
- redactia
- 0 comentarii
- 683 Vizualizări
Rușii Munți, casa tradițională, autentică, la Festivalul Văii Mureșului
2 august 2019Casa alegorică a comunei Rușii Munți a valorificat zestrea părinților și bunicilor din localitate. Cei care i-au trecut pragul au descoperit bogăția de obiecte și bucate în încăperile atent decorate de către doamnele Liliana Raita și Elena Raita.
Bucătăria autentică
Casa alegorică a comunei Rușii Munți a fost gătită de sărbătoare cu cele mai valoroase piese, zestre a părinților și bunicilor din localitate. Nu au fost însă singurele atracții pentru cei care iubesc satul românesc cu oamenii, portul, tradițiile și obiceiurile sale.
„Ca în fiecare an, în această căsuță aducem din zestrea părinților și a bunicilor piese de mobilier și nu numai. De exemplu, în bucătărie avem pe pereți ștergare cu farfurii, blidarul cu oale și căni din lut, din ceramică, aranjamente de vase din ceramică, organizate într-un anumit fel, așezate pe colecții, ornamentate cu diferite modele specifice”, ne-a povestit viceprimarul comunei Rușii Munți, Ioan Berciu.
„De asemenea, avem diferite produse alimentare autentice, făcute vara aceasta, compoturi, gemuri, siropuri din diferite fructe. Au fost pregătite de către Liliana Raita și Elena Raita, care au contribuit cu aproape toate obiectele din căsuță, aduse de acasă. Dumnealor ne ajută deja de vreo 12 ani, în fiecare an”, a adăugat viceprimarul.

Tinda – partea de mijloc a căsuței
Casa a fost reconstituită așa cum zice tradiția. ”Am încercat să reconstituim o casă tradițională autentică. O casă la țară avea în spate bucătăria, la mijloc tinda, iar apoi camera dinainte. Avem mobilă specifică, canapeiul având o importanță deosebită în orice încăpere tradițională, avem masa și războiul de țesut, care este foarte greu de găsit în ziua de astăzi, precum și costume tradiționale și de bărbați, și de femei”, a mai arătat viceprimarul.
”Războiul nostru de țesut, are cel puțin 50 de ani, dacă nu mai mult, iar costumele de aici au pe puțin 100!”, ne-a spus Liliana Raita, una dintre deținătoarele colecției.
Casa Dinainte
În casa dinainte, unde în mod tradițional se ținea zestrea fetei, s-au expus cărți vechi în diferite limbi, în română, în latină, în germane și chiar și în greacă, precum și coarne pentru praf de pușcă, un revolver, un bucium și mai multe poze sătenii din Rușii Munți. De asemenea, vizitatorii căsuței amenajate de comuna Rușii Munți au avut oportunitatea de a gusta vinars făcut în stil tradițional de către săteni, la cazan.

Ministrul Educației, oaspetele căsei Rușii-Munți
Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a vizitat Festivalul Văii Mureșului, trecând și pe la căsuța amenajată de către comuna Rușii-Munți, unde a fost întâmpinată de către primarul comunei, Ilie Chiș Bălan, împreună cu tinerii pasionați de folclor care au participat la festival.
Alex Ionuț ORBAN
- Etichete:
- festivalul vaii muresului
- rusii munti
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu