
- redactia
- 0 comentarii
- 952 Vizualizări
FOTOREPORTAJ: Adormirea Maicii Domnului sărbătorită la Sânmărtinu de Câmpie în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei
16 august 2024Sărbătoarea dedicată Adormirii Maicii Domnului, protectoarea neamului creștinesc a adunat un număr mare de enoriași în curtea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Sânmărtinu de Câmpie, aparținând comunei mureșene Râciu. Sutele de suflete au încununat sărbătoarea hramului mănăstirii prin prezența lor la Sfânta Liturghie susținută joi, 15 august în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de alte fețe preoțești, printre care preotul Șulea Iacob Răzvan, protopop al Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș și părintele stareț al Mănăstirii, preotul Teodul Libeg.
Nelipsite în această zi specială au fost oficialitățile comunei Râciu, primarul Ciprian Alin Belean, alături de viceprimarul comunei Râciu, Răzvan Curticăpean și secretarul general al primăriei, Ioan Dunca. În urma săvârșirii frumoasei liturghii, copiii din zonă au oferit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu și enoriașilor prezenți un frumos concert de pricesne dedicate mamei tuturor creștinilor.

Viața Sfântei Fecioarei Maria
În incipitul predicii sale, ÎPS Irineu a rezumat viața celei pe care o serbăm anual în data de 15 august, subliniind necesitatea conștientizării rolului ei în istoria mântuirii creștinilor.
„Sfânta Fecioară Maria este fiica drepților Ioachim și Ana, dobândită de aceștia la adânci bătrâneți. Până la trei ani ea a crescut în atmosfera caldă a familiei sale. Apoi a fost dusă la templul divin din Ierusalim pentru a o închina lui Dumnezeu. Atunci ei și-au împlinit făgăduința și, totodată, s-a împlinit profeția regelui David: „Ascultă fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită de poporul tău și lasă casa părintelui tău”. Ajunsă pe colina Sionului, loc sacru unde însuși Dumnezeu se revela glorios, va petrece 12 ani în rugăciune și meditație, în ascultare și puritate, primind o educație aleasă. Șederea ei acolo va fi o perioadă de pregătire pentru misiunea excepțională la care va fi chemată. La 15 ani pleacă de la templu în Nazaretul Galileeii și este așezată sub ocrotirea bătrânului dulgher Iosif. Aici primește de la înger mesajul că-l va naște după trup pe fiul lui Dumnezeu, salvatorul lumii. Ea devine un templu viu al lui Dumnezeu întrupat. După ce și-a îndeplinit rolul său extraordinar sub soarele istoriei, s-a încheiat călătoria ei pe acest pământ și a plecat dintre cei vii, luată fiind la cer – și cu sufletul, și cu trupul. De atunci, pentru noi, pentru cei de pe pământ este haina celor goi de îndrăzneală. Între cer și pământ, ea este îndrăznirea celor muritori către Dumnezeu. Sus la tronul slavei, ea este adevărata picătură care potolește mânia lui Dumnezeu, pornită cu dreptate asupra noastră. La judecata finală ea va fi îmblânzirea dreptului judecător, că mult fac rugăciunile Maicii pentru îmblânzirea Stăpânului ceresc. Deci ne ocrotește în viață, în moarte și după moarte”, a povestit enoriașilor ÎPS Irineu.
Înaltpreasfințitul Irineu, mesaj special cu prilejul sărbătorii
„Maica Domnului este pentru toți apărătoare, ocrotitoare și grabnic ajutătoare. Să ne gândim la strălucirea în care este ea în slava cerurilor; totuși, acolo fiind, ea nu uită de noi. Să ne gândim mereu la regalitatea ei maternă, o regalitate spirituală pe care o exercită pentru mântuirea fiecărui suflet de pe pământ. Dar aceasta devine eficientă în măsura în care noi avem credință. Cum se spune într-un acatist: „Bucură-te că pe măsura credinței împarți tămăduiri”. Maica Domnului este harul lui Dumnezeu cu chip de femeie. De ea trebuie să ne apropiem cu bucurie pentru că ea este nădejdea noastră. Pelerinii români care în zile ca aceasta fac pelerinaje la mănăstirile Maicii Domnului, printre altele cântă: „Căci oricât suntem de răi, suntem totuși fiii tăi și la tine năzuim de rău să ne izbăvim”. Ce Maică generoasă și milostivă avem noi pământenii – și cei păcătoși, și cei virtuoși, și cei cu credință tare, și cei slăbănogiți în credință! Ea este mama noastră universală. Când mamele noastre de pe pământ sunt răpite de moarte nu mai avem mamă. Când prietenii noștri și cei dragi ai noștri stau departe de noi, când ne copleșesc jalea, plânsul și disperarea și credem că nimeni nu ne mai poate ajuta și mângâia, Stăpâna cerească ne privește. Ei îi pasă de noi, ne iese în cale, ne oferă ajutorul său și ne izbăvește de amărăciune, de necaz și de singurătate. Iubiții mei, trăim niște timpuri marcate de confuzie, de răceală în credință și de haos înspăimântător, când legea lui Dumnezeu este respinsă, când ziua Domnului sau duminica nu este respectată și numele Lui este disprețuit de mulți. Pelerinajul nostru pe aici, prin Valea Plângerii este plin de capcane care vin de la lume, de la diavol și de la trup. Este așa de ușor să cădem pradă poftelor dezordonate și păcatelor de tot felul. Dar să nu disperăm, pentru că avem în ceruri o inimă de mamă. O avem pe Maica Domnului, care iese în întâmpinarea noastră și este gata să ne elibereze de orice rău și nenorocire. Maica Domnului este vie, după cum cântăm la acest praznic: „Întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții”. Ea este bună și generoasă. Dacă noi îi strigăm cu durere, ea ne vede, ne aude, ne privește cu afecțiune. Dacă noi o rugăm cu stăruință, ea vine numaidecât. Dacă îi cerem ceva, ea ne dă, pentru că nu refuză pe nimeni niciodată”, a sfătuit ÎPS Irineu pelerinii prezenți.
Alexandra BORDAȘ



- Etichete:
- Comuna Râciu
- ÎPS Irineu
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu