
- redactia
- 0 comentarii
- 214 Vizualizări
INTERVIU: „Ce mâncau romanii?”. FOTO
19 august 2022La Festivalul Roman de la Călugăreni, care a avut loc sâmbătă, 6 august, cei prezenți au putut să descopere printre multe alte lucruri interesante, informații despre modul în care se hrăneau romanii. La atelierul de gastronomie erau expuse ingrediente și câteva feluri de mâncare, ce ilustrau o parte din masa strămoșilor, iar vizitatorii care doreau, puteau să guste din preparatele care erau gătite chiar acolo. Diana Angyus, conservator la Secția de Arheologie a Muzeului Județean Mureș, a împărtășit echipei Zi de Zi, câteva „secrete” ale gastronomiei romane, pe care le veți descoperi mai jos.
Reporter: Ce mâncăruri romane ați adus la festival?
Diana Angyus: Păi astăzi aici avem o salată, să zic așa de telemea cu pătrunjel, ceapă și ulei de măsline. Avem niște biscuiți, care se numesc „Crustulum” și erau folosiți de romani în diverse ritualuiri de acestea religioase, cum e folosită și prescură astăzi. De obicei aceștia erau ștampilați cu diverse zeități și îi dădeau ca ofrandă. Dincolo facem o ciorbă, „ciorba săracului”, care are legume, are ceapă, morcovi, țelină, pătrunjel și pui, dar dee obicei se făcea și cu porc. E „ciorba săracului” pentru că de obicei numai săracii mâncau ciorbe, nu și bogații Era considerată o lungitură, să zic așa, o mâncare care e lungită.
Rep.: Se trăia mai sănătos atunci?
D.A.: Având în vedere că nu erau atâtea mâncăruri procesate, trăiau mai sănătos. Nici sarea nu era în abundență și nici zahărul, cum sunt acum, mai ales că sarea pentru ei era destul de rară. Și carnea era folosită, dar mai puțin. Nu era așa de ușor accesul la carne ca acum. Mirodeniile se foloseau destul de mult. Aici avem coriandru, ros marin, oregano, chimen, dafin, piper, sare. Chiar și la biscuiții aceia, foloseau scorțișoară, ghimbir și alte astfel de condimente.
Rep.: De unde ați luat rețetele și detaliile?
D.A.:Este un autor antic, din cartea căruia sunt luate rețetele. Deci exsită un un rețetar.
Rep.: Ce fel de băuturi puneau pe masă?
D.A.:Aveau mied, aveau bere, care era mai fermetată și vin destul de mult, beau.
Ioana MĂRGINEAN









Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu