
- redactia
- 0 comentarii
- 522 Vizualizări
VIDEO – Miercurea Alarmelor, exercițiu crucial pentru siguranța mureșenilor
26 februarie 2025Miercuri, 26 februarie 2025, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a organizat exercițiul național „Miercurea Alarmelor”. Acest demers, reluat la nivel național, a implicat toate cele 102 Unități Administrativ Teritoriale, operatorii economici și sursele de risc din județ.
Testarea sistemelor de alarmare
În intervalul orar 10:00 – 11:00, echipamentele de înștiințare, avertizare și alarmare au fost verificate riguros. Pe durata simulării, s-a evaluat transmiterea mesajelor către autorități și funcționarea sirenelor. Locuitorii au putut auzi semnalul „alarmă la dezastre”, format din cinci sunete de 16 secunde, separate de pauze de 10 secunde.
Alarmarea populației este vitală în fața dezastrelor naturale sau accidentelor tehnologice. De la inundații și viituri la accidente cu substanțe periculoase, sisteme moderne de alarmare sunt esențiale pentru protecția civilă.
La finalul exercițiului, inspectorul-șef, general de brigadă Călin Handrea, a susținut o conferință de presă. Întrebat despre impactul simulării, acesta a precizat: „Lumea fiind obișnuită că este vorba de un exercițiu, în general, nu reacționează într-un anumit fel, s-au obișnuit cu altfel de exerciții”. Potrivit lui, astfel de testări ar putea deveni lunare, având loc încă din ultima zi de miercuri a fiecărei luni.
Unde se află sirenele de alarmare?
„În ceea ce privește acoperirea cu sisteme de înștiințare și alarmare, acestea se regăsesc, în general, în municipii, orașele mari, dar și cele mici, atât electronice cât și mecanice, iar în zonele limitrofe și comunele/satele mai mici sistemul de alarmare se face ori prin stațiile de emisie ale poliției, jandarmeriei și instituțiile care dispun de astfel de sisteme, cât și prin clopotele de la Biserică sau din voce în voce, pentru că s poate înștiința și astfel de înștiințare”, a explicat inspectorul-șef în legătură cu metodele de înștiințare și alarmare din județul Mureș.
În ceea ce privește adăposturile de protecție civilă la nivelul județului Mureș există 100 de adăposturi care pot adăposti undeva în jur de 33.000 de civili în cazul unei situații de urgență cu un grad ridicat al riscului. „Există atât adăposturi de protecție civilă publice cât și private, pe lângă acestea existând și astfel de spații de adăpostire, ca de exemplu tuneluri, subsoluri, beciuri, pivnițe care pot fi amenajate pentru a adăposti populația. Ca și destinație, acestea pot fi utilizate și pentru depozitarea diverselor produse de uz casnic sau alimente, doar că în 24 de ore trebuie redată utilitatea principală, și anuem adăpostirea populației”, a subliniat general de brigadă Călin Handrea.
Pentru mureșenii care nu cunosc semnul distinctiv al unui astfel de adăpost, și anume, semnalizarea existenței unui adăpost civil prin pictarea acestuia într-o zonă vizibilă din exterior al unui pătrat portocaliu care încadrează un triunghi albastru în interiorul său, există și o listă cu toate adăposturile din România, pe site-ul oficial al IGSU. „Înainte de a avea acest site actualizat, aveam lista cu adăposturile din județ chiar aici la noi, dar acum site-ul este actualizat la nivelul întregii țări astfel că oricine se poate baza pe lista publicată acolo”, a mai menționat acesta.

Ce trebuie făcut în situații reale?
Cât despre persoanele care nu se află în apropierea unui adăpost înscris pe lista regăsită pe site-ul oficial IGSU, inspectorul-șef al ISU Mureș a explicat că există alternative sigure care să îi salveze chiar și pe cei care nu pot ajunge în timp util la un adăpost oficial. „De exemplu, astăzi (miercuri) a fost dată alarma la dezastre în urma unui accident tehnologic. În astfel de cazuri nu trebuie să ne autoevacuăm, căci știm că tentația foarte mare este să ne evacuăm, de aceea spuneam că atunci când este introdusă o astfel de alarmă aceasta este însoțită de un mesaj al autorităților prin RO-Alert în care se oferă indicații exacte în funcție de situația de risc la care sunt expuși (civilii). De exemplu: rămânem în încăperi 30 de minute, izolăm uși și geamuri care ar putea permite intrarea unor substanțe chimice sau biologice de mare risc în interiorul încăperii. În cazul în care vorbim despre un alt fel de alarmă, ca de exemplu un atac aerian, atunci foarte probabil îndemnul va fi de a ne adăposti la subsolul casei/blocului sau în zonele cele mai apropiate de sol din incinta în care ne aflăm în acel moment, pentru că foarte probabil clădirea se va prăbuși. Contează foarte mult ce tip de alarmă este și care este, de fapt, pericolul iminent”, a explicat în detaliu conducătorul ISU Mureș.
La nivelul județului mureș, cele mai probabile situații de urgență în care ne putem regăsii sunt: riscul de cutremur, riscul de inundații, dezastre tehnologice (cum ar fi eexplozia combinatului chimic de la Azomureș), situațiile de urgență de origini naturală (înzăpezire sau secetă extremă) și, puțin probabil dar nu imposibil, atac terorist.
Exercițiul „Miercurea Alarmelor” reamintește importanța pregătirii și a reacției rapide în fața dezastrelor.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: Arhivă Zi de zi
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu