
- alin.zaharie
- 0 comentarii
- 660 Vizualizări
FOTO, VIDEO: ”Noaptea de Sânziene”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”
26 iunie 2019Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” au organizat duminică, 23 iunie, o nouă ediție a evenimentului cultural ”Noaptea de Sânziene”.
„În Noaptea de Sânziene ne-am propus să ne apropiem prin artă, creativitate, de această sărbătoare, să o înțelegem și să o trăim într-o manieră originală, de poveste. Sărbătoarea este un mod de a trăi diferit de cotidian, este un prilej de a ne face să ne gândim la viață altfel, să ne punem întrebări legate de existență, de menirea noastră, de Dumnezeu. Menirea sărbătorii este aceea de a ne sustrage de la rutina noastră, în care nu mai vedem uneori ceea ce este important, de a ne scoate din tumultumul vieții, din obișnuința de a alerga după lucruri, și de a ne oferi o deschidere spre a privi viața altfel, într-un mod diferit, spre a găsi noi înțelesuri și a întrevedea noi începuturi. Cred că acesta este rolul sărbătorii, de a ne conecta cu noi. În sărbătoare există ceva sacru, fiecare sărbătoare este o experiență de cunoaștere. Dacă pătrundem tainele ei adânci, putem întrezări semnificații noi, relevante pentru viața noastră. Pentru că viața însăși este o experiență largă de învățare, în care descoperim mereu și mereu noi conținuturi, iar sărbătorile sunt un prilej în acest sens”, ne-a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.
Conexiunea cu natura și cu întreg Universul
Invitați speciali ai sărbătorii Sânzienelor au fost soliștii Angela Marieșiu, Roxana Oprea, Sviatoslav Perepelytsia, Maria Neag, Andrei Romanică, Diana German, Ruxandra Ștefănescu Braic, Larisa Cotoi, Amalia Cengher, Miler Florin Ansamblul ”Coronița” din Solovăstru, Ansamblul ”Edelweiss”, Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, Ansamblul ”Toaca Văii Gurghiului” din Toaca, meșteri populari, scenografi, prezentatori, elevi, protagoniștii unui spectacol pe cinste din care nu a lipsit muzica folk, populară, clasică, ateliere, expoziții, târg de artă populară, ateliere de pictură – o tehnică asemănătoare vitraliilor, scenete de teatru, prezentare despre plante, prezentarea unui obicei popular, prezentarea unor colecții de ii, punctul culminant fiind nelipsitul dans al Sânzienelor.
„Sânzienele cuprind o lume mitică, imaginară care ne duce cu gândul la vremuri de început, la conexiunea cu natura și cu întreg Universul din care facem parte. Arhetipuri aflate în mentalul colectiv, Sânzienele ne dezvăluie calități și puteri nemarginite ale femininului, ele ne vorbesc despre natura noastră instinctuală, de intuiția și forța creatoare feminină”, a precizat Roxana Man.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu