Situl arheologic de la Călugăreni inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 729 Vizualizări

Situl arheologic de la Călugăreni inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO

Două dosare au fost aprobate pentru a fi incluse în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO sâmbătă, 27 iulie, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, desfășurată în capitala Indiei, New Delhi.

Primul dosar se referă la Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, o capodoperă a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși, situată în Târgu Jiu. Acest ansamblu iconic include opere de artă remarcabile precum „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” și „Coloana Infinitului”, fiind recunoscut pentru valoarea sa artistică și simbolică extraordinară.

Cel de-al doilea dosar, „Frontierele Imperiului Roman – Dacia / Frontiers of the Roman Empire – Dacia”, prezintă fortificațiile și vestigiile antice ce marcau granițele provinciei romane Dacia. Aceste situri arheologice, de o importanță istorică, oferă o perspectivă detaliată asupra prezenței și influenței Imperiului Roman în această regiune.

Includerea acestor două dosare pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO subliniază atât semnificația culturală și istorică a României, cât și angajamentul său de a proteja și promova aceste comori inestimabile ale patrimoniului mondial.

„Teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, geneza națiunii noastre fiind strâns legată de Roma și de Imperiul Roman. Prin urmare, suntem în fața unui act cultural și identitar, care ne face mai conștienți de trecutul nostru și, în același timp, reamintește tuturor influența majoră a Romei asupra lumii în perioada antică”, a scris ministrul culturii, Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Situl arheologic de la Călugăreni, în patrimoniul UNESCO

România se alătură cu mândrie marii familii a Frontierelor Imperiului Roman, angajându-se în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepțională. În ianuarie 2023, România a depus la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO dosarul de nominalizare pentru „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, care a fost supus unui proces de evaluare timp de un an și jumătate pentru a stabili recomandările ICOMOS.

În perioada 8-21 august 2023, a avut loc în România misiunea tehnică de evaluare a ICOMOS, organizată de Ministerul Culturii, prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, în colaborare cu Comisia Națională Limes, autoritățile centrale, județene și locale, precum și cu muzeele și direcțiile pentru cultură din cele 16 județe implicate, printre care se numără și județul Mureș. Evaluarea a continuat cu solicitări de informații suplimentare și răspunsuri din partea României, culminând cu o întâlnire la Paris între echipa coordonatoare de experți și reprezentanții ICOMOS.

La nivelul județului Mureș, Situl Arheologic de la Călugăreni, parte integrantă a sitului „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, aduce onoare și recunoaștere Muzeului Județean Mureș, contribuind la această realizare remarcabilă.

 „Vă mulțumim tuturor celor implicați în acest efort! Ne angajăm să protejăm și să promovăm acest monument de o importanță inestimabilă nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate”, se precizează pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Mureș.

Despre situl arheologic de la Călugăreni

Siturile arheologice ademenesc anual o sumedenie de vizitatori, însă de foarte multe dintre ele unii oameni nu au auzit, sau nu le cunosc istoria. O astfel de descoperire a avut loc la Călugăreni, în comuna Eremitu din județul Mureș, unde, în urma unor săpături, s-a descoperit un sit arheologic de epocă romană.

Odinioară se afla pe frontiera estică a provinciei Dacia, iar relatările despre acest loc sunt foarte vechi.

În urmă cu un an, David Petruț, lector universitar al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a oferit un scurt interviu cotidianului Zi de Zi, chiar la cel mai mare festival de reconstituire a istoriei antice din Estul Transilvaniei, mai exact în cadrul Festivalului de la Călugăreni.

Acesta ne-a povestit că „cea mai importantă componentă a acestui sit de epocă romană este castrul militar, care era de fapt o tabără unde era cantonată o trupă auxiliară a Armatei Romane, care avea scopul de a apăra această porțiune a graniței romane”.

Deși ruinele erau vizibile deasupra terenului de călcare actual și au fost folosite foarte mult timp ca și cariere de piatră, în unele porțiuni, zidurile lipsesc, deoarece au fost extrase sistematic pentru piatră. Satul a fost construit parțial, printre altele, din materialele acestui loc. Atât Castrul, cât și Băile apar prima dată pe niște hărți pe la începutul secolului XVIII, adică anul 1726, când un italian le-a pus prima dată pe hartă. Se știa că aceste clădiri au fost aici și că sunt de epocă romană.

Tabăra militară nu este singura componentă a sitului, deoarece mai sunt și altele în jur, unde s-a format un sat care avea rolul de aprovizionare a militarilor din bază.

„O altă componentă ar fi Băile Romane care sunt peste drum și care se află sub cercetare arheologică. Porțiunea deschisă în acest moment care se poate vizita este clădirea centrală, clădirea comandamentului care aparține de tabăra militară”, a mai spus profesorul David Petruț.

Odinioară, clădirea se numea Principia, iar începând din anul 2013, anual se desfășoară cercetări în vederea realizării multiplelor obiective, în special pentru a deveni un obiectiv turistic, vizitabil permanent.

„Cercetările se desfășoară într-un cadru internațional. Este vorba despre un parteneriat dintre mai multe instituții și universități din Europa. Gazda cercetărilor este Muzeul Județan Mureș, iar partenerul principal este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca”, a spus atunci David Petruț.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!