
- redactia
- 0 comentarii
- 689 Vizualizări
Nou! Pacienții cu boli cronice vor beneficia de o paletă mult mai largă de medicamente compensate și gratuite
24 aprilie 2024În data de 23 aprilie, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat extinderea listei de medicamente compensate și gratuite prin introducerea unui număr de 28 de molecule inovative, din care 22 noi, nelistate până în prezent și alte șase molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în Hotărârea de Guvern nr.720/2008. Conform unui anunț publicat de site-ul Ministerului Sănătății în data de 23 aprilie, Guvernul României a aprobat deja Hotărârea de Guvern care prevede introducerea acestor molecule.
”Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți. Buna colaborare cu CNAS și Organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, este declarația ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, postată pe site-ul instituției.
Afecțiunile tratate
Aceste molecule sunt utilizate pentru tratamentul medicamentos necesar următoarelor tipuri de afecțiuni: Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, ciroză hepatica, boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă, boli endocrine și metabolice, boala cronică de rinichi – faza predializă, boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondiloartrita axială, psoriazis cronic sever.
„Se observă preocuparea de creare a accesului la tratamentele inovative din partea Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătății introduce 28 de molecule noi pentru tratarea bolilor cronice de la 1 mai, e vorba de 22 de molecule inovative noi care nu au mai existat în listă și alte șase cu alte indicații decât cele pentru care au fost listate până acum. Se vede foarte clar că România, adoptând un Program Național de Cancer, prioritizează boala oncologică și asta se vede și în eliberarea din farmacii a medicamentelor oncologice”, a declarat ec. Rodica Biro, directorul general al CAS Mureș în cadrul evenimentului „Pharma Forum”, referitor la acest progres medical.
Mădălina ROHAN
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu