FOTOREPORTAJ: A început cea de-a 32-a ediție a Târgului Cetății Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1424 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: A început cea de-a 32-a ediție a Târgului Cetății

Cea de-a 32-a ediție a Târgului Cetății, eveniment cu tradiție pentru negustorii mureșeni, a debutat vineri, 17 mai și se extinde pe toată durata weekend-ului, în intervalul orar 12:00-19:00. Începuturile evenimentului datează din anul 2016, iar data de 12 mai 2024 a reprezentat aniversarea a 7 ani de la ediția pilot a târgului.

„Este o ediție cu aproape 70 de producători și mici artizani, cu o ofertă foarte bogată, avem și producători în premieră. La fiecare ediție încercăm să diversificăm cât putem și să aducem lucruri noi pentru bucuria celor care ne vizitează. Este o ediție cu fructe, cu legume, cu paste artizanale, cu brânză maturată, cu sucuri naturale, dar și o ediție în care cei care doresc, pot să își facă un cadou, cosmetice naturale, săpunuri, curele de piele sau o geantă. Este o ediție în care găsim câte ceva și pentru copii pentru că nu mai e mult și vine 1 iunie și atunci, dacă părinții, bunicii, prietenii vor să le facă o surpriză, cu siguranță vor gasi un cadou micuț pentru ei.  E o ediție care se desfășoară în paralel cu Noaptea Muzeelor și cu începerea Jazz-ului în cetate și sperăm la un public numeros. Următoarea ediție va fi în iunie, în perioada 14-16 iunie”, ne spune unul dintre organizatorii evenimentului, Cristina Manoilă, referitor la ediția curentă a Târgului Cetății.

Paletă largă de producători și produse

Pe lângă consacratele bunătăți tradiționale, cum sunt produsele lactate artizanale, sucurile naturale, plăcintele și palanețele, produsele apicole și altele, ediția curentă a târgului aduce în prim-plan o sumedenie de alte surprize negustorești. Ediția cu numărul 32 a Târgului cetății este un univers complex al negoțului mureșean unde se pot regăsi atât bijuterii lucrate cu atenție, cât și articole vestimentare, obiecte și plante decorative, produse de îngrijire personală pe bază de plante naturale și băuturi alcoolice specifice întinderilor transilvănene.

„Noi suntem producători de lumânări parfumate din ceară de soia, iar recipientele le achiziționăm de la meșteri tradiționali din Corund sau din alte locații din țară. Noi turnăm lumânările, ceara o mixăm cu uleiuri de parfum naturale și, mai nou, am început să și pictez recipientele cu diverse motive. Prin ceea ce facem încercăm să susținem și meșterii tradiționali și să ducem mai departe tradiția ceramicii din România”, a precizat pentru  cotidianul Zi de zi Sorina Mihalache, administratorul Lu’Minos Candles SRL.

La târg sunt prezenți atât producători și artizani autohtoni, cât și din alte împrejurimi și regiuni ale României, care au decis să aducă o părticică din datinile lor mureșenilor.

„Am pregătit pentru mureșeni paste artizanale făcute în mod tradițional cu legume crude întregi, uscate la temperatura camerei. Avem atât paste colorate, cât și aromate, acestea pot să conțină de la legume colorate cum sunt sfecla, spanacul, ardeiul capia, cât și cele care sunt aromate cu busuioc, trufe, șopran sau leurdă. Avem și colțunași cu magiun. Magiunul este făcut de noi, acasă, din prune, fără zahăr, fiert 10-12 ore  lent pentru a fi cât mai bun și gustos. Avem și paste care sunt fără  gluten”, ne spune negustorul Corneliu Vălean, reprezentantul Răstăuțelor Maramureșene, producător din Baia Mare.

Valentin Zaharie este un bucureștean stabilit în Târgu Mureș de trei ani, timp în care a deprins taina meșteșugului, ocupându-se cu crearea unor bijuterii unicate, inspirate din istoriile universale. „Brandul meu este Brut Art România, sunt făcute într-un mod de creație obișnuit. Ca și tehnici, de la metaloplastie până la gravură  în metal cu argint sau prin alte metode, toate bijuteriile mele sunt unicate. Am început aventura aceasta de a crea bijuterii din prelucrarea monedelor în inele și am rămas singurul din România care face și confecționează inele din monede, practic povestea lor este o bucățică de istorie pe degetul tău, zi de zi. Avem monede din 1895, românești, austro-ungare și din alte părți, din argint sau metal comun”, a arătat acesta.

Îndreptându-ne interesul spre zona produselor de îngrijire personală, am remarcat standul lui Kovács  Erzsébet, fondatoarea produselor cosmetice naturale „Pure Herbet”, care pune la dispoziția cumpărătorilor mureșeni o paletă largă de produse naturale destinate uzului cosmetologic: “Avem peste 90 de produse cosmetice, acestea includ și uleiuri esențiale, avem seruri faciale, creme, îngrijire corp, măști faciale, uleiuri organice din plante, protecție solară fizică, geluri de corp și altele. Lucrez cu doi chimiști și un farmacist. Toate produsele conțin ingrediente naturale, acestea însemnând extracte din plante, uleiuri vegetale, ingrediente active naturale, ape florale, deci nu lucrăm deloc cu ingrediente chimice”.

Nu în ultimul rând, la târg, mureșenii pot găsi o gamă variată de băuturi alcoolice de casă, preparate după rețete autohtone. Consacrata pălincă, băutură alcoolică tradițională, poate fi găsită la standul Distileriei Orban, care vă oferă disponibilitatea de a degusta țuica ardelenească, îmbogățită cu arome desăvârșite survenite din 17 fructe diferite. “Avem pălincă de 48 de grade din diferite fructe, din vreo 17 sortimente de fructe, de exemplu din piersici, gutui, prune, cătină, mere etc…Prețul variază în funcție de dimensiunea sticlei și felul fructului”, a explicat Judit Orban, administratoarea distileriei.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!