Ultima zi pentru depunerea cererilor de despăgubire pentru culturile agricole afectate de secetă Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 984 Vizualizări

Ultima zi pentru depunerea cererilor de despăgubire pentru culturile agricole afectate de secetă

Luni, 28 octombrie, a fost ultima zi în care fermierii români au mai putut depune cereri la direcțiile agricole județene pentru a obține sprijin financiar din partea Guvernului, în cazul în care au pierdut cel puțin 30% din producție, în intervalul dintre toamna anului trecut și vara acestui an. Acest sprijin financiar este menit să acopere pierderile masive suferite de fermieri în urma secetei și a altor fenomene meteo extreme.

Situația în județul Mureș

În județul Mureș, procesul de colectare a cererilor de despăgubire a fost în plină desfășurare până luni seara, a precizat Silvia Jude, director executiv al Direcției Agricole Mureș. „Încă se preiau cererile de despăgubiri de la fermieri”, a spus aceasta luni de dimineață.

Județul Mureș a fost afectat în mod deosebit la culturile de porumb, sfeclă de zahăr, soia și floarea-soarelui, iar suprafața totală afectată raportată până în prezent se ridică la 2.100 de hectare. Din totalul de 453 de procese verbale de calamitate întocmite până la 15 septembrie, au fost depuse până acum 371 de cereri. Urmează centralizarea datelor la nivel județean până la data de 4 noiembrie. „Avem cinci zile, din 28 octombrie, să anunțăm situația care cuprinde numărul de fermieri, culturile, suprafața și suma totală. Plățile se vor face până pe 31 decembrie”, a mai explicat Silvia Jude.

Culturile eligibile și fondurile aprobate

Fermierii afectați pot depune cereri pentru 39 de tipuri de culturi, dintre care cele mai extinse sunt grâul, secara, orzul, ovăzul, rapița, mazărea, floarea-soarelui și porumbul. Fondurile pentru despăgubiri au fost aprobate de Comisia Europeană și se ridică la o valoare totală de 2 miliarde de lei. Suma maximă de ajutor pentru fiecare hectar afectat, în cazul unei pierderi de 100%, este de 1.000 de lei, însă condiția esențială este ca fermierii să fi pierdut cel puțin 30% din recolte pentru a putea beneficia de subvenția directă.

Programul de despăgubiri vine ca o măsură necesară în sprijinul fermierilor români afectați de condițiile climatice extreme, oferind un sprijin financiar esențial pentru refacerea agriculturii la nivel național.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!