Romgaz începe analiza activelor AZO Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 686 Vizualizări

Romgaz începe analiza activelor AZO

“Romgaz și-a asumat prin Strategia 2021–2030, printre altele, creșterea cotei de piață și diversificarea portofoliului. În acest sens, Romgaz analizează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor sale în domeniul industriei chimice, intenționând să achiziționeze o serie de active/activele ce concură la activitatea de producție a Azomureș S.A”, se arată în caietul de sarcini ca argument al interesului producătorului de gaze naturale pentru combinatul târgumureșean.

În acest scop, compania dorește servicii de consultanță care să acopere următoarele procese pe care le menționăm succint, acestea fiind amplu descrise în caietul de sarcini: identificarea și analizarea proceselor de producție, identificarea activelor și a stării fizice a fiecărui activ, respectarea cerințelor de mediu, identificarea investițiilor necesare pentru repornire, evaluarea contractelor, evaluarea personalului, analiza economică, identificarea autorizațiilor necesare, raport integrat.

“Studiul trebuie realizat din perspectiva intereselor Romgaz, în vederea identificării şi minimizării riscurilor aferente achiziției activelor țintă, printr-o abordare integrată, luând în considerare toate aspectele necesare cu privire la tranzacție și identificarea riscurilor aferente tranzacției, atât din punct de vedere financiar, fiscal, de mediu cât și de altă natură. Studiul trebuie să fie suficient de amplu încât să permită identificarea cu claritate a aspectelor aferente procesului de due diligence, conform practicilor și standardelor în domeniu, și să acopere inclusiv perioada interimară pentru asigurarea tranzacției”, se mai arată în caietul de sarcini.

Aspecte de considerat, dar nu limitate, cu privire la procesul de due diligence financiar pentru activele țintă menționate de echipa Romgaz care a întocmit caietul de sarcini sunt următoarele: analiza situațiilor financiare ale ultimilor 3 ani financiari încheiați, analiza modelului financiar, riscuri legate de elementele incluse în modelul financiar, etc.

Consultantul selectat își va asuma ca, în situația în care Romgaz ia decizia de achiziție, să ofere consultanță în negocierea contractului de achiziție din perspectiva clauzelor cu efect financiar și fiscal și va efectua calculul prețului final de achiziție, în situația în care Romgaz va trebui, în baza clauzelor contractului de achiziție, să transmită vânzătorului/vânzătorilor un astfel de calcul.

Azomureș, cu producția oprită

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a readus, în 26 februarie, în prim-plan, într-o conferință dedicată sectorului energetic, posibilitatea ca SNGN Romgaz SA să preia “un mare combinat din România”. Prin excludere, ministrul s-a referit la Azomureș.

Acesta a făcut anunțul și în contextul în care România este astăzi în situația de a nu-și putea produce îngrăşămintele chimice necesare pentru agricultură, acestea fiind importate, ceea ce reprezintă un risc de securitate din punctul de vedere al ministrului, iar, pe de altă parte, costurile pentru repornirea unui combinat pus în conservare sunt extrem de ridicate – cifra avansată a fost de cca 300-400 mil. euro.

Răzvan Popescu, directorul general al producătorului de gaze naturale, a apreciat că o asemenea achiziție are sens, în teorie, însă e nevoie de un due dilligence complex.

Cu producția în prezent oprită din cauza prețurilor nesustenabile economic ale gazelor naturale, principala materie primă utilizată în procesul de producție, Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, parte din grupul elvețian Ameropa din 2012.

Platforma industrială este situată în Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale – melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele.

Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată în piața locală, către distribuitori din România. Piața regională – Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina – reprezintă câteva dintre opțiunile pentru export, la fel și țări de pe alte continente.

Ligia Voro

(Articol publicat în ediția tipărită din 17 martie a Zi de Zi)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!