
- redactia
- 0 comentarii
- 1305 Vizualizări
Sărbătoarea Fiilor satului Văleni din comuna Pogăceaua, reîntoarcere la rădăcinile natale
1 septembrie 2024În urma Sfintei Slujbe de sfințire a Bisericii din Văleni, săvârșită sâmbătă, 31 august, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Pop, satul a continuat încununarea eforturilor de dezvoltare și promovare a valorilor locale prin cea de-a II-a ediție a sărbătorii Fiilor satului Văleni din comuna Pogăceaua. Nelipsitul spectacol folcloric, focurile de artificii care au culminat seara și voia bună constantă au devenit deja tradiție în cadrul sărbătorii organizate de Primăria și Consiliul Local Pogăceaua.
Nelipsita slujbă de deschidere
Festivalul i-a adus pe scena situată în curtea Școlii Generale din Văleni pe preotul paroh al satului, Mihai Seman și pe părintele Petru Dumbravă, fiu al satului, alături de alte oficialități, printre care primarul comunei Pogăceaua, Florin Cristian Ștefan, viceprimarul Alexandru Milășan, deputatul Dumitrița Gliga, primarul comunei Sâncraiu de Mureș, Petru Ionuț Budian, primarul comunei Nadeș, Alexandru Sînpetrean. Nu a lipsit slujba de sfințire din cadrul deschiderii sărbătorii, urmată de mesajul preotului paroh, adresat localnicilor.

„Vreau să mă adresez celor care nu ați fost acasă în satul natal de ceva vreme; cu siguranță ați găsit tot satul – nu doar curtea bisericii – altfel decât a fost. Cu ajutorul Domnului și a multor susținători din punct de vedere financiar, dar și moral, începând de anul trecut am reușit să schimbăm fața satului”, a transmis preotul paroh Mihai Seman.
Fiii satului, în prim-plan
Au urmat apoi discursurile oficialităților prezente, prilej prin care deputatul Dumitrița Gliga s-a adresat celor prezenți, aducând cuvinte de laudă sătenilor care au participat la dezvoltarea locală.
„Satul Văleni din comuna Pogăceaua pare un sat mic, din Câmpia Transilvaniei; m-am interesat puțin de istoria satului și, probabil puțini dintre voi știu, dar descoperirile arheologice demonstrează că aici locuiau oameni încă din Neolitic, încă de acum 6000 de ani. Așadar, ne e greu să ne imaginăm câtă istorie ascunde pământul pe care stăm noi astăzi. Eu încurajez astfel de evenimente. Mă bucur că sărbători ca acestea au loc în comunele din județul Mureș, pentru că ele ne ajută să ne cunoaștem mai bine; au rolul de a ne uni, de a ne face să revenim împreună în satul în care ne-am născut și, în același timp, au rolul de a sărbători trecutul nostru și de a revigora obiceiurile și tradițiile noastre. Pe de altă parte, vreau să îl felicit pe domnul primar pentru toate realizările pe care a reușit să le aibă aici, în comuna Pogăceaua – de la asfaltare la blocuri reabilitate, existența unui dispensar și a unei școli cum puține comune din România – nu doar din județul Mureș – au. Îmi place să spun că un popor educat este un popor greu de manipulat. De aceea mă bucur când văd primari care investesc în educație. În același timp, mi-am început ziua la Biserica din satul dumneavoastră și vreau să-l felicit pe domnul părinte paroh pentru tot ceea ce a reușit să facă pentru satul dumneavoastră”, a transmis deputatul Dumitrița Gliga.

Mesajul primarului comunei Pogăceaua
Cuvântul a fost preluat de Florin Cristian Ștefan, care a vorbit publicului despre importanța acestei sărbători pentru comunitate și despre necesitatea reîntâlnirii consătenilor prin prisma acestor sărbători.
„Mă bucur că vă aflați într-un număr atât de mare la Fiii satului Văleni. Aș vrea să le mulțumesc Preacurcernicilor părinți pentru prezență, doamnei deputat Dumitrița Gliga, domnilor primari, pentru că sunt alături de noi și înseamnă mult. Această sărbătoare reprezintă o întoarcere la rădăcini, dar, în același timp este și o oportunitate de întâlnire pentru toți cei care s-au născut pe aceste meleaguri. Este un moment marcat de puternice emoții. Mulți dintre tinerii crescuți la țară au devenit orășeni, dar poartă ascunse în adâncul sufletului amintirile copilăriei petrecute împreună cu părinții și bunicii în satul natal. Datorită acestor amintiri și dorului față de ele, au apărut și sărbătorile organizate de către comunitățile satelor spre a-și aduna acasă într-o zi anume toți fiii satului. Acesta este un semn de iubire, prețuire și respect pentru neamul din care facem parte”, a fost mesajul primarului.
Folclor, tradiție și voie bună
Atmosfera a fost întreținută de artiștii care au urcat pe scenă, adunând în fața acesteia un amalgam de localnici dornici de distracție. Folclorul a fost promovat prin cântecele artiștilor Ioan Dordoi, Mihaela și Ciprian Istrate, alături de Ceterașii, Mariana Deac, Alexandru Sămărtean, Marian Suciu, Ghița Munteanu, Ioan Naste, Oana Andone, Georgiana Moldovan, Simina Mureșan, Daria Feurdean, Cătălin Gașpar și Sara Rusu, dar și prin intermediul Ansamblului de dansuri „Mugurelul” din Sâncraiu de Mureș și grupului „Mugurașii” din Grebeniș.
Au fost nelipsite activitățile pentru copii susținute de cadrele didactice ale Școlii Generale din Văleni, spațiile de joacă dedicate acestora și voia bună. Totodată, primăria a premiat cuplurile longevive ale satului, alături de fermierii comunității care promovează munca și meșteșugul local.
Alexandra BORDAȘ




- Etichete:
- comuna pogăceaua
- sat Văleni
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu