
- Amalia Vasilescu
- 0 comentarii
- 733 Vizualizări
Interviu. Despre isihasm, actorie și Părintele Ghelasie cu scriitorul Călin Pintea
25 septembrie 2024Asociația ”Muguri de Lumină” și partenerii săi invită mureșenii la o conferință duhovnicească Chipuri (de) Cuvinte ( în ) Gesturi, Avva Ghelasie Isihastul – Chip al iubirii dumnezeiești. Vor fi prezenți preotul ieromonah Valerian Pâslaru, starețul mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, preotul Ieronim Pătrulescu, mănăstirea Oașa, preot ieromonah Neofit, Gina Șerbănescu, scriitoare, cu participarea extraordinară a actorilor Manuela Hărăbor -Teatru Mic București, Magda Catone- Teatrul Național București, Gabriela Iacob-Teatrul Mic București, Cristi Iacob-Teatrul Mic București și a cvartetului Tiberius. Mai multe detalii aflăm de la scriitorul Călin Pintea, organizatorul evenimentului.

Spune-mi, cine mai are nevoie de repere spirituale în zilele noastre?
Un posibil răspuns ar fi „cei care cred în asemenea valori și simt puterea lor tămăduitoare”. Totuși, am sentimentul că și aceia care ignoră vibrațiile divine ar trebui să ia în calcul binefacerile unui ecosistem spiritual bazat pe comuniune, armonie, și iubire. La urma urmei, înainte de a fi dogmă sau canon, spiritualitatea este o incursiune a sinelui, care pe o margine de cuib, intuiește nemărginirea. Și…Doamne, cât de minunat e zborul…
Pregătești o nouă „întâlnire de inimă și suflet”. Ne poți furniza câteva amănunte?
Cu dragă inimă, mai ales că este vorba de un proiect demarat în urmă cu patru ani dar stopat din cauza pandemiei, iar reluarea lui este un angajament asumat, dar și o mare bucurie. Mai precis, doresc să aduc în fața publicului viul unui stâlpnic al ortodoxiei carpatine, destul de neglijat din păcate, marele duhovnic de la Frăsinei, Părintele Ghelasie. Puțină lume îi cunoaște profunzimea scrierilor, iar dacă nu greșesc, probabil și mai puțini cunosc faptul că a fost unul dintre cei care a promovat cu osârdie medicina isihastă, cu toate beneficiile ei. Atât căt se poate vom căuta să suplinim acest neajuns, fiindcă în vremuri de restriște avem mare nevoie de tălmăcitori.
Știu că Avva Ghelasie a fost un isihast care a vorbit insistent despre specificul filocalic carpatin. La ce făcea referință?
Fiind ucenic al renumitului isihast Arsenie Praja, pustnicul din Cheiile Râmețiului, a moștenit tradiția ascetică a vechilor eremiți de pe acele plaiuri și s-a preocupat să dăruiască mai departe acest filon identitar, cât mai limpede, pur, nealterat. Ștafeta a ajuns și la noi, se pune întrebarea dacă o preluăm sau nu?
De fapt ce presupune isihasmul? Cum trebuie să îl receptăm?
În cuvinte puține este un mod de viețuire în solitudine, ce are la bază procesul de prefacere mistică. Isihastul nu este un rătăcit care a fugit din lume, ci o făptură care încearcă să înțeleagă lumea ca pe un dar de la Dumnezeu. În cărțile sale Părintele Ghelasie pune accentul pe importanța odihnei gândurilor în Cuvântul Arhetipal, năzuință care stă la baza tradiției isihaste. Desigur, teologii invitați vor nuanța această temă, aducând limpezimea necesară asupra acestui colțișor de rai.
Am înțeles că unul dintre ei este Părintele Valerian, fostul mare actor al scenei și filmului românesc, Dragoș Pâslaru. Este adevărat?
Da, Părintele Valerian a fost ucenicul de chilie a Preacuviosului Ghelasie, pe care l-a însoțit până în ultimele clipe ale vieții.
Îmi amintesc că l-am văzut în „Pruncul petrolul și ardelenii”, „Balanța”, „Șobolanii roșii”, „Întoarcerea din iad” și „Drumeț în calea lupilor”, asta ca să numesc doar câteva filme care îmi vin acum în minte. Unde trăiește acum?
S-a retras într-un vârf de munte, prin ținuturile Vâlcei, dar lumea nu l-a uitat, dovadă că zi de zi este căutat acolo pentru alinare și cuvânt de învățătură. Actorul s-a îndepărtat de lumina reflectoarelor și de un sfert de secol, a îmbrăcat cămașa lui Hristos, transformându-se într-o lacrimă rugătoare pentru semenii lui, dintre care nu puțini sunt foști colegi de scenă.
Înseamnă că așa se explică prezența la eveniment a unor actori renumiți al teatrelor bucureștene.
Da, însă nu doar atât: probabil nu mulți știu că Părintele Ghelasie a fost și un remarcabil poet mistic. Poeziile isihastului luminii carpatine sunt adevărate cununi de splendoare, așa că am considerat că este potrivit să ne fie prezentate de câțiva dintre cei mai buni recitatori pe care îi avem în țară. În rest, o să ascultăm muzică de cea mai bună calitate, vom vorbi despre cărțile Părintelui Ghelasie, dar nu numai și vom încerca să dăruim publicului un păhăruț de emoție lichefiată.
Unde și când va avea loc evenimentul?
Ne bucurăm să întâmpinăm oaspeții în cea mai livrească locație mureșeană, la Sala Mare a Palatului din Târgu Mureș, Miercuri, 2 Octombrie, începând cu orele 18. Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag.
Se prefigurează o seară plină de lumină și miez.
Nădăjduim să fie așa, fiindcă ne dorim să dăruim a fărâmă din frumosul ființial al Divinului. Chiar cred că putem face o Duminică, în fiecare zi.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu