
- redactia
- 0 comentarii
- 950 Vizualizări
Stima de sine la adolescenți: coloana vertebrală a dezvoltării personale
23 noiembrie 2024În psihologie, termenul „stimă de sine” este folosit pentru a descrie simțul general al unei persoane despre propria valoare personală. Cu alte cuvinte, este vorba despre „cât de mult ne valorizăm și ne placem pe noi înșine”, explică prof. psiholog Laura Filip. Stima de sine joacă un rol crucial în viața oricărui individ, dar mai ales în adolescență, când tinerii își formează identitatea și își trasează direcțiile de viitor.
Rolul stimei de sine în succesul personal
„Stima de sine reprezintă o parte importantă a succesului personal. O stimă de sine scăzută poate determina oamenii și, mai ales, adolescenții să se simtă înfrânți sau triști. Poate, de asemenea, să îi determine să facă alegeri nepotrivite, să intre în relații toxice, să aibă acțiuni distructive sau să nu reușească să-și atingă întregul potențial”, afirmă Laura Filip.
Adolescenții care suferă de o stimă de sine scăzută se confruntă adesea cu gânduri negative și sunt mai predispuși să creadă aprecierile nefavorabile ale celor din jur.
„O stimă de sine scăzută alimentează gândirea negativă și îi determină pe tinerii adolescenți să creadă toate aprecierile negative pe care unele persoane le fac la adresa lor”, subliniază psihologul.
Astfel, stima de sine devine „coloana vertebrală a fiecărei ființe umane”, iar trăinicia acesteia este influențată de mediul în care adolescentul trăiește și de micile succese obținute săptămână de săptămână.

Sprijinul necesar pentru adolescenți
Adolescenții au nevoie de ghidare constantă pentru a învăța să ia decizii bune și informate și pentru a face față stresului și presiunii din partea colegilor.
„Adolescenții au nevoie să știe că sunt iubiți și că se pot baza oricând pe părinții lor, atunci când au probleme”, afirmă Laura Filip.
Un mediu sigur și susținerea emoțională sunt esențiale pentru ca adolescenții să depășească provocările acestei vârste.
Factorii care influențează stima de sine
Stima de sine a adolescenților poate fi modelată de numeroși factori, fie în sens pozitiv, fie negativ. Laura Filip ne mărturisește că acești factori includ: Aspectul fizic – Percepția despre propriul corp influențează direct încrederea în sine. Resursele financiare – „Banii pe care îi au pentru cheltuielile zilnice” pot impacta modul în care un adolescent își evaluează propria valoare. Efortul personal – „Efortul personal de care este capabil fiecare adolescent, zi de zi și săptămână de săptămână”, contribuie la construirea unei stime de sine sănătoase. Relațiile sociale – „Numărul de prieteni și calitatea relațiilor pe care le au cu aceștia” sunt esențiale pentru echilibrul emoțional. Cunoștințele și valorile personale – „Cunoștințele, ideile și valorile despre care adolescentul știe că le deține și le poate utiliza la nevoie” oferă un sentiment de competență și siguranță.
Provocările adolescenței moderne
„Vremurile sunt așa cum sunt și adolescenții sunt obligați să facă față următoarelor probleme: stresul, depresia, presiunea colegilor și competiția, bullying-ul, dependența de internet, consumul de alcool, drogurile și fumatul”, subliniază Laura Filip.
Alte provocări includ „începerea vieții sexuale prea devreme, sarcina nedorită la adolescente, tulburările alimentare și comportamentele deviante”.
Aceste dificultăți pot avea un impact negativ asupra stimei de sine a adolescenților, influențându-le nu doar sănătatea emoțională, ci și capacitatea de a face față vieții de zi cu zi.
Adolescența în siguranță
Cu toate acestea, adolescența poate fi o perioadă frumoasă atunci când se desfășoară într-un mediu de susținere.
„Adolescența e frumoasă când se desfășoară în siguranță”, afirmă psihologul.
Este responsabilitatea părinților, profesorilor și mentorilor să creeze un mediu propice dezvoltării emoționale și să le ofere adolescenților sprijinul necesar pentru a deveni adulți încrezători și echilibrați.
Prin efort comun și înțelegere, putem sprijini adolescenții să își construiască o stimă de sine solidă, care să îi ghideze către succesul personal și profesional.
Alisia BALOGH
- Etichete:
- laura filip psiholog mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu