Casa Județeană de Pensii Mureș. 128.000 de dosare recalculate Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 6851 Vizualizări

Casa Județeană de Pensii Mureș. 128.000 de dosare recalculate

Casa Județeană de Pensii Mureș a găzduit astăzi, 5 septembrie, de la ora 14.00, o conferință de presă cu tema recalculării pensiilor din sistemul public. Concret, 128.000 de dosare care beneficiază de recalculare au fost înregistrate la nivel județean.

La conferința de presă au participat Eugenia Neagoe, director executiv și Stoica Stelian director executiv adjunct al CJP Mureș, Răstășan Roxana, consilier serviciu juridic comunicare și relații cu publicul și Katai Melinda, șef serviciu plăți prestații.

128.000 de dosare beneficiază de calculare la nivel județean, din care 125.000 s-au emis decizii și s-au transmis la CNPR în vederea expedierii, iar 3000 de dosare prezintă erori și au fost reținute pentru diverse revizuiri.

”S-au înregistrat un număr de 100 000 de decizii cu creștere a cuantumului pensiei din care o creștere între 1-500 de lei aproximativ 50.000, o creștere între 500-1000 de lei aproximativ 30.000, între 1000-2000 de lei aproximativ 20.000, creștere între 2000-3000 de lei aproximativ 2500, iar o creștere peste 3000 de lei aproximativ 150 de dosare”, a explicat Eugenia Neagoe, director executiv al Casei Județene de Pensii Mureș. Decizii pentru care s-a menținut cuantumul de plată aproximativ 25000 din care pentru aproximativ 10.000 a rezultat aceiași pensie, iar aproximativ 15.000 a rezultat din calcul un cuantum inferior celui în plată.

”Am primit un număr de 939 de sesizări, reclamații, cereri de revizuire cu privire la deciziile de recalculare emise în temeiul legii 360/2023. Acestea sunt supuse analizei și identificării anumitor erori”, a menționat Răstășan Roxana. Audiențele pentru recalcularea dosarelor de pensionare se țin zilnic între orele 8.30-12.30, dar Eugenia Neagoe dă însă asigurări că nimeni nu va fi refuzat dacă vine mai târziu.

Cum se calculează pensia?

Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei. Este un bonus, care se acordă suplimentar, ne explică Stoica Stelian.

Formula de calcul a pensiei ține cont de două elemente: VPR, adică valoarea punctului de referinţă, şi număr total de puncte.

PENSIE = VPR x NR. TOTAL DE PUNCTE

VPR (valoarea punctului de referinţă) = VPP/25;

VPP (valoare punctului de pensie);

NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

De la 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

Ce sunt punctele de stabilitate?

Stabilitatea în activitate, respectiv un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, aduce și o pensie mai mare, deoarece, pentru perioadele lucrate peste această limită, cei ce vor să iasă la pensie primesc, din acest an, punctaj suplimentar, astfel

0,50 puncte/an pentru fiecare an realizat peste 25 de ani

0,75 puncte/an pentru fiecare an realizat peste 30 de ani

1 punct/an pentru anii de muncă peste 35 de ani

 Când noua lege se referă la stagiile de cotizare contributive este vorba despre cele realizate în sistemul public de pensii.

Regulile de mai sus nu se aplică “pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii”.

Punctele asimilate/necontributive ( pentru perioadele recunoscute ca vechime în muncă, dar în care nu s-au plătit asigurări sociale) – punctajul lor lunar se calculează conform unor formule stabilite de lege în funcție de perioda de timp în care s-a recunoscut vechimea.

De la 1 septembrie se aplică noua Lege a pensiilor, iar toate pensiile plătite după această dată vor fi calculate cu noua formulă.  Legea recalculării pensiilor urmărește asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice. Noul mecanism de indexare are la bază indicatori reali și predictibili, care să genereze încredere în sistem concomitent cu asigurarea unei predictibilități reale a evoluției pensiilor publice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!