Un fenomen în expansiune: Incendiile de vegetație amenință județul Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 461 Vizualizări

Un fenomen în expansiune: Incendiile de vegetație amenință județul Mureș

Numărul incendiilor de vegetație de pe teritoriul județului Mureș a cunoscut o creștere alarmantă, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș. Într-o conferință de presă susținută miercuri, 26 februarie, autoritățile au atras atenția asupra riscurilor majore pe care le implică această situație, atât pentru mediu, cât și pentru siguranța cetățenilor.

Potrivit generalului de brigadă, inspectorul-șef Călin Handrea, incendiile de vegetație nu doar că s-au înmulțit, dar au dus și la pierderi de vieți omenești.

În anul 2023 aveam 9 decese în timpul incendiilor, unii dintre ei chiar în timpul unor incendii de vegetație uscată, situație care este ușor de evitat, pentru că majoritatea acestor incendii au fost inițiate chiar de cei care ulterior au decedat. Cel puțin până acum, incendiile de vegetație uscată sunt mult mai multe decât în anul precedent (2024). Numărul de intervenții în cazuri de genul, în 2024, a fost de 70, acum ajungând ca și număr de intervenții la peste 90. Întotdeauna când sunt primăveri secetoase se întâmplă, din păcate, așa ceva”, a explicat general de brigadă, inspectorul-șef Călin Handrea.

O metodă periculoasă care persistă în mentalitatea colectivă

În ciuda avertismentelor repetate și a eforturilor de informare, arderea vegetației rămâne o practică frecventă în rândul cetățenilor care vor să își curețe terenurile. Această metodă, deși interzisă, este în continuare utilizată fără ca oamenii să fie conștienți de consecințele dezastruoase pe care le poate avea.

În conștiința populară există această metodă de a curăța terenurile prin incendiere. De cele mai multe ori oamenii nu realizează impactul pe care îl are o astfel de acțiune asupra mediului, bunurilor și al vieții”, a menționat inspectorul-șef al ISU Mureș.

Dificultăți în sancționarea celor vinovați

Una dintre marile provocări pe care le întâmpină autoritățile este identificarea și sancționarea persoanelor responsabile pentru declanșarea incendiilor. De multe ori, chiar și în situațiile în care oamenii sunt surprinși stingând focul, este dificil de demonstrat că ei sunt și cei care l-au provocat inițial.

Când vine vorba de sancțiuni, ca și autoritate trebuie să ai suficiente probe conform cărora să reiasă faptul că persoana pe care ai găsit-o stingând focul este, de fapt, cea care a și incendiat locul. Este foarte greu să identifici persoanele care au incendiat”, a explicat Călin Handrea.

Apel la responsabilitate

Autoritățile fac un apel către populație să renunțe la aceste practici periculoase și să apeleze la metode sigure pentru curățarea terenurilor. În condițiile în care schimbările climatice favorizează răspândirea rapidă a incendiilor, fiecare gest necugetat poate avea consecințe tragice. ISU Mureș îndeamnă cetățenii să semnaleze orice activitate suspectă și să respecte regulile de prevenire a incendiilor pentru siguranța tuturor.

Lorena PINTILIE

Foto: ISU Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!