
- redactia
- 0 comentarii
- 676 Vizualizări
FOTO: Patru decenii de artă a sculptorului Benedek József la Galeria Art Nouveau
12 septembrie 2017Galeria de artă Art Nouveau Târgu-Mureș găzduiește extraordinara expoziție retrospectivă intitulată „Morfologia timpului” a sculptorului Benedek József. Vernisajul a avut loc vineri, 8 septembrie, de la ora 18.00.
Expoziția reunește lucrări realizate în decurs de patru decenii, grupate în patru teme majore care au marcat tot atâtea direcții estetice. Benedek József prezintă un univers artistic ondulatoriu, cu circularități frânte, dar aflate pe o traiectorie ascensională. Sculpturile și picturile acestuia reprezintă ipostaze ale unor întreguri dezbinate aflate mereu într-o poziție fragilă, la distanță egală de reunificare, cât și de separarea completă.

O biografie remarcabilă
Mana Bucur, președinte UAP Târgu-Mureș, a prezentat un rezumat al bogatei biografii a artistului: „Benedek József s-a născut în 1946 la Târgu-Mureș. A făcut studii universitare la Institutul de Arte Plastice din București, la clasa de Sculptură condusă de maestrul Ion Irimescu, unde a absolvit în anul 1972. A predat la liceul din Turnu-Severin, mai apoi s-a mutat la Timișoara și a revenit la Târgu-Mureș în 1983. Din 1992 s-a stabilit la Budapesta, unde trăiește în continuare. Va înființa acolo o galerie de artă împreună cu soția sa, care se va bucura de o mare popularitate și unde va invita numeroși artiști, mulți dintre ei prieteni din România. Benedek József are la activ peste 24 de expoziții personale în Ungaria, Europa și America. A participat, de asemenea, la numeroase expoziții de grup și a obținut peste 25 de medalii, premii și distincții. Este un sculptor cu preocupări și teme profunde, aproape un teoretician.”
Istoricul de artă Beke László îl cunoaște pe Benedek József de peste 15 ani, răstimp în care i-a vernisat numeroase expoziții. Acesta a explicat că „La prima vedere, aceste lucrări sunt foarte complicate, complexe și greu de descifrat, însă ele sunt de fapt extrem de frumoase, lirice și expresive.” La finalul cuvântării sale, a făcut un apel către târgumureșeni, în care a îmbinat umorul cu seriozitatea: „Rog publicul târgumureșean iubitor de artă ca domnul Benedek să primească din partea orașului un premiu binemeritat care să nu constea doar într-o medalie sau o statuie, ci să fie și o contribuție mai serioasă, bănească, din care să poată să trăiască împreună cu frumoasa lui familie peste 110 ani.”
„Benedek József ar merita un spațiu în Târgu-Mureș, unde lucrările sale să își găsească un loc.”
Prezentarea a fost încheiată de istoricul de artă Oliv Mircea, care l-a numit pe Benedek József un artist postbrâncușian. „Este vorba de un rafinament de înțelegere filosofică, științifică, antropologică, formală și, mai mult decât atât, pentru un artist, morfologică a lumii. Acesta mi-a spus în timp ce aranja expoziția: De fapt, eu caut linia continuă. Există o mărturisire în acest sens a lui Petre Țuțea care, în 1983, când Brâncuși era venit la București, l-a vizitat la hotel. Țuțea era tânăr și l-a întrebat pe Brâncuși: Bine, maestre, dar ce vrei să ne dai? Linia continuă, băiete, a răspuns maestrul.”
Istoricul de artă a întărit ideea necesității unui aport al orașului pentru crearea unei colecții cu lucrări ale sculptorului târgumureșean: „Domnul Benedek József ar merita un spațiu aici, în Târgu-Mureș, unde lucrările sale să își găsească un loc. Benedek este, din punctul meu de vedere, un foarte important artist pe care l-a dat Transilvania, care acum trăiește la Budapesta, și cine știe dacă nu cumva are și duce mereu cu el hramul de universalitate pe care marea artă îl are.”
Expoziția va fi deschisă până la data de 24 septembrie.
Andrei VORNICU
- Etichete:
- Benedek Jozsef
- Galeria Art Nouveau
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu