Lansarea cărții „Mireasa și alte povestiri” de Simona Nicoleta Lazăr la Festivalul Intercultural ProEtnica 2024 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 757 Vizualizări

Lansarea cărții „Mireasa și alte povestiri” de Simona Nicoleta Lazăr la Festivalul Intercultural ProEtnica 2024

Duminică, 1 septembrie, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica, a fost lansată cartea „Mireasa și alte povestiri”, un volum de proză scurtă semnat de Simona Nicoleta Lazăr. Lansarea a avut loc în secțiunea „Secvențe etno-culturale rurale”, un cadru perfect pentru o lucrare care abordează teme delicate precum prejudecățile etnice și conflictul cultural.

Povestiri despre destinele feminine și conflictul etnic

Volumul „Mireasa și alte povestiri” conține patru povestiri: „Mireasa”, „Dragomira”, „Casa cu tamariscă” și „Pas-de-deux șchiopătat, pe Plaja Pesmetului”. Aceste texte, scrise între anii 2004 și 2023, explorează diverse destine feminine de la sfârșitul secolului XX. Dintre acestea, povestirea „Dragomira” se remarcă prin tematica sa etnică, centrându-se pe povestea unei tinere de etnie romă care se confruntă cu un conflict de natură etnică atunci când intră într-o familie dintr-un sat majoritar românesc.

Scriitoarea Simona Nicoleta Lazăr

Ce face Dragomira, eu și personajele mele, este să scoatem la lumină aceste situații și să încercăm să vedem în ce fel ele pot fi demontate pentru ca dragostea să fie, în cele din urmă, cea care învinge”, a explicat autoarea, subliniind că, deși în povestire dragostea învinge prin moarte, există speranța unui „happy end” în viitoare lucrări.

Inspirația și evoluția textelor

Simona Nicoleta Lazăr a detaliat în deschiderea cărții procesul creativ din spatele fiecărei povestiri. „Mireasa”, povestirea care dă titlul volumului, își are rădăcinile într-un text scris de mână la începutul anilor 90, care a fost apoi dezvoltat într-o proză nouă, păstrând personajele și temele vechi. „Casa cu tamariscă” a fost scrisă de-a lungul mai multor ani, începând cu 2004, cu pauze lungi între momentele de creație. „Pas-de-deux șchiopătat, pe Plaja Pesmetului” este, în schimb, o povestire scrisă rapid, dintr-o suflare, în prima vară post-pandemică, în 2021, potrivit agerpres.ro.

Scriitoarea Simona Nicoleta Lazăr și directorul ProEtnica Volker Reiter

ProEtnica, o platformă pentru diversitate

Festivalul Intercultural ProEtnica de la Sighișoara, ajuns la a XX-a ediție, a fost, de asemenea, gazda unor alte evenimente culturale semnificative. Printre acestea se numără prezentarea albumului „Holocaustul împotriva romilor – album de memorie și recunoștință”, realizată de reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice.

Mai mult, Federația Comunităților Evreiești din România, Asociația Liga Albanezilor din România și Uniunea Polonezilor din România au avut standuri permanente în Piața Muzeului din Cetatea Medievală Sighișoara, contribuind astfel la atmosfera interculturală a festivalului.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Simona Nicoleta Tigau

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!