
- redactia
- 0 comentarii
- 352 Vizualizări
Obiceiuri de Rusalii
7 iunie 2020De Rusalii, Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin ne prezintă, pe pagina lor de Facebook, câteva din obiceiurile populare din prima și a doua zi a acestei sărbători.
În prima zi de Rusalii, preotul împreună cu sătenii, compun o procesiune care înconjoară satul. Holdele sunt stropite cu aghiasmă. Fetele împletesc cununi cu flori și spice de grâu, pe care le așează la crucile drumurilor și în biserică, la icoane. Între obiceiurile agrare ale românilor transilvăneni, legate de Rusalii, întâlnim „Sărbătoarea Boului” și ”Udatul nevestelor”. La Rusalii, mai ales în satele din preajma Clujului și Bistrița Năsăud, feciorii și fetele împodobeau unul sau doi boi cu covoare, năfrămi, panglici, clopoței, flori de câmp. Cu boul împodobit, feciorii cutreierau satul și erau întâmpinați la porți de fete care, cu căni și găleți cu apă, udau alaiul.
În ceremonialele agrare stropitul cu apă și revărsarea de boabe de grâu este un simbol cu ajutorul căruia se invocau ploile. Acest simbol al fertilității, folosit de către tinerele femei, îl întâlnim și în ”Udatul nevestelor”, un obicei străvechi, practicat în comuna Hodac. A doua zi de Rusalii, în timpul unui joc ”De-a lungul”, tinerele neveste, care s-au căsătorit în ultimul an, sunt luate în brațe, duse la apa Gurghiului și udate. Stropitul cu apă aduce rodirea, care este ajutată prin ritual și prin cântec și dans.
Ca orice sărbătoare mare Rusaliile sunt pregătite și urmate de alte zile, ”joile ținute”. În aceste zile nu se lucrează, bătrânele nu descântă și nu culeg plante de leac, pentru că sunt „ciupite” de Rusalii.
Text: Maria Borzan, Roxana Man – Calendarul creștin ortodox în iconografie, Tg Mureș 2008
Foto: Sărbătoarea”Udatul nevestelor”, Hodac, Mureș, 1962 (Arhiva Muzeului Etnografic „Anton Badea” Reghin)
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu