
- redactia
- 0 comentarii
- 856 Vizualizări
INTERVIU. Asociația Visit Mureș, eforturi și interes pentru promovarea producătorilor locali
2 iunie 2024Asociația Visit Mureș este o organizație non-profit înființată în anul 2017 la inițiativa Consiliului Județean Mureș, a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspero și a Muzeului Județean Mureș și are ca obiectiv promovarea destinațiilor turistice din perimetrul județului Mureș, dar și a cutumelor mureșene în materie de mâncăruri tradiționale sau obiceiuri ale locului.
Anual, reprezentanții asociației organizează felurite evenimente de potențare a uneia dintre valorile mureșene- excelența culinară, potențialul producatorilor locali, peisajele de vis, orașele sau satele mureșene, iar cel mai recent astfel de eveniment a fost VINFEST Sovata, un festival-pilot menit să promoveze produsele viticole regionale.
Kincses Sándor este directorul Departamentului de Dezvoltare Rurală al Asociației Visit Mureș, iar acesta a fost de acord să ne ofere un interviu referitor la sacerdoțiul membrilor departamentului, acela de a potența și promova activitatea producătorilor mureșeni.
Reporter: Ce presupune conceptul de Dezvoltare Rurală?
Kincses Sándor.: Dezvoltarea Rurală se referă, în primul rând, la dezvoltarea regiunilor rurale din Mureș, a agriculturii, a producătorilor și nu numai, deci tot ceea ține de turism rural, de agricultură, de producție. Suntem la al patrulea eveniment de acest gen anul acesta. Am avut festivalul Bujorului de Stepă la Zau de Câmpie, unde am avut și un târg de produse locale unde a participat o gamă diversă de producători, am avut o expoziție agricolă la Gornești, iar săptămâna trecută am avut un târg în cetate, unde, de asemenea, au participat 28 de producători cu o suită largă de produse, începând cu mezeluri, brânzeturi, băuturi, produse de panificație, deci toată gama. Prin aceste evenimente încercăm să promovăm produsele locale și prin asta dezvoltăm comunitatea locală- mureșeană, căci cel mai bun produs este cel proaspăt, care are cel mai scurt lanț de aprovizionare.
Ce este foarte important de știut-l este că județul Mureș are cele mai multe fabrici de procesare a laptelui. Avem în total 14 fabrici, ceea ce ne conferă o gamă variată de brânzeturi, maturate, proaspete. Avem peste 25 de unități de procesare a cărnii- carmangerii, fabrici de procesare de carne. Deci noi, în județ, ne putem asigura autoconsumul, iar ce este surplus sau ce nu putem consuma, ar fi bine ca producătorii să poată să vândă peste tot în țară. Sunt producători mai mari din județ care au piață de desfacere la nivel național, ei depășind de mult granițele județului sau chiar al țării cu produsele lor.
Rep.: Care sunt mijloacele de finanțare ale Asociației Visit Mureș?
K.S.: Suntem în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș care asigură o mare parte din buget. Suntem în parteneriat cu diverse societăți, instituții. Pentru evenimentul VINFEST din Sovata, am fost în partenriat cu Hochland care au asigurat brânzeturile, cu hotelul Crystal care ne-au asigurat spațiul, cu Primăria Sovata care ne-a asigurat infrstructura. La alte evenimente am avut parteneriat cu alte societăți: la expoziția agricolă- cu IRUM-ul, la Zau de Câmpie- cu Asociația Manifest pentru Patrimoniu.
Ediția-pilot a VINFEST Sovata
Rep.: Ce ne puteți spune despre ediția-pilot a VINFEST Sovata?
K.S.: Este un eveniment care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, 31 mai- 2 iunie, destinat prezentării de vinuri. Am încercat să strângem căt mai multe crame din județul Mureș și am avut prezente peste 15 crame, producători din Mureș, Bistrița, Bihor, Arad și trei producători din Ungaria. Evenimentul a fost conceput pentru promovarea vinului și a consumului de vin și am încrrcat să adunăm cât mai mulți participanți. A fost o oportunitate pentru producătorii de vinuri de a-și prezenta produsele.
Rep.: Cum a survenit ideea pentru acest festival?
K.S.: Ideea este de mai mulți ani la nivelul orașului Sovata. Undeva în luna ianuarie au venit de la Miercurea Ciuc colegii care au și ei un asemenea eveniment acolo. Am mers cu ideea la domnul primar din Sovata, la domnul președinte și așa s-a născut acest festival. Ne-am gândit să-i promovăm, în primul rând, pe cei din județul Mureș, căci sunt de-ai noștri și, ca să completăm gama de vinuri, am chemat și alte crame. A fost și o perioadă aglomerată pentru cei care lucrează în viticultură. Sperăm să aibă continuitate evenimentul, iar la anul să vină cât mai mulți.
Rep.: Cum este parteneriatul Visit Mureș-Sovata?
K.S.: Asociația Visit Mureș are două compartimente: unul de Dezvoltare Rurală și unul pentru Turism. Partea turistică lucrează de foarte mult cu Primăria Sovata și este și aici o Asociație- Visit Sovata. Parteneriatul este unul prolific. De exemplu, pentru evenimentul VINFEST, primăria ne-a alocat infrastructura necesară, ni s-a pus la dispoziție spațiu, cazare pentru turiști. Ne-am gândit ca produsele, cele din Mureș să fie cunoscute și de alții, de turiștii care vin la Sovata. Să deguste vinurile și să creăm o piață de desfacere pentru crame pentru că poate multe dintre vinurile care se găsesc local, nu sunt cunoscute în alte părți ale țării.
Perspective de viitor
Rep.: Ce proiecte se anunță în viitorul apropiat?
K.S.: Anul acesta mai avem încă trei evenimente: cel mai apropiat este în luna august- o expoziție de animale la Breazda, în luna septmbrie- un festival al gemului de prune la Iara de Mureș și, undeva în octombrie,- o expoziție agricolă și de producători la Acățari.
A consemnat, Mădălina ROHAN





Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu