
- redactia
- 0 comentarii
- 449 Vizualizări
Bunătăți culinare săsești, la Muzeul ”Anton Badea”
14 septembrie 2021În perioada 6-9 septembrie, Primăria municipiului Reghin și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” au organizat o serie de ateliere creative abordând diverse teme etnografice, sub denumirea ”Mureșul creativ și multicultural”.
Săptămâna a debutat luni, 6 septembrie, primul moment fiind cel dedicat confecționării de fluiere, atelier coordonat de Nicolae Gliga, meșter popular din Hodac. A urmat a doua zi un atelier de olărit susținut de Mathe Attila, meșter olar din Corund, protagonistul unui atelier de confecționat ceramică la roată. Atelierele au continuat miercuri, 8 septembrie, de un atelier de împletit pănuș din porumb susținut de Nagy Margit din Chendu, urmând ca joi, 9 septembrie, să vină rândul unui inedit atelier culinar specific bucătăriei săsești La acest ultim atelier, cei mici au avut parte de o adevărată lecție de preparat bunătăți săsești predată de Lassel Katharina, membru al comunității săsești din Reghin. Aceasta i-a inițiat pe cei prezenți cu rețeta Hanklich, produs culinar tradițional săsesc.

„Am pregătit copiilor o coca cu prune precum și un produs numit Hanklich, extrem de popular în special în comunitățile săsești. Hanklichul are la bază un aluat care trebuia să dospească, în care se pune ulei, ouă, făină, zahăr, sare. După ce acesta a dospit este pus în tavă peste care se adaugă brânză de vacă amestecată cu gălbenușurile de ou, cu zahăr vanilat. Această coca se făcea de regulă de sărbători, în special de Paști când era începea să apară urda, sau la festivitățile mai mari. Și în prezent acest obicei se mai păstrează. Când mergem în excursii, regăsim acest obicei în special prin părțile Sibiului și Mediașului, în Cisnădioara mai ales, locuri unde acest produs culinar este respectat de către sași și nu numai”, a precizat Lassel Katharina.




Foto: Muzeul Etnografic ”Anton Badea”
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu