Interviu cu Ioan Rotaru, dirijorul corului Catedralei „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1021 Vizualizări

Interviu cu Ioan Rotaru, dirijorul corului Catedralei „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș

Ioan Rotaru este dirijorul corului Catedralei „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș, un om pentru care sacerdoțiul duhovnicesc s-a materializat prin dorința de a-l preaslăvi pe Dumnezeu prin cânt. Călăuzit de mentori din domeniu, el a înțeles de mic faptul că menirea lui este aceea de a-i sluji Domnului și de a apropia oameni cu har care, armonizându-se, vor putea transmite „Osana!” lui Dumnezeu.

Farmecul baghetei și al exercițiului dirijoresc i-a fost insuflat pe băncile Facultății de Teologie Ortodoxă, unde a deprins dragul pentru muzica psaltică și unde și-a conștientizat perspectivele viitorului. Deocamdată, el este dirijor de cor bisericesc, propovăduitor al dogmelor religioase prin muzică, dar nu exclude posibilitatea ca în viitor, cu voia și ajutorul Domnului, să îmbrățișeze treapta mai înaltă de pe scara devenirii bisericești- preoția.

Despre componența corului, despre etapele evoluției sale și despre încercările care i-au apărut în cale , aflați lecturând interviul următor.

Reporter: Care au fost primele tale experiențe muzicale și cum te-au influențat acestea?

Rotaru Ioan: Primele experiențe muzicale le-am avut în copilărie prin participarea la slujbele bisericii din localitatea natală, Petelea. La vârsta de 6-7 ani am început să merg la Paraclisul Maicii Domnului, slujbă care se oficiază în fiecare seara în timpul postului Adormirii Maicii Domnului. De atunci am început să cânt în corul bisericii.

Rep.: Cine au fost mentorii care te-au ghidat în parcursul tău?

R.I.: Trecând timpul, am înțeles care ar trebui sa fie drumul meu în viata, astfel, la vârsta de 14 ani am intrat la Seminarul Teologic „Sf. Simion Ștefan” din Alba Iulia. Aici am început să studiez muzica puțin mai mult, având profesori foarte buni în acest domeniu- maestrul Prof. Dr. Iosif Fiț și Pr. Prof. Dr. Nicolae Topîrcean, sub bagheta cărora am început să cânt într-un cor pe mai multe voci.

Pr. Prof. Dr. Nicolae este cel care a avut cel mai mare rol în formarea mea muzicală. Încă de atunci, văzându-i profesionalismul și modul în care dirija corul Seminarului, am avut o foarte mare admirație față de dânsul. El este, cu siguranță, cel căruia îi datorez dragostea față de dirijat și cântul în cor.

Rep.: Care a fost următorul pas în devenirea ta profesionnală?

R.I.: După terminarea Seminarului, am intrat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, la cele doua sectii: Teologie Pastorală și Muzică Religioasă. Aici, am aprofundat mai mult și mai detaliat cântul și dirijatul coral cu ajutorul Pr. Prof. Dr. Adam Domin și al celorlalți profesori din cadrul Facultății.

Corul bisericesc

Rep.: În ce an ai înființat corul bisericii și câți membrii totalizează?

R.I.: Corul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș a luat naștere în anul 2023, la inițiativa preoților parohi din Catedrală: Pr. Toma Constantin, Pr. Șerban Petru și Pr. Zăhan Olimpiu. Primele repetiții au avut loc în luna februarie 2023, iar după doar 2 luni, în noaptea de Înviere, a avut loc debutul, corul dând răspunsurile la Sf. Liturghie, oferind o atmosferă prielnică rugăciunii.

În momentul de față, corul este format din aproximativ 25 de persoane.

Rep.: Cum ai dobândit aptitudinile unui bun dirijor de cor?

R.I.: Nu știu dacă sunt un bun dirijor de cor, fiind la început de drum, dar încerc pe cât posibil sa fiu foarte clar în exprimarea gesturilor dirijorale în timpul Sf. Liturghii și la repetiții, chiar dacă nu întotdeauna respect măsura scrisă în partitură.    

Rep.: Cum ai selecționat membrii corului ca să armonizezi atât de bine vocile?

R.I.: Înainte de a începe repetițiile, am anunțat în Biserică faptul că se dorește înființarea unui nou ansamblu coral în Catedrala Mare. M-am ocupat personal de selectarea fiecărui membru în parte, singura condiție fiind auzul muzical. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să întâlnesc oameni cu talent în domeniul muzical. Un rol foarte important l-au avut membrii fostului cor, care au stat la baza formării actualului cor.

Rep.: Înafară de Sf. Liturghii, când și unde se mai mobilizează corul?

R.I.: În mare parte cântăm doar la Sf. Liturghie, dar de curând am participat la un Festival Național de Artă muzicală la Dorna Candrenilor.

Rep.: Cum reușești să creezi o relație armonioasă cu membrii corului?

R.I.: Prin bunătate! Încerc, atât cât pot, sa fiu bun și înțelegător cu problemele pe care le are fiecare. Este greu pentru ca încercările sunt multe. Atunci când lucruri bune sunt făcute spre cinstirea lui Dumnezeu, diavolul încearcă sa dezbine, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, trecem peste toate acestea.

Perspective de viitor

Rep.: Ce alte proiecte/ planuri se anunță în viitorul apropiat?

R.I.: Nu avem nimic programat în viitorul apropiat, dar suntem deschiși la eventuale colaborări.

Rep.: Te gândești, în viitor, să devii preot?

R.I.: Nu știu încă ce îmi rezervă viitorul, dar, dacă va rândui Dumnezeu, voi ajunge și acolo. În momentul de față sunt liniștit și împlinit cu ceea ce am reușit sa fac alături de acești oameni minunați care înfăptuiesc Corul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș.

A consemnat, Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!