Demers important al Consiliului Local Târgu Mureș: Proiect pentru regenerarea urbană a zonei centrale Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1394 Vizualizări

Demers important al Consiliului Local Târgu Mureș: Proiect pentru regenerarea urbană a zonei centrale

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș au aprobat recent, cu prilejul unei ședințe ordinare a Consiliului Local Târgu Mureș care a avut loc în data de 27 ianuarie, cu 18 voturi ”pentru”, o abținere și trei voturi ”împotrivă”, Studiul pentru delimitarea zonelor care fac obiectul regenerării urbane a zonei centrale a Municipiului Târgu Mureș cuprins în proiectul ”Reabilitare infrastructură rutieră pe coridorul: cartier Tudor Vladimirescu – cartier 22 Decembrie 1989, deservit de transportul public” și a zonei de regenerare urbană delimitată în cadrul studiului pentru zona centrală a municipiului Târgu Mureș.

Regenerarea urbană a centrului municipiului Târgu Mureș este cuprinsă în proiectul „Reabilitare infrastructură rutieră pe coridorul: cartier Tudor Vladimirescu – cartier 22 Decembrie 1989, deservit de transportul public”, depus pentru obținerea unei finanțări nerambursabile în cadrul Programului Regional Centru 2021-2027. Proiectul are o valoare totală de 95,7 milioane lei, inclusiv TVA, din care 22,8 milioane lei reprezintă contribuție locală, și a fost depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Durata de implementare a proiectului este de 48 luni, iar termenul de realizare este sfârșitul anului 2029.
”Proiectul pentru regenerarea urbană a zonei centrale a municipiului Târgu Mureș a fost cuprins în Planul de Acțiune pentru Implementare a Investițiilor Publice Municipiului Târgu Mureș aferent Planului Urbanistic General al Municipiului Târgu Mureș aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 404/2022 la poziția 3 – Reabilitare a zonei centrale. Proiectul ”Reabilitare infrastructură rutieră pe coridorul: cartier Tudor Vladimirescu – cartier 22 Decembrie 1989, deservit de transportul public”, cuprinde lucrări atât pentru partea de mobilitate urbană prin reconfigurarea benzilor de circulație, benzi dedicate pentru autobuze, piste biciclete, trotuare cât și partea de regenerare urbană a zonei centrale a municipiului Targu Mureș,  fiind un proiect cuprins în lista proiectelor prioritare transmise la Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru care Municipiul Targu Mures intenționează să aplice pentru obținerea unei finanțari nerambursabile în vederea executării lucrărilor prin programul PR Centru 2021-2027”, se menționează în Referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre.

Impact social-economic

Studiul aprobat de consilierii locali din Târgu Mureș a fost întocmit de către SC Mossfern SRL Cluj Napoca și prevede că „proiectul de regenerare urbană va conduce la reducerea emisiilor de carbon prin creearea unui spațiu urban multifuncțional în zona centrală a Municipiului Târgu Mureș.”

”Proiectul vizează toți locuitorii municipiului Târgu Mureș, dar și populația din Zona Metropolitană care beneficiază de facilitățile oferite de furnizorii de servicii publice și private care sunt localizați în zona centrală. De asemenea, proiectul vizează și turiștii sau populația aflată în tranzit prin Târgu Mureș. Prin atingerea obiectivelor, proiectul va avea un impact social și economic imediat pentru oraș, deoarece vizează regenerarea urbană a zonei centrale a municipiului Târgu Mureș. De asemenea, proiectul va da o față nouă zonei centrale care în prezent se află în contract cu centrele altor orașe de același nivel și o va face atractivă atât pentru comunitate, cât și pentru investitori. Privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de șanse, nedescriminarea și egalitatea de gen, proiectul va genera beneficii economice și sociale pentru toți locuitorii din Târgu Mureș și nu numai și va oferi spații urbane și echipamente publice pentru toate grupele de vârstă”, se menționează în document.

”Astăzi am depus cererea de finanțare la ADR Centru pentru proiectul de regenerare urbană a zonei centrale, în valoare de 19 milioane de euro (95.753.550 lei)! Transformăm Piața Victoriei și Piața Trandafirilor într-un spațiu urban modern, mai prietenos cu pietonii și bicicliștii. Separăm zona pietonală de trafic, extinzând Piața Teatrului. Amenajăm zone verzi, alei, mobilier urban și un sistem de iluminat modern. Un pas important spre un centru vibrant, sigur și accesibil!”, a scris în 10 februarie, pe pagina sa de Facebook, Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș.

Recomandări incluse în Studiu:

A. Operațiuni de restructurare a spațiului public:

Prioritatea care intervine în cadrul acestei categorii este necesitatea de a crea un sistem de spații publice ce va lega funcțional zonele publice importante din zona cu prioritate, respectiv Piața Victoriei și Piața Trandafirilor de zona Platoului Cetății, la care se adaugă legături secundare importante precum Piața Petofi și Piața Bolyai. Conservarea și protejare piețelor și parcurilor existente pentru reîntregirea caracterului și asigurarea unei dezvoltări durabile a orașului.

