Imagistica medicală și perspectivele viitorului. Rolul tehnologiei în diagnosticare eficace Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 772 Vizualizări

Imagistica medicală și perspectivele viitorului. Rolul tehnologiei în diagnosticare eficace

Imagistica medicală este un domeniu al medicinii care utilizează diverse tehnici și tehnologii pentru a vizualiza structurile interne ale corpului uman, având ca scop principal diagnosticarea, monitorizarea și tratarea afecțiunilor și bolilor. Acest lucru se realizează printr-o serie de metode non-invazive și minim invazive care permit medicilor să observe țesuturi, organe și alte structuri interne, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală majoră.

În acest context, afirmația prof. Univ. dr. Florin Bîrsășteanu- „Radiologia este o ramură fără de care medicina nu mai poate supraviețui”, nu rămâne nejustificată. Caracterul impetuos al acestei ramuri medicale este dat de rapiditatea prin care sunt diagnosticate afecțiunile pacienților, folosind metodele imagisticii medicale. Rapidității îi sunt adăugate acuratețea analizelor și faptul că investigațiile nu sunt dureroase, ceea ce crește rata satisfacției și deschiderea pacienților către analizele medicale.

Importanța imagisticii medicale

În cadrul emisiunii- portret marca UMFST LIVE, moderată de conf. Univ. dr. Anca Ioana Hălmaciu, care i-a avut drept invitați speciali pe prof. Univ. dr. Florin Bîrsășteanu, medic primar Radiologie și imagistică medicală și șef lucrări dr. Lucian Mărginean- medic primar Radiologie intervențională, s-a dezbătut subiectul privind importanța tehnologizării în viitorul imagisticii medicale și progresele medicale înregistrate în urma dezvoltării acestei ramuri pluridisciplinare.

Automatizarea fluxului de lucru, generarea aproape imediată a rezultatelor și asigurarea acurateții analizelor sunt doar câteva dintre beneficiile noilor tehnologii de imagistică medicală, după cum observă și cei doi medici specialiști invitați la emisiune. „Pacientul vine în sistemul de sănătate pentru că are o problemă de sănătate și vrea să și-o rezolve. A-și rezolva problema înseamnă a pune un diagnostic cât mai exact și cât mai rapid și, apoi, a oferi, pe baza acestui diagnostic soluțiile terapeutice. Noi punem la dispoziție, prin totalitatea mijloacelor pe care le avem, resursele noastre tehnice, astfel încât să ajungem la diagnostic. Practic prin mijloacele pe care le cunoaștem, ajungem să punem niște diagnostice care se apropie foarte mult de diagnosticul final, iar radiologia are acum capacitățile de diagnostic extrem de avansate. Radiologia este plasată în ipostaze fără de care nu se mai poate, rareori mai vezi neurologi care să facă teste neurologice și să mai examineze pacienții cu dedicarea și răbdarea pe care o aveam înainte de a avea instrumentele acestea care le pun practic pe tavă diagnosticul. Ortopedul, la fel, face foarte puține manevre de biomecanică care să îi dea măsura coafectării unor ligamente sau limitării unei mișcări”, a explicat prof. Univ. dr. Florin Bîrsășteanu.

Progresul tehnologic

Progresul tehnologic este fundamentul evoluției medicinii, observă șef lucrări dr. Lucian Mărginean: „Cu mulți ani în urmă,  când studiam radiologia, noi aveam un diagnostic radiologic care era urmat după aceea de diagnosticul final. Cred că am depășit foarte mult bariera de diagnostic diferențial. Îmi place foarte mult evoluția tehnicii. Cineva spunea că banalul telefon pe care îl avem în buzunar are un procesor, un computer, de o sută de ori mai puternic decât cel de pe prima rachetă care a senelizat pe lună. Vă dați seama ce expansiune, ce evaluare a avut tehnica și în medicină?! Noi suntem beneficiarii direcți ai acestor mașini care procesează imaginile, ceea ce aduce un plus de valoare în tot ce înseamnă un diagnostic medical fără precedent”.

Cu toate acestea, evoluția tehnologiilor nu trebuie să eclipseze importanța esențială a factorului uman. Dincolo de procesarea rezultatelor, care este acum un proces automatizat, tot medicului îi revine sarcina de a le valida, de a le interpreta și de a oferi, pe baza acestora, tratamente eficiente: „Cred cu tărie în factorul uman care nu se poate înlocui, adică prezența feeling-ului, a experienței, a cunoștințelor, va rămâne. Fără doar și poate, inteligența artificială va rămâne un factor important în domeniul acesta și eu mă aștept ca în foarte scurt timp vor apărea noi și noi soluții de diagnostic”.

Viitorul imagisticii medicale

Evoluția imagisticii medicale este puternic vizibilă în faptul că o paletă largă de patologii noi a fost depistată odată cu adoptarea noilor instrumente de analiză. „Când au apărut sistemele de rezonanță magnetică, numai în patologia cerebrală  sau putut obiectiviza peste 200 de noi patologii, care se știau că există, dar nu le văzuse nimeni. Atunci, este greu de anticipat unde ne vom duce, dar fără doar și poate este un viitor plin de surprize”, a mai precizat șef lucrări dr. Lucian Mărginean.

Referitor la perspectivele viitoare, tot acesta a mai explicat că va fi nevoie de o segmentare a specialității, tocmai pentru a-i fi asigurate pacientului interpretări calitative ale analizelor lor. „La început aveam câteva specialități interne care  s-au desprins foarte repede s-au desprins: gastroenterologie, cardiologie, pneumologie. Eu cred că în curând, pentru că intrăm atât de mult în detaliu cu atâta patologie, și am observat tendința asta în străinătate, în care nu mai există atotștiutorul, există un medic în radiologie care excelează pe neuro, musculoscheletal, ecografie, senografie etc…eu cred că asta va fi în final și la noi. Când a apărut radiologia intervențională, am zis că este o specialitate nouă. Acum văd că există: radiologie intervențională  periferică, neurologică etc…sunt atâtea, iar dacă se dorește ca toate acestea să se facă la un nivel de performanță cât mai înalte, ele se vor segmenta”.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Facebook-UMFST

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!