- redactia
- 0 comentarii
- 784 Vizualizări
„Let’s Do It, Romania!” organizează cea de-a XI-a Ediție a Zilei de Curățenie Națională
3 septembrie 2024Pe 21 septembrie, România se alătură unui efort global de curățenie, participând la cea de-a XI-a ediție a Zilei de Curățenie Națională organizată de Let’s Do It, Romania!. Evenimentul va avea loc simultan în 198 de țări, subliniind angajamentul comun pentru reducerea deșeurilor și promovarea unui mediu mai curat.
Potrivit informațiilor transmise de coordonatorul județean Mureș al „Let’s Do It, Romania!”, în această zi, voluntarii din cele 41 de județe ale României sunt invitați să contribuie la reînvierea frumuseții naturii prin strângerea deșeurilor și participarea la activități ecologice. Înscrierile pentru participare pot fi realizate pe platforma dedicată https://app.letsdoitromania.ro/login, iar informațiile suplimentare sunt disponibile de la coordonatorii județeni, ale căror detalii pot fi consultate aici.
„Județul Mureș este parte a acestei mișcări și în acest an, iar instituțiile au răspuns pozitiv ca parteneri ai acestei acțiuni. Natura încă mai are nevoie de ajutorul nostru, atât prin acțiuni de ecologizare, cât mai ales prin educație de mediu pentru un comportament responsabil cu mediul înconjurător. Ca și în anii anteriori, vom asigura voluntarilor saci și mănuși, 6.000 de saci și 4.000 de mănuși vor fi pregătiți pentru voluntarii participanți.
Pe lângă acțiunile de curățenie din județ, vom organiza o serie de ateliere de creație și educație ecologică. Toate acestea sunt posibile cu sprijinul partenerior naționali și locali și îi amintesc pe Kastamonu, Gedeon Richter, Klarwin, Azomureș, Armos, Principal 33, Decathlon. Invităm voluntarii să se înscrie pe platformă și să participe în număr cât mai mare. Noi suntem pregătiți. Doar împreună arătăm că puterea comunității poate schimba lumea!”, a declarat Nicoleta Simion, coordonator județean Let’s Do It, România!
Implicarea instituțiilor și impactul evenimentului
Evenimentul beneficiază de implicarea instituțiilor statului din județul Mureș, inclusiv Instituția Prefectului Mureș, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția Silvică Mureș, Administrația Bazinală de Apă Mureș, și primăriile Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș, printre altele.
„Rezultatul cel mai vizibil al acestui eveniment este faptul că de la an la an, se colectează cantități de deșeuri tot mai mici din natură. Acest succes se datorează și faptului că tot mai mulți voluntari participă la această acțiune, iar aceștia reușesc să disemineze prin intermediul evenimentului un mesaj clar către cei care aruncă deșeuri în natură: locul deșeurilor este în coșurile de gunoi, nu în mediul natural”, a declarat Tóth Andrea, director executiv ADI Ecolect Mureș.
Modalități de implicare
Participă la Ziua de Curățenie Națională pe 21 septembrie: Înscrieri aici.
Devino voluntar în echipa de organizare în Mureș: Înscrieri aici.
Donează și echipează voluntarii.
„Let’s Do It, Romania! a pornit demersurile legislative ca Ziua de Curățenie Națională în România să fie recunoscută la nivel național, iar pe 16.04.2024, inițiativa a fost depusă în Senatul României și în prezent este înregistrată cu numărul L312/2024. Proiectul de lege a primit votul Senatului urmând a fi dezbătut și votat de către Camera Deputaților.
Obiectivele acestui demers sunt întărirea legilor de protecție a mediului, reducerea deșeurilor depozitate ilegal, încurajarea implicării cetățenilor și autorităților, precum și promovarea educației ecologice și a gestionării corecte a deșeurilor.
Ca o recunoaștere importantă a impactului constant și consistent asupra durabilității globale a mediului, pe data de 24 iulie 2023, la Roma, eforturile World Cleanup Day au fost apreciate cu Premiul Națiunilor Unite pentru Mobilizare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, datorită impactului său profund asupra sustenabilității globale a mediului”, se regăsește în textul comunicatului.
Parteneri și inițiative
Partenerii instituționali includ Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, și altele, alături de parteneri corporate precum Kastamonu, Gedeon Richter, Klarwin, Azomureș, Principal 33 și susținători precum Armos și Decathlon. Partenerii media includ Radio România Târgu Mureș.
Let’s Do It, Romania! continuă să desfășoare și alte proiecte ecologice, inclusiv STOP Ambrozia, Săptămâna Verde, și Ora Reciclării, contribuind astfel la educația ecologică și promovarea reciclării în rândul tinerelor generații.
1. STOP Ambrozia: Pentru a veni în sprijinul locuitorilor României care suferă din cauza ambroziei, Let’s Do It, Romania! a lansat toolkit-ul Stop Ambrozia care oferă informații despre identificarea plantei și soluții pentru combaterea acesteia.
2. Programul Național Săptămâna Verde: În Săptămâna Verde 2024, Let’s Do It, Romania! a desfășurat următoarele activități:
– Training kit cu tematică ecologică (personalizat pentru elevii din clasele din școala primară și gimnazială).
– Realizarea unei campanii de colectare selectivă în școlile partenere cu rezultat transpus printr-un Trash Art.
– Acțiuni de curățenie punctuale realizabile cu elevii și cu părinții acestora.
Materialele suport au fost realizate în parteneriat cu Teach For Romania.
3. Ora Reciclării: Împreună cu RetuRO, care a inițiat proiectul „Ora Reciclării” pentru educația în colectarea separată și reciclare, trainerii de la Let’s Do It, Romania! au desfășurat ateliere interactive în cinci județe și în București. Aceste ateliere au avut loc în 25 de școli din București, Ilfov, Argeș, Dâmbovița și Prahova, și au ajuns la aproape 1.700 de copii din clasele I-IV. Elevii au învățat despre beneficiile reciclării și Sistemul Garanție-Returnare (SGR) din România, și au participat la activități interactive care le-au stârnit interesul pentru protejarea mediului și economia circulară.
Despre Let’s Do It, Romania!
Asociația Let’s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România dedicată curățeniei și protejării mediului, mobilizând comunități din întreaga țară pentru a combate problema deșeurilor și a promova un stil de viață sustenabil. Aceasta organizează evenimente de amploare, campanii educaționale și proiecte de reciclare, având un impact semnificativ asupra durabilității globale a mediului.
(D.C.)
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu