
- redactia
- 0 comentarii
- 430 Vizualizări
FOTOGALERIE. 42 de artiști plastici maghiari expun la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș
14 octombrie 2018Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici Mureș găzduiește în această perioadă o expoziție de artă vizuală a Uniunii de creație Kapos Art din orașul unguresc Kaposvár. Nu mai puțin de 42 de expozanți sunt reuniți în cadrul acestei expoziții care sintetizează tendințele, stilurile și viziunile colectivului Kapos Art.
La vernisajul expoziției au luat cuvântul Mana Bucur, artist vizual și preşedinte al UAP Mureş, Csegzi Sándor, consilier municipal, și Halmos Klára, secretar artistic Kapos Art.
Curatorul expoziției este Vörös András, preşedinte Kapos Art, iar mediator, Károly-Zöld Gyöngyi, artist vizual.
Kapos Art, 28 de ani de existență
Mana Bucur a prezentat pe scurt Uniunea de creație Kapos Art, făcând o paralelă cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. „Nu sunt așa de numeroși ca noi, dar sunt peste 40 și au și foarte mulți membri din alte țări. Au sărbătorit un sfert de veac în 2015, iar azi sărbătoresc 28 de ani de la înființare. Sunt și în România membri ai lor și colaborează foarte bine, în special cu Cluj și Oradea. La Oradea au avut o expoziție foarte importantă la Muzeul Crișurilor, iar la Cluj au dus acea colecție minunată pe care ei au reeditat-o din trei în trei ani“, a relatat Mana Bucur.
Momentul inaugural al expoziției a fost punctat de câteva intervenții muzicale ale violonistului orădean stabilit în Brazilia Thurzó Sándor József, care prin acordurile sale a adus niște inspirate completări sonore universului vizual propus de cei 42 de artiști vizuali.
Unitate în diversitate
Expoziția impresionează prin diversitatea exponatelor, care variază de la pictură în ulei și acril, la colaje, inserturi de materiale textile, fotografie, sculpturi în lemn, lucrări din sticlă și bronz. Expoziția nu își propune o unitate de nici un fel, astfel încât fiecare exponat exprimă opțiunile estetice și dimensiunea afectivă a autorului. Fie că sunt exerciții de libertate/eliberare, că sunt omagii vizuale, precum lucrarea în care portretul Maicii Domnului este realizat dintr-un colaj de portrete miniaturale ale altor femei, într-o celebrare a maternității, fie că sunt provocări de interpretare lansate privitorului sau o serie de patru pânze care satirizează capitalismul maghiar contemporan, precum cele de la intrarea în galerie, pe partea stângă, lucrările solicită implicarea imediată a privitorului și au câte ceva de comunicat fiecărui vizitator în parte.
Expoziţia va fi deschisă până în 31 octombrie la Galeria Art Nouveau din Palatul Culturii (str. George Enescu nr. 2, Târgu Mureș). Intrarea este liberă.
Andrei VORNICU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu