Restaurarea Casei Șerbu, un monument istoric din Sighișoara Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 503 Vizualizări

Restaurarea Casei Șerbu, un monument istoric din Sighișoara

Fundația „Mihai Eminescu Trust” anunță începerea proiectului de restaurare a Casei Șerbu din Sighișoara, proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Programul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), Sesiunea V/2024 – subprogramul „Restaurare”.

Restaurarea Casei Șerbu reprezintă un demers ambițios de conservare și revitalizare a acestui monument istoric aflat în pericol, cu scopul de a-l reintegra armonios în peisajul unic al cetății medievale din Sighișoara. Printr-o abordare multidisciplinară, proiectul vizează nu doar protejarea patrimoniului cultural, ci și stimularea dezvoltării economice, sociale și culturale a comunității locale. Intervențiile vor fi atent adaptate la specificul arhitectural și istoric al zonei, contribuind astfel la păstrarea identității și continuității peisajului cultural. Lucrările sunt programate să se desfășoare în intervalul 1 februarie 2025 – 30 septembrie 2027.

Restaurarea Casei Șerbu beneficiază de un buget total de 3.199.018 lei, din care 2.875.696 lei provin dintr-o finanțare nerambursabilă prin programul TMI, iar 323.322 lei reprezintă contribuția proprietarului. Situată în Cetatea Medievală Sighișoara, pe strada Tâmplarilor nr. 9, Casa Șerbu este un monument istoric care a fost nelocuit timp de peste două decenii, perioadă în care degradarea elementelor sale structurale și arhitecturale s-a accentuat. Starea clădirii a fost agravată și de intervențiile de restaurare inadecvate realizate în 2006, care au afectat parțial autenticitatea și integritatea sa istorică.

Potrivit Fundației „Mihai Eminescu Trust”, imaginea iconică, atât prin poziția ocupată în zona centrală a țesutului locuit al Cetății, la o răspântie, cât și prin rezolvarea detaliului de colț, contribuie la creșterea valorii ei în contextul local. Imobilul datează în cea mai mare parte din secolul XVII, cu părți din secolul XV-XVI și XIX, și documentează relevant vechimea fondului construit al orașului istoric.

Scenariul funcțional

Casa Șerbu va fi transformată într-un „Heritage HUB”, un spațiu dedicat patrimoniului, care va adresa atât nevoile comunității, cât și ale profesioniștilor din domeniu. Proiectul prevede crearea unui centru de resurse și servicii, în paralel cu organizarea unor ateliere educaționale non-formale pentru tineri, având ca scop stimularea creativității. În plus, va fi deschisă o cafenea culturală, destinată atât localnicilor, cât și vizitatorilor din Cetatea Medievală Sighișoara. La mansardă vor fi amenajate două unități destinate locuirii temporare (mai exact pentru proprietar, specialiști invitați, etc). Conform comunicatului oficial, monumentul va fi accesibil persoanelor cu dizabilități la nivelul curții și parterului, iar expozițiile vor include materiale adaptate pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

(D.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!