
- alin.zaharie
- 0 comentarii
- 529 Vizualizări
Proiect dedicat Centenarului Marii Uniri la Biblioteca ”Petru Maior”
5 aprilie 2017Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin a demarat un proiect menit să cinstească Centenarul Marii Uniri de anul viitor, proiect care se va materializa prin două albume, primul pas fiind făcut luni, 3 aprilie, la sediul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin.
”În anul 2018 vor sărbătorii Centenarul Marii Unirii, și în acest sens Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin pune piatra de temelie la două proiecte de lungă durată care se vor întide pe durata a mai multor luni, care se vor finaliza cu două albume. Nu vor fi doar albune foto, ci albume care vor cuprinde eseuri și poezie religioasă. Dorim să scoatem în evidență arta populară casnică, pentru că încă femeile noastre, în puținul timp liber care îl au scriu scrisori de dragoste cu acul și ața. Aceasta va face obiectul primului album, iar cel de-al doilea va cuprinde icoane de sticlă, deoarece anul 2017 este dedicat iconarilor, pictorilor bisericești, și va cuprinde lucrările din cadrul cercului de pictură pe sticlă de la bibliotecă le realizează în cadrul unor cursuri organizate în acest an. De asemenea, în acest al doilea album vor fi cuprinse și poezii religioase”, a precizat Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin.
Cercul de pictură pe sticlă care va face obiectul celui de-al doilea album și-a derulat deja primele cursuri coordonate de Elena Harja.”Am organizat un curs de pictură de icoane pe sticlă. Lumea care participă este extrem de entuziasmată. Ne bucurăm că putem face acest curs acum în Postul Paștelui, este al doilea astfel de curs în care lumea participă cu tot dragul, într-un demers de suflet al îndeletnicirilor mâinilor care devin atât de frumoase când meșteșugesc o măiestrie”, a spus Elena Harja.
”Suntem români, suntem creștini,și dorim să ne manifestăm în acest fel”
Oaspetele de seamă al lansării proiectului a fost artistul plastic Vasile Mureșan care a reliefat importanța icoanei, simbol al creștinității neamului românesc. ”Icoana stă sub semnul prezenței mele la acest eveniment, respectiv iconăritul și legătura cu credința. Știm cu toții de la porunci să ideea prin care să nu-ți faci chip cioplit, și adesea, eu ca și iconar și cercetător în domeniu sunt întrebat : de ce facem icoane? Le spun mereu că icoana nu e chip cioplit, pentru că la conciliul de la Micea s-a hotărât facerea icoanelor pentru că lumea nu știa să citească, iar icoana este chip, o Evanghelie în culori, un loc încărcat cu har. Atunci când pictezi chipul lui Iisus, al Maicii Domnului sau chipul unui sfânt, aceea icoană se încarcă cu spiritul acelui sfânt, se încarcă cu har, Icoana dovedește că acest neam, indiferent prin câte vicisitudini a trecut, a rămas creștin. Din moment ce avem icoane atât de vechi, în special cele pe lemn, vechi din secolul XVI, se dovedește că neamul nostru este unul creștin. Prin ce facem noi, punem o talpă, prin care spunem : stați fraților, noi suntem români, suntem creștini, și dorim să ne manifestăm în acest fel”, a subliniat Vasile Mureșan.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu