
- redactia
- 0 comentarii
- 346 Vizualizări
Misiunile pompierilor mureșeni din acest weekend
24 martie 2025Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie în perioada 21-24 martie, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.
Din data de 21 martie, până în dimineața zilei de luni, 24 martie 2025, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 201 situații de urgență, dintre care echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 182 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, în perioada supusă atenției, eforturile colegilor noștri s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora. În acest sens, echipajele operative au intervenit în urma producerii a 17 incendii și 2 misiuni pirotehnice.
Potrivit Biroului de Presă al ISU Mureș, dinn cele 17 incendii, unul a avut loc la o locuință, patru la o groapă de gunoi/tomberoane, iar alte 12 incendii au fost de vegetație uscată. În urma incendiului de locuință o persoană a suferit un atac de panică. În perioada de referință, pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în urma izbucnirii a 12 incendii la nivelul unor terenuri din municipiile Reghin și Sighișoara, precum și în localitățile Sântu, Mica, Fărăgău, Gornești, Hetiur, Ghinești, Dumbrăvioara și Boiu ca urmare a aprinderii vegetației uscate.
Echipajele au intervenit prompt pentru protejarea împotriva propagării flăcărilor la locuințe, anexe și adăposturi de animale, fiind afectată o suprafață totală de circa 52 hectare de teren. În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, incendiile fiind izbucnite cel mai probabil datorită focului deschis în spații deschise.
„Vă reamintim, arderea vegetației uscate este strict interzisă! Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești”, a transmis Biroul de Presă al ISU Mureș.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
Totodată, pentru asigurarea climatului de siguranță a cetățenilor și pentru identificarea potențialelor cauze de incendiu, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Mureș au efectuat șapte controale de prevenire a incendiilor la obiectivele din zona de competență, șapte informări prevenire și patru recunoașteri la obiective din zona de competență.
De asemenea, în această perioadă au fost transmise două mesaje RO-Alert privind prezența urșilor în zone de locuit. Pompierii militari mureșeni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
(Redacția)
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu