Bacalaureatul din anul școlar 2024-2025 se va desfășura după un calendar modificat Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 745 Vizualizări

Bacalaureatul din anul școlar 2024-2025 se va desfășura după un calendar modificat

Calendarul examenului de bacalaureat pentru anul școlar 2024-2025 a debutat luni, 16 decembrie, odată cu etapa de înscriere a elevilor din ultimul an de liceu. Această etapă, dedicată probelor de evaluare a competențelor, se va desfășura până pe 20 decembrie. Conform programului aprobat de Ministerul Educației, primele probe, cele de evaluare a competențelor, vor începe pe 27 ianuarie, cu proba orală la limba română.

Datele probelor scrise și afișarea rezultatelor

Probele scrise sunt programate să înceapă pe 10 iunie și se vor încheia pe 16 iunie. Înscrierile pentru aceste probe vor avea loc în perioada 2-6 iunie, imediat după încheierea cursurilor claselor terminale, pe 6 iunie.

Potrivit inspectorului școlar Fejes Reka, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș candidații vor avea posibilitatea de a-și vizualiza lucrările corectate înainte de a decide dacă doresc să depună contestații. „Probele scrise încep în data de 10 iunie și se finalizează pe 16 iunie. În 20 iunie are loc afișarea rezultatelor, apoi se pot vizualiza lucrările cei care solicită acest lucru, iar în 30 iunie se afișează rezultatele finale”, a explicat aceasta, potrivit radiomures.ro.

Avantaje și provocări ale noului calendar

Inspectorul Fejes Reka consideră că structura actualizată a examenului este benefică pentru elevi, dar implică și provocări pentru școli. „Mai ales perioada de competențe este binevenită, pentru că se derulează în timpul anului școlar. Cumva, și elevii sunt în fluxul acesta al învățării. Eu consider că este un lucru benefic. Probele scrise sunt puțin mai devreme decât ne-am obișnuit, adică nu în iulie, când sunt căldurile mari. Acuma rămâne de văzut pentru probele scrise, pentru că în perioada aceea se derulează și cursurile”, a mai menționat aceasta.

Părinții elevilor din anii terminali au primit cu entuziasm calendarul actualizat. Aceștia apreciază separarea probelor de competențe de cele scrise, considerând că această organizare îi ajută pe elevi să-și gestioneze mai bine emoțiile și pregătirea. „Părinții spun că este bine să avem un examen de bacalaureat în care probele de competență să fie separate de probele scrise, pentru că în felul acesta îi ajutăm pe elevi să se organizeze mai bine și mai reducem din emoțiile examenului”, a continuat inspectorul.

Îngrijorări privind desfășurarea cursurilor

În același timp, părinții copiilor care nu sunt în anii terminali își exprimă îngrijorarea legată de organizarea cursurilor, având în vedere că examenele se suprapun cu activitatea școlară. „Este bine și pentru fluidizarea accesului spre învățământul superior, în sensul în care avem foarte mulți absolvenți care preferă să meargă mai departe la universități din afara țării, unde procesul de selecție începe mult mai devreme decât la noi. Însă avem de-a face, pe cealaltă parte, cu îngrijorarea părinților care nu au copii în anii terminali și care se așteaptă cu îngrijorare să vadă dacă școlile se vor putea descurca”, a mai subliniat, printre altele, Fejes Reka.

Noul calendar al bacalaureatului aduce schimbări semnificative care promit să sprijine elevii în organizarea examenului și să reducă stresul asociat acestuia. Totuși, implementarea practică a acestuia în școli rămâne o provocare importantă, mai ales în ceea ce privește gestionarea activităților școlare obișnuite în paralel cu desfășurarea probelor, concluzionează inspectorul școlar.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!