
- redactia
- 0 comentarii
- 2082 Vizualizări
FOTO: Investiții majore în infrastructura medicală rurală, în comuna Beica de Jos
24 mai 2024Proiectul „Sate Sănătoase”, inițiat în comuna Beica de Jos, o localitate învecinată cu municipiul Reghin, a prevăzut modernizarea și dezvoltarea mediilor rurale din apropierea comunei prin investiții în infrastructura medicală. Proiectul a fost finalizat în luna aprilie a anului curent, iar joi, 23 mai, au fost inaugurate ultimele cabinete medicale dotate cu aparaturi de ultimă generație.
Concret, proiectul a prevăzut consolidarea integrală a unui dispensar uman în localitatea Beica de Jos, respectiv reabilitarea dispensarului deja existent în localitatea Căcuciu, unități sanitare care asigură servicii medicale de înaltă calitate locuitorilor din comunele Beica de Jos și Chiheru de Jos, respectiv a celor aparținând satului Habic din comuna Petelea. Proiectul a fost implementat de Primăria Beica de Jos, sub conducerea doamnei primar Maria Moldovan, în colaborare cu Asociația „Divers” din Târgu Mureș și Fundația „Bente AID” din Norvegia, proiectul fiind sprijinit financiar de Ministerul Sănătății din România, împreună cu Ministerul Sănătății din Norvegia, prin fonduri norvegiene pe axa SEE 2014-2021.


Investiție de 820.255,87 de euro
Ultimele investiții din cadrul proiectului, a cărui valoare a totalizat 820.255,87 euro, au fost: dotarea unui cabinet de Stomatologie și a unui cabinet de Medicină de familie în dispensarul uman din Beica de Jos, respectiv dotarea unui cabinet de Ginecologie și a altui cabinet de Medicină de familie în dispensarul din localitatea Căcuciu.“Prin proiectul <<Sate sănătoase>> am dotat un cabinet stomatologic și un cabinet medical de medicină de familie la dispensarul din Beica de Jos. Am reabilitat dispensarul medical din localitatea Căcuciu, unde va fi un cabinet ginecologic și un cabinet de medic de familie. La ora actuală, am stat de vorbă cu medicii care își vor desfășura activitatea în comuna noastră, iar când au văzut dotările, că au inclusiv imprimantă, laptop, tot cee este nevoie pentru consultații, au acceptat să vină să lucreze aici. Proiectul s-a terminat în luna aprilie, datoria noastră în continuare este să avem sustenabilitate, pe care o vom acorda prin implicarea primăriei și prin scrierea altor proiecte în viitor pentru sănătatea cetățenilor”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Maria Moldovan, primarul comunei Beica de Jos.





Prin intermediul acestor investiții, comuna Beica de Jos scutește localnicii de deplasările obositoare și costisitoare înspre municipiile apropiate. Totalitatea echipamentelor achiziționate face ca dispensarele de la Beica de Jos și Căcuciu să fie puncte de lucru care garantează maximă eficiență și calitate medicală. “Este minunat că s-a putut deschide un cabinet Stomatologic și aici în Beica. Nu mai e nevoie să vină localnicii până la Reghin, drumul durează, costă, iar aici accesibilitatea este mult mai mare. Cabinetul este dotat minunat, am contribuit și eu prin consultanță tehnică la treaba asta și s-a cumpărat aparatură de cea mai înaltă calitate. Nu doar aparatura, dar și mobilierul și clădirea, totul este nou. Avem punct de sterilizare propriu, cu Autoclav de cea mai bună calitate. Aici se pot face chiar toate intervențiile de stomatologie, chiar și de mică chirurgie” a arătat medicul specialist stomatolog Claudiu Boariu, unul dintre cadrele medicale care urmează să își înceapă activitatea în dispensarul din Beica de Jos.

Aparaturi de ultimă generație
Aceste noi unități sanitare inaugurate, au fost echipate cu cele mai noi tehnologii medicale și cu consumabilele aferente pentru a asigura calitatea actului medical. “Astăzi arătăm cetățenilor din Beica de Jos și din celelalte comune că aceste dispensare sunt dotate și pot să ofere servicii medicale de calitate. Fiecare cabinet este dotat cu imprimantă, calculator, toate utilitățile și consumabilele. În cabinetul de Medicină de familie de la Căcuciu, avem: ecograf ultramodern, electrocardiograf, doppler vascular și alte aparaturi pentru medicina de familie, care sunt obligatorii, inclusiv cititor de planșe pentru radiografii. La cabinetul de Ginecologie avem: ecograf ultramodern, materiale sterile și de unică folosință, Autoclav și toate celelalte echipamente necesare. La cabinetul de Stomatologie avem: Autoclav, compresorul cu ionizare, plus toate dotările care trebuie pentru un cabinet stomatologic. La cabinetele de Medicină de familie avem: electrocardiograf, doppler vascular, cititor de planșe, cântar pentru copii, măsuță pentru nou născuți și alte aparaturi și consumabile. Al treilea cabinet, care este tot la Beica de Jos, se va deschide până în octombrie. Doamna doctor care va veni la Căcuciu va deschide un punct de lucru și aici. Avem un ecograf portabil pentru ambulanță, dar se poate folosi și pentru acest cabinet”, a precizat Mircea Valentin Nechiti, manager de proiect.





Tot prin intermediul fondurilor survenite din proiect a fost achiziționată o ambulanță de tip A1 prin care se asigură consultații la domiciliu, dar și transportul pacienților către Unitățile de Primiri Urgențe în caz de nevoie.
Text și foto: Mădălina ROHAN
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu