APIA Mureș: Crescătorii de animale din județul Mureș beneficiază de ajutor din partea statului Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1046 Vizualizări

APIA Mureș: Crescătorii de animale din județul Mureș beneficiază de ajutor din partea statului

Crescătorii de animale din România beneficiază de un sprijin financiar substanțial din partea statului, în valoare de peste 55 milioane de lei, potrivit unui anunț făcut miercuri, 28 august, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Acești bani sunt acordați ca parte a unei scheme de ajutor pentru serviciile prestate în sectorul creșterii animalelor, în luna iunie 2024.

Ajutorul de stat pentru crescătorii de animale

Plata ajutorului de stat pentru crescătorii de animale a fost efectuată de APIA prin intermediul centrelor județene, care au gestionat cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie. În total, suma alocată este de 55,068 milioane de lei, bani proveniți din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această sumă a fost distribuită în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 61/2023, care reglementează schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

Sprijin pentru crescătorii din județul Mureș

În județul Mureș, crescătorii de animale reprezintă un segment important al economiei locale, cu o tradiție îndelungată în acest domeniu. APIA Mureș a jucat un rol esențial în sprijinirea acestor fermieri, facilitând accesul la ajutorul de stat oferit pentru ameliorarea raselor de animale. În urma cererilor de plată depuse, crescătorii din județ au beneficiat de fonduri care contribuie la îmbunătățirea calității raselor de animale și la creșterea competitivității pe piața agricolă.

Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie/trimestrul II 2024. Desigur, reamintim faptul că obiectivul acestei scheme de ajutor de stat este acela de acoperire a costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şaptelului. Suma autorizată este în valoare de 1.133.474,76 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Astfel, Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș – bovine a beneficiat de 414.132,13 lei, Asociația Caprirom – ovine a beneficiat de 211.164,66 lei, iar Asociația Voiniceni – ovine a beneficiat de 20.405,50 lei.

Importanța schemei de ajutor pentru sectorul zootehnic

Schema de ajutor de stat implementată prin OUG nr. 61/2023 are ca scop principal susținerea fermierilor implicați în creșterea animalelor și ameliorarea raselor, un aspect esențial pentru dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic din România. Fondurile alocate prin această schemă permit fermierilor să își modernizeze fermele, să investească în tehnologie și să îmbunătățească genetic animalele pe care le cresc, contribuind astfel la creșterea productivității și la asigurarea securității alimentare.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!