Reabilitarea spațiului public va ține cont de identitatea sa dobândită în timp. Memoria spațiului public va fi unul dintre atributele care vor trebui respectate și întreținute. Piețele publice au destinații și funcțiuni de reprezentare diferențiate, păstrând încă prezența instituțiilor istorice în legătură cu care au fost constituite. Acolo unde relațiile s-au slăbit și nu mai sunt vizibile, reabilitarea urbană va trebui să genereze soluții și detalii noi, pentru întărirea identității locului. Reabilitarea spațiului public va fi subordonată și va sublinia relațiile între spațiul public și semi-public.

B. Operațiuni de modificare a profilului transversal existent și a modului de funcționare și circulație:

Atât intensitatea circulației, cât și modalitățile de circualație s-au modificat semnificativ în ultimii ani. Pe lângă legăturile exterioare, este deosebit de importantă o dezvolate unei strategii locale de trafic, ce include circulația motorizată, nemotorizată și transportul în comun.

Prioritatea sub care funcționează astăzi circulația pune pe primul loc deplasarea cu automobilul, ierarhie ce trebuie modificată nu doar la nivel declarativ ci prin inițiative radicale care să producă o schimbare de paradigmă.

Baza acestor operațiuni atât din punct de vedere filozofic cât și practic, situează individul ca și pieton în cadrul spațiului public. Omul aflat în mișcare (pietonul) reprezintă elementul catalizator se face ca trăsăturile esențiale ale comunității să fie seminificative. Făra acest element bunul comun al orșului și a comunității – spațiul public, devin nule în fața ideologiei sociale a automobilului.

Prioritatea modului de deplasare în oraș este următoarea: pieton, biciclist, transport în comun, autovehicul personal. Reconsiderarea mobilității urbane va avea în vedere îmbunătățirea acesibilității și a legăturilor cu zonele înconjurătoare pentru totate categoriile de utilizatori. Realizarea de coridoare ecologice urbane, va include în mod integrat, construirea/ extinderea/ modernizarea/ de alei pietonale, piste pentru bicicliști.

Reabilitarea spațiului public va recurge la soluții echilibrate pentru a nu descuraja confortul riveranilor în dauna fluxurilor de turiști. O componentă importantă este păstrarea locuințelor și în general a locuirii, atât în zona Cetății cât și a Pieței Trandafirilor.

C. Operațiuni de restructurare a infrastructurii verzi integrate:

Calitatea spațiului public se traduce și prin intermediul/spțaiilor verzi, acestea vor fi înființate/ modernizate/ reabilitate, și vor face parte din sistemul de spțaii publice din cadrul orașului.

Este importat de urmărit o coerență a spațiilor verzi la nivelul întregului oraș, acestea pot și ar trebui să formeze culoare verzi integrarte, ce pe lângă calitatea spațiului public pe care o generează, au rolul de a susține o infrastrctură a păsărilor sau a altor viețuitoare.

Acestea se pot amenaja în lungul elementelor naturale lineare, potențând cursuri de apă, canale, văi, petice de habitate, dar pot fi constituite și prin trasee proiectate ce realizeză racordul cu zonele verzi deja existente.

Prin spațiile verzi de mici dimensiuni, se vor avea în vedere spații verzi publice cu acces nelimitat de tipul: scuaruri, grădini publice, fâșii plantate. Inclusiv acestea vor fi tratate unitar din punct de vedere a amenajării urbanistic-peisagistice.

D. Operațiuni de conservare, protecție și valorificare a patrimoniului arhitectural, cultural:

Calitatea spațiului public constă în protejarea, reabilitarea, restaurarea și evidențierea fondului construit valoros. Protejarea acestora ar trebui să includă monumentele deja clasate, monumentele propuse spre clasare dar și clădirile cu valoare deosebită. Toate intervențiile se vor realiza în regim specific, conforn legislației în vigoare.

E. Operațiuni specifice infrastructurii de turism și promovare a traseelor culturale:

Îmbunătățierea infrastructurii de turism, în special în zonele care dispun de un potențial turistic valoros prin elaborarea unei strategi de turism ca și parte componentă a precesului de regenerare urbană. Acest sprijin acordat infrastructurii de turism susține.

Acest sprijin acordat infrastructurii de turism susține cultura locală existentă, ce poate contribui la consolidarea economiei locale, impulsionarea de noi investiții și atragerea de resurse financiare ce pot produce efecte pozitive în procesul de conservare a patrimoniului istoric.

În cadrul proiectelor de regenerare urbană este important de urmărit, ca strategia proiectului și principiile să fie tributare unei coerențe, inclusiv la o scară mică, pentru a asigura calitatea necesară. Această tratare uniformă se referă la: mobilierului urban, a materilalelor și finisajelor, iluminatului arhitectural și pietonal. Ele în sine sunt elemente ce pot constitui amenajarea urbană și reprezintă elemente de design urban.

Trebuie urmărită o rezolvarea corectă a rețelelor edilitare, și firidelor electrice, prin localizare lor în subteran, fără a fi perceptibile la nivelul spațiul public. Cu o importanță ridicată este și gestionarea apelor meteorice, realizată într-un sistem integrat cu rigole pentru scurgerea apelor și bazine de retenție. Materialele alese au responsabilitatea pe lângă durabilitatea și rezistența lor în timp, să fie tributare și să respexte elementele de estetică urbană existente

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!