Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda și-a deschis porțile pentru elevii din proximitate Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1130 Vizualizări

Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda și-a deschis porțile pentru elevii din proximitate

Într-un cadru dedicat spre educație, Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda și-a deschis porțile vineri, 25 mai, pentru prima ediție a evenimentului „Porți Deschise”. Fondat în anul 1938, acest liceu a devenit un reper al învățământului tehnic și tehnologic în regiune, adaptându-se continuu cerințelor și nevoilor societății contemporane.

O caracteristică distinctivă a Liceului Tehnologic „Vasile Netea” este diversitatea formelor de învățământ pe care le oferă. De-a lungul anilor, instituția a evoluat pentru a răspunde cerințelor diverse ale elevilor și ale comunității locale. Astfel, în prezent, liceul oferă trei forme distincte de învățământ.

Există învățământul de zi, care acoperă o gamă largă de niveluri, începând de la preșcolar și până la postliceal. Această formă de învățământ oferă oportunități pentru toate etapele educaționale, de la învățarea timpurie până la specializarea într-o anumită ramură tehnică sau tehnologică. Pe lângă aceasta, mai există și forma de învăţământ-seral (nivel de învăţământ liceal- filiera tehnologică).

Totodată, programul „A doua șansă”, dedicat celor care au abandonat timpuriu școala sau care doresc să își continue educația într-o anumită specializarea. Acest program include clasele V-VIII pentru adulți, precum și învățământ postliceal gratuit pentru calificarea de Tehnician în activități de agroturism montan.

Porți deschise pentru elevi

În premieră, acest eveniment își deschide porțile pentru a aduna elevii din apropierea instituției de învățământ, oferindu-le o platformă unică pentru a-și întâlni colegii și pentru a lega prietenii durabile. Prin intermediul activităților educaționale variate și captivante oferite în cadrul evenimentului, se creează un mediu propice pentru interacțiuni autentice și pentru dezvoltarea unor legături sociale solide între elevi.

Este o ocazie de a încuraja spiritul comunitar și de a promova colaborarea și împărtășirea experiențelor între tinerii învățăcei, subliniind importanța unei educații care nu se limitează doar la aspectele academice, ci și la formarea unor relații interpersonale valoroase.

 „Am făcut un proiect educațional care se numește „Alege-ți drumul”. Deocamdată l-am făcut pe doi ani, dar îl vom prelungi. Am cuprins doar patru activități în el. Prima activitate este exact prezentarea ofertei școlare, a doua este în decembrie – Festival de colinde, a treia este în martie – Elevii au Talent și vom avea și o excursie la Scaunul Domnului în luna iunie, după Examenul de Evaluare Națională”, a declarat Maria Ștețco, directorarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea” Deda.

În cadrul acestor festivități, au fost invitate mai multe școli din zonă, incluzând Școala Gimnazială Vatava, Școala „Dănilă Stupariu” din Rușii-Munți, Școala din Răstolița, precum și cele din Lunca Bradului, Aluniș și Stânceni. Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda se remarcă ca organizator principal al evenimentului, oferind un cadru propice pentru interacțiuni constructive și dezvoltarea legăturilor între elevi.

„Elevii au venit toți împreună cu cadrele didactice, cu diriginții de la clasa a VIII-a. Sunt împărțiți prin toată școala, pe la cabinetul de bilogie sau la cabinetul de informatică. Totodată, au parte și jocuri de societate realizate împreună cu psihologul școlii. Mai au și o activitate de vânătoare de comori și experimente chimice. La prelucrarea lemnelor le-am dat să facă niște cercuri pe care să le ducă acasă. Ospătarii pe care îi avem la școala profesională au pregătit niște prăjituri și ne-au arătat cum se pregătește o masă”, a mai spus aceasta.

Practic, toate activitățile din cadrul evenimentului reflectă tot ceea ce Liceul Tehnologic „Vasile Netea” are de oferit pentru elevi. Proiectul a fost început pentru o perioadă de doi ani, însă se dorește continuitatea sa.

„În 2025 va avea loc încă o ediție și sper să continuăm și în anii următori. Am început pe doi ani, dar anul acesta a mers foarte bine și ne dorim ca pe Valea Mureșului să fim un centru de educație”, a mai spus aceasta.  

O diversitate de activități

În rândul activităților desfășurate, se remarcă o gamă diversă și captivantă de interacțiuni între elevi și cadrele didactice, susținute de prezentări interactive și inovatoare, precum:

– O prezentare concurs despre „Recunoașterea speciilor de plante”, coordonată de profesorul Dorel Vodă.

– Un concurs plin de mister și aventură, „Vânătoarea de comori”, coordonat de profesorul Silvia Andone.

– Momentul sportiv al tenisului de masă și șahului, sub îndrumarea profesorului Oliviţa Bâta.

– Ateliere de desen captivante, conduse de profesorul Eduard Csupan.

– Activități de socializare, coordonate de profesorul Aura Lichințeanu.

– O incursiune în lumea jocurilor video, găzduită de cabinetul de informatică și coordonată de profesorul Adrian Bîndilă.

– Prezentarea programului Erasmus și a Mobilității din perioada 13-17 Mai 2024, sub îndrumarea prof. dir. adj. Liliana Covrig.

– Descoperirea fascinantă a relicvelor militare, în cadrul unei prezentări captivante susținută de profesorul Paul Ilies.

– Vizitarea atelierului și prezentarea diverselor meserii, sub îndrumarea profesorilor Magdalena Pop, Mihaiela Cășvean și Ştetco Gavrilă.

– O incursiune în universul experimentelor științifice, prin prezentările profesorilor Ovidiu Mircea, Laura Nistor și Victor Covrig.

– O introducere în arta ospitalității, prin prezentarea meseriei de ospătar, sub îndrumarea profesorilor Claudia Moldovan și Mariana Ujică.

Aceste activități nu doar îmbogățesc experiența educațională a elevilor, dar și promovează colaborarea, creativitatea și inovația în cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Netea”.

Pe lângă aceste evenimente captivante, școala se poate lăuda și cu organizarea celei de-a III-a ediții a Campionatului de Fotbal „Cupa Primăverii”, care are loc pe terenul sintetic și adună laolaltă elevi din diferite școli din zonă, consolidând spiritul de echipă și prietenia între participanți.

Diana CĂRBUREAN și Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!