
- redactia
- 0 comentarii
- 3965 Vizualizări
FOTO: Sovata între tradiție și inovație- debutul VINFEST și perspectivele viitorului
2 iunie 2024În perioada 31-2 mai, orașul-stațiune turistică Sovata a îmbrăcat straie de sărbătoare, derulând ediția-pilot a VINFEST, un festival de vară gândit ca o modalitate de valorificare a produselor viticole autohtone, dar și ca un excelent eveniment inaugural al sezonului estival în stațiunea Sovata, una dintre cele mai consacrate destinații turistice românești. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Asociației Visit Mureș, în parteneriat cu Primăria orașului Sovata, iar sponsorii evenimentului au fost: Asociația Oenologilor Maghiari din Transilvania, Asociatia Szekely Gazdaszervezetek, Consiliul Județean Mureș, Hotelul Crystal și Hochland.
Fundamentul evenimentului este, așa cum a arătat primarul orașului, Fülöp László, unul de factură istorică: „În primul și în primul rând este o tradiție în localitatea noastră să serbăm nașterea lacului Ursu, care a avut loc în 26 mai1875, la ora 11:30. Pe vremea aceea era o tragedie modul în care acest lac s-a format, prin intermediul vijeliei care a determinat surparea minei de sare, iar localnicii care au trăit aici, au resimțit foarte violent acel eveniment. Treptat și-au dat, însă, seama că acesta e un dar de la Dumnezeu datorită tratamentelor care se pot face cu apa sărată, care este foarte benefică. De fapt, sincer vorbind, în ultimele decenii localitatea s-a dezvoltat pe marginea acestei tezaur. Începând cu anii 2000, se făcea anual o sărbare cu această ocazie, până când a venit pandemia. În pandemie, neavând posibilitatea de a organiza evenimente de amploare, festivale, 2 ani nu s-a organizat nimic sau, dacă s-a organizat ceva, a fost un mic eveniment unde ne-am amintit de această întâmplare. Anul acesta, împreună cu Vizit Mureș, ne-a venit ideea să facem un eveniment atât pe linia de gastronomie, cât și pe linia de de agricultură. Este prima ediție. Eu văd această primă ediție ca pe un copil mic, de un an, care, dacă nu știe să meargă, dacă nu știe să vorbească, nu este abandonat, ci este ajutat să se dezvolte și sper că astfel să procedăm și cu festivalul ăsta, o să ne dăm seama care sunt lipsurile, care sunt bunele practici pe care o să le menținem și care sunt lipsurile”.

In vino veritas
De ce o sărbătoare a vinului la Sovata? Pentru că vinul, așa cum arată și proverbul latin, este sursă de adevăr, de socializare, de beatitudine. Dacă în mod tradițional, orașul Sovata organizează anual un cumul vast de festivaluri tematice, anul acesta organizatorii au optat pentru noutate, pentru inedit. „Să fim sinceri, la o sărbătoare, pe la noi, se consumă vin și atunci ne-am spus: <<hai să facem un festival al vinului!>>. Toată lumea zice că băuturile alcoolice sunt un obicei vicios, dar haideți să ne amintim de proverbul latin: <<in vino veritas>>- în vin este adevărul, adică prieteniile se nasc la un pahar de vin, oamenii se cunosc, socializează, la un pahar de vin. Noi considerăm că nimic nu strică, dacă este cu măsură”, a adăugat Fülöp László.
Invitați de renume și activități interactive
Programul festivalului întrunește o suită impresionantă de speakeri care au adus în fața publicului din Sovata povești emoționante de viață despre succes profesional, despre reușita de a trece peste o dependență și altele, prezentate ca modele de bună practică. Printre invitații la eveniment, amintim: Ion Aleodor Roman- șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consultare a Drogurilor Mureș, Tibi Ușeriu, alergător de anduranță și ultramaratonist, Fazakas Biborka- alergător de ultra trail, Baczó Tünde- regizor-coegraf și alții…
„Avem programe cu personalități care au avut reușite remarcabile în domeniul sportului și care vor susține o mică prezentare a succesului lor. În cursul zilei de astăzi avem, de exemplu, un domn care, din fericire, a reușit să scape din capcana drogurilor, el ține o prezentare ca să știe tineretul cât de periculoase pot fi acestea. Avem un domn pe numele Tibi Ușeriu, pe care cred că nu mai trebuie să-l prezentăm, cred că toată lumea din România știe de performanțele pe care a reușit să le atingă pe plan mondial. El vine să ne învețe bunele practici în domeniul sportului pe care l-a practicat și cum acestea pot fi aplicate în viața noastă”.
Pe lângă aceste prezentări, în programul evenimentului au fost cuprinse și o multitudine de activități pentru copii, prilejuite de Ziua Internațională a Copilului.
“Am organizat activități de artă meșteșugărească, prelucrarea lânii, mingi din baloane și origami din hârtie. Sunt mulți copii, părinții se interesează de activitățile noastre. Atelierul nostru durează până la amiază, după care urmează alte activități”, a explicat Kiss Enikó, unul dintre organizatorii evenimentului.





Interes turistic crescând pentru stațiunea Sovata
Anual, stațiunea Sovata întrunește un număr tot mai mare de turiști, care vin pentru a se bucura de beneficiile apei sărate și ale tratamentului cu sare în general, dar și de a profita de frumusețea peisagistică.
„În fiecare an, în timpul weekend-ului putem să zicem că turiștii ne vizitează și suntem căutați și asta e de bine. În sezonul estival, în general, e foarte multă lume, evident s-a schimbat multe cu pandemia, eu cred că și dorința, obiceiul oamenilor de a petrece timpul liber diferă de cum era înainte, nu mai vor oamenii să fie unul lângă celălalt, unul peste celălalt, să audă cum suflă celălalt. Deci să fie un pic mai la distanță, mai în natură și Sovata poate să ofere aceste facilități pentru că suntem în mijlocul naturii”, a precizat primarul orașului.




Perspective de viitor
Conform informațiilor furnizate de Fülöp László, în stațiunea turistică vor continua investiile pentru modernizare urbanistică prin intervenții de asfaltare și de asigurare a utilităților în tot perimetrul orașului- introducerea de apă curentă, canalizare și instalații de gaz, acolo unde acestea sunt absente.
„Am câștigat programul pentru eficientizare energetică a școlilor, pentru digitalizare. De asemenea, avem în plan extinderea unei arii la spital pentru ambulatoriu și mai avem un proiect- construirea Centrului Civic, pentru că și cultura e foarte, foarte importantă ”.
Mădălina ROHAN
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu