
- redactia
- 0 comentarii
- 3608 Vizualizări
Situație alarmantă la Grădina Zoo din Târgu Mureș: Tot mai multe „vizite” ale urșilor sălbatici în căutare de hrană
27 august 2024Grădina Zoologică din Târgu Mureș se confruntă cu o situație alarmantă, provocată de incursiunile tot mai frecvente ale urșilor sălbatici în căutare de hrană. Aceste animale, care locuiesc în pădurile din apropierea grădinii, au început să sară gardurile parcului, căutând resturi alimentare. Deși până acum majoritatea au provocat doar pagube materiale, au existat și cazuri în care urșii au omorât câteva animale din incinta grădinii. Există un pericol real ca aceste incursiuni să aibă loc pe timp de zi, punând astfel în pericol vizitatorii parcului.
Un incident recent, surprins de camerele de supraveghere, a arătat o ursoaică însoțită de cei trei pui ai săi, care a reușit să pătrundă în incinta grădinii zoologice în miez de noapte. În imagini, se observă cum aceștia se apropie de tomberoane și, după mai multe încercări, reușesc să spargă un container din plastic pentru a găsi hrană. Îngrijitorii au cercetat zona în detaliu, dar nu au reușit să mai găsească ursoaica și puii ei.
Măsuri preventive și siguranța vizitatorilor
Personalul grădinii zoologice face eforturi considerabile pentru a preveni aceste incidente. Îngrijitorii securizează tomberoanele și evită hrănirea animalelor din captivitate seara, pentru a nu atrage urșii cu mirosul mâncării. Cu toate acestea, îngrijorarea rămâne, mai ales că urmează un eveniment important la grădina zoologică, cu ocazia aniversării sale.
Contactată de cotidianul Zi de zi, Korodi Kinga, purtătorul de cuvânt al Grădinii Zoologice din Târgu Mureș, a explicat situația astfel: „Ne-au vizitat încă odată urșii sălbatici la Grădina Zoologică din Târgu Mureș. De data aceasta, au intrat în curtea gospodărească a grădinii, nu în zona frecventată de vizitatori, ci doar acolo unde depozităm gunoiul pe care îl adunăm selectiv înainte de a fi ridicat de compania de salubritate. Spre mirarea noastră, au găsit și spart doar tomberonul în care era plastic și nu au găsit niciun deșeu menajer sau resturi de mâncare. Au simțit totuși mirosul de mâncare, fiind sfârșit de săptămână nu am reușit să „scăpăm” la timp de gunoiul menajer, dar nu au „atacat” tomberonul acela, ci cu totul altul”.
Korodi Kinga a subliniat că, în ciuda acestei situații, personalul grădinii zoologice ia toate măsurile necesare pentru a preveni alte incidente. „În următoarea seară ne așteptam să coboare din nou din pădure, însă nu au mai venit pentru că nu au mai simțit miros de mâncare, căci am aruncat totul în timpul zilei. Suntem conștienți că trebuie să fim un real exemplu pentru ceilalți și nu lăsăm niciodată resturi de mâncare la îndemâna animalelor sălbatice. Mereu sigilăm tomberoanele cu posibilele resturi tocmai pentru a evita astfel de situații în care urșii vin pentru a procura ușor hrană”, ne-a mai explicat aceasta.

Pregătiri pentru posibile noi „vizite”
Întrebată despre ce măsuri ar putea fi luate dacă urșii se întorc, Korodi Kinga a explicat că grădina zoologică este pregătită să urmeze procedurile legale și să colaboreze cu autoritățile competente. „În cazul în care se vor întoarce vom ști exact ce trebuie să facem. În România, legea este cât se poate de clară. Noi trebuie să urmăm procedura oficială, trebuie să anunțăm de îndată autoritățile, o procedură destul de stufoasă care vine în ajutorul animalului și, implicit, în ajutorul oamenilor. În contextul dat, încercăm să facem tot posibilul ca ursoaica, împreună cu cei trei puișori ai săi, să fie salvați, dar în același timp și Grădina Zoologică să fie un spațiu sigur pentru vizitatori și animalele de aici”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.
În ceea ce privește riscul unei întâlniri între vizitatori și urși în timpul zilei, Kinga a declarat că personalul grădinii zoologice este încrezător că astfel de incidente nu se vor întâmpla, dar nu pot garanta acest lucru. „Cât despre o posibilă întâlnire cu un urs sălbatic pe timp de zi, în incinta grădinii mă refer, suntem destul de încrezători că nu se va întâmpla. Urșii nu caută întâlnirea cu oamenii, se vede clar și în imaginile pe care le-au captat camerele noastre de supraveghere că „vizita” a fost făcută pe timp de noapte, când nu există vizitatori în incintă, iar îngrijitorii și-au terminat programul de muncă. În același timp, nu putem să promitem că nu vor exista astfel de incidente și în timpul zilei, pentru că vorbim de animale sălbatice, dar totuși ne bazăm pe faptul că aceste animale nu caută întâlnirea cu oamenii. Pe de altă parte, în Grădina Zoologică mereu se lucrează și există zgomote puternice care să îndepărteze sălbăticiunile de incintă, cel puțin în timpul programului cu vizitatorii”, spune ea.
Incidentul din iulie și măsuri viitoare
Korodi Kinga a amintit și despre incidentul din luna iulie, când un urs sălbatic a trebuit să fie eutanasiat după ce a omorât patru animale din grădina zoologică. „Din fericire, nu au mai fost incidente legate de urși sălbatici, vorbim despre ultima întâlnire de la începutul lunii iulie, atunci când am fost nevoiți să lichidăm ursul care teroriza animalele din grădină, și care a și luat viața a patru „locatari”. Acum vorbim, însă, despre un caz mai special, fiind vorba de o ursoiacă cu trei pui, iar în cazul în care va fi eutanasiată, cei trei ursuleți vor rămâne singuri și nu vor supraviețui, ceea ce încercăm din răsputeri să evităm”.
Situația rămâne una delicată și complexă, iar autoritățile locale, împreună cu personalul grădinii zoologice, continuă să monitorizeze situația, pregătindu-se pentru orice scenariu în care urșii ar putea reprezenta un pericol real pentru siguranța publică și bunăstarea animalelor din parc.
Lorena PINTILIE
Foto: Lorena PINTILIE & pixabay.com
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu