- alex.toth
- 0 comentarii
- 1035 Vizualizări
Diana Mariş, argint mondial la paraşutism de precizie
4 ianuarie 2016Studentă în anul I la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative – profilul Management din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, Diana Mariş a reuşit performanţa anului în paraşutismul mureşean. Sportiva în vârstă de 23 de ani a cucerit medalia de argint la ”FAI World Air Games”, echivalentul Jocurilor Olimpice ale Aerului, competiţie care a avut loc în Dubai, între 6-12 decembrie.
Reporter: De unde ai pasiunea pentru paraşutism?
Diana Mariş: Cred că a venit natural, nu a fost o zi în care m-am trezit şi am zis că vreau să sar cu paraşuta. M-am născut şi am copilărit între avioane şi paraşutişti, mama mea fiind maestru paraşutistă, iar tatăl meu pilot. De la vârsta de un an sunt obişnuită cu aerodromul…
Rep.: Când ai făcut primul salt?
D.M.: Primul salt am avut voie să îl fac la 16 ani, aceasta fiind vârsta legală în care oricine din România poate sări. S-a întâmplat în iulie 2008, când am făcut primul meu tandem, iar în septembrie 2008 am făcut primul salt singură.
Rep.: De ce calităţi are nevoie un paraşutist bun?
D.M.: Un paraşutist bun are nevoie de un psihic puternic, de condiţie fizică bună şi de voinţa de a ajunge undeva. Întotdeuna există greutăţi, fiecare salt are specificul lui.
Rep.: Câte salturi ai la activ din 2008 până în prezent?
D.M.: 950. Mă apropiu de 1.000, însă nu sunt toate pentru precizie, practic şi alte tipuri de sărituri. Din octombrie 2015 lucrez ca şi instructor de tandem, sar cu pasageri în acelaşi ham cu mine. Saltul în tandem se numeşte şi zbor de agreement.
Rep.: Eşti legitimată la vreun club?
D.M.: Da, sunt legitimată la clubul SkyDive Transilvania din Cluj.
Rep.: Cum a fost competiţia din Dubai?
D.M.: Competiţia la care am participat se numeşte ”FAI World Air Games”, echivalentul Jocurilor Olimpice ale Aerului. E cel mai mare concurs din lume la care un pasionat al zborurilor poate participa, la startul căruia s-au aliniat câteva sute de sportivi. Am participat pe baza unei invitaţii primită de la Federaţia Aeronautică Internaţională, la proba de „Precizia aterizării – Junioare” şi m-am întors acasă cu medalia de argint. Precizia aterizării este o probă care constă în aterizare la punct fix, adică la un disc cu raza de 16 centimetri. Se sare de la 1.000 de metri şi la fiecare centimetru există un senzor care înregistrează rezultatul. După un anumit număr de manşe, minimul fiind de cinci, sportivul cu cei mai puţini centimetri va câştiga primul loc.
Rep.: Ce rezultat ai obţinut?
D.M.: Rezultatul meu a fost de 13 centimetri după şapte manşe, iar sportiva din China care a câştigat medalia de aur a avut un rezultat de 10 centimetri. Rezultatul e cu atât mai bun cu cât din decembrie 2014 nu am mai participat la concursuri. Am schimbat cluburile între timp, lucrând nu am avut timp să mă antrenez şi echipamentul cu care am participat nu a fost al meu. Am lucrat foarte mult la partea psihică, ştiind că nu am antrenamentul de care aveam parte în anii trecuţi, şi m-am străduit să dau tot ce am mai bun şi să îmi amintesc tot ceea ce m-a învăţat antrenorul meu în anii anteriori.
Rep.: Ai mai participat la alte competiţii internaţionale?
D.M.: De la 18 ani şi până în prezent am participat la multiple campionate europene şi mondiale, competiţii la care m-am clasat în medie pe locurile 6-7.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu