Consiliul Județean a achiziționat casa în care Ion Vlasiu și-a creat capodoperele Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 553 Vizualizări

Consiliul Județean a achiziționat casa în care Ion Vlasiu și-a creat capodoperele

Marți, 25 martie, la Târgu Mureș, președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și Ioana Maria Vlasiu, moștenitoarea sculptorului Ion Vlasiu (1908-1997), au semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru casa din Bistra Mureșului, locul unde artistul și-a realizat cele mai importante opere.

„Consiliul Judeţean Mureş a decis, în luna decembrie, achiziţionarea casei în care a locuit sculptorul, pictorul şi scriitorul Ion Vlasiu din Bistra Mureşului, oferită spre vânzare de fiica artistului, Ioana Maria Vlasiu. Am semnat, astăzi, în numele Consiliului Judeţean, contractul de vânzare-cumpărare a casei artistului”, a declarat pentru AGERPRES, preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc.

Pe lângă locuința în sine, Consiliul Județean Mureș a hotărât să achiziționeze și sculpturile, picturile, desenele, obiectele de artă tradițională, bunurile personale și arhiva documentară găzduite în imobil.

Muzeul Judeţean Mureş, care administrează bunurile culturale din judeţ, susţine că aceste obiecte ar putea completa colecţia deja existentă a maestrului, care include peste 100 de lucrări expuse la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Totodată, se propune transformarea casei într-un muzeu memorial dedicat artistului, care ar putea contribui la promovarea culturală a zonei. O evaluare recentă stabileşte valoarea imobilului la 273.400 lei, iar bunurile culturale mobile sunt estimate la 417.480 lei pentru mijloace fixe şi 44.030 lei pentru obiectele de inventar. Consilierii judeţeni au aprobat achiziţionarea imobilului”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Consiliul Județean Mureș, potrivit Agerpres.

Casa în care Ion Vlasiu și-a desfășurat activitatea artistică adăpostește o colecție impresionantă de sculpturi, picturi și manuscrise originale, realizate începând cu anul 1958, când artistul a descoperit pentru prima dată Bistra Mureșului. În curtea imobilului se află numeroase sculpturi din blocuri de piatră, care, datorită dispunerii lor, sunt adesea comparate de localnici cu un mini-Stonehenge.

Atelierul din Bistra Mureșului păstrează intacte obiectele personale ale sculptorului, de la pălărie și halatul de lucru, până la uneltele pe care le folosea. De asemenea, se regăsesc acolo și crengi cu forme inedite, pe care le colecționa în timpul plimbărilor prin pădure sau în expedițiile sale de pescuit pe râul Mureș. Ion Vlasiu s-a născut pe 6 mai 1908, în localitatea Lechința, județul Mureș, și s-a stins din viață pe 18 decembrie 1997, la București.

„Câteva dintre piesele lui Ion Vlasiu împodobesc o serie de oraşe din ţară: ‘Maternitate’ (1958) se află în Parcul Floreasca din Bucureşti, ‘Horia, Cloşca şi Crişan’ (1974) este la Cluj-Napoca, Monumentul Unirii (1975), la Blaj, Monumentul lui Aurel Vlaicu (1976), la Târgu Mureş, Ion Creangă (1983), la Piatra Neamţ, şi Monumentul lui Constantin Romanu Vivu, martir al Revoluţiei de la 1848-1849, se află la Sângeorgiu de Mureş din septembrie 1989, acolo unde revoluţionarul a fost executat”, se precizează în articolul publicat pe Agerpres.

(D.C.)

Sursa foto & info: Agerpres

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!