
Bugetul Municipiului Târgu Mureș pentru anul 2025, adoptat în Consiliului Local. Cum stăm în comparație cu municipiile reședință de județ din vecinătate
27 martie 2025Proiectul de hotărâre privind Bugetul local al Municipiului Târgu Mureș a fost adoptat în ședința de CL din 27 martie. Potrivit proiectului de HCL bugetul pe anul 2025 este preconizat a fi „în sumă de 854.028.000,00 lei la partea de venituri și în sumă de 896.028.000,00 lei la partea de cheltuieli”, din care pentru secțiunea de funcționare: 508 milioane de lei, iar partea de dezvoltare: aproximativ 388 de milioane de lei. Diferența dintre venituri și cheltuieli e acoperită din excedentul bugetar al anilor precedenți.
Printr-un amendement, suma totală a bugetului a fost suplimentată cu aproximativ 2,16 milioane de lei, fonduri alocate în cea mai mare parte pentru învățământ.
19 dintre cei 23 de consilieri au votat pentru adoptarea bugetului, Dan Mașca (POL) a votat abținere, Veress Beáta (POL) a votat împotrivă, Horea Șarlea nu a particpat la vot, iar unul dintre consilierii locali din partea UDMR nu a fost prezent.
Obiectiv: aproape 100 de milioane fonduri nerambursabile
În Referatul de aprobare sunt detaliate sursele de finanțare, fiind menționate și sumele estimate a fi investite în Târgu Mureș din fonduri europene în anul 2025.
„Subvenţiile de la bugetul de stat şi de la alte bugete s-au prognozat în sumă de 125.905.000 lei, pe baza sumelor încasate în anul 2024 și a estimărilor pe anul 2025.
Sumele necesare susținerii derulării proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt în valoare de 192.267.000 lei.
Sumele primite de la Uniunea Europeană sunt în valoare de 32.909.000,00 lei, sume ce sunt prognozate a se încasa, conform bugetului proiectelor cu finanțare nerambursabilă aflat în derulare și a celor care urmează să fie implementate în cursul anului 2025”, potrivit informațiilor de la pag 3.
În pagina 5, mai este menționat: „În cazul proiectelor din fonduri externe nerambursabile prevăzute în bugetul local se estimează cheltuirea sumei de 96.950.000 lei credite bugetare și 12.500.000 lei credite de angajament multianuale pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă aflate în derulare și implementarea unor noi proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.” Aparenta discrepanță dintre sumele de la pag 3 ale Referatului de aprobare și cele menționate ulterior, este explicabilă prin faptul că o parte dintre fondurile din PNRR țintite de Municipiul Târgu Mureș fac parte din componenta împrumuturi – sunt rambursabile.

Bugetele „instituțiilor”
„Bugetul activităților și instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii al Unității Administrativ Teritoriale – Municipiul Târgu Mureș pe anul 2025 este în valoare de 67.904.000 de lei, din care:
– Administrația Grădinii Zoologice și a Platoului Cornești – 27.284.000 de lei;
– Clubul Sportiv Municipal Târgu Mureș – 18.297.000 de lei;
– Învățământ – 19.553.000 de lei;
– Administrația Sere și parcuri – 755.000 de lei;
– Centru de Cultură, Artă și Agrement – 2.015.000 de lei”, mai este precizat în Referatul de aprobare.
Bugetul Transport Local
În cadrul ședinței CL Târgu Mureș, din 27 martie, a fost aprobat prin votul consilierilor și bugetul SC Transport Local SA. Potrivit documentelor publicate pe site-ul Primăriei: „Cheltuielile pe anul 2025 sunt prognozate în sumă totală de 75.178.533 lei”.
Din această sumă, Cheltuieli cu personalul reprezintă: 42,8 milioane de lei; Cheltuieli privind combustibilii: 15,89 milioane de lei; Cheltuieli cu energia și apa: aproximativ 1,09 milioane de lei; Cheltuieli cu redevențele, chiriile și locațiile de gestiune: 1,79 milioane de lei; Cheltuieli cu primele de asigurare: aproximativ 6,2 milioane de lei etc.

Bugetul Municipiului Târgu Mureș, comparat cu al altor reședințe de județ
Vă prezentăm sumele la care se ridică bugetele pentru anul 2025 ale municipiilor reședință ale județelor învecinate cu județul Mureș. Am preluat datele dintr-un articol comparativ publicat în 20 martie de Turnul Sfatului, publicație din Sibiu. În articolul respectiv este prezentat un clasament al bugetelor, inclusiv la nivelul valorii pe locuitor.
Cluj-Napoca: 4,24 miliarde de lei; raport buget pe cap de locuitor: 14809 de lei.
Sibiu: 1,47 miliarde de lei; raport buget pe cap de locuitor: 10968 de lei.
Brașov: 1,89 miliarde de lei; raport buget pe cap de locuitor: 7984 de lei.
Alba Iulia: 649 milioane de lei; raport buget pe cap de locuitor: 10103 de lei.
Bistrița: 633 milioane de lei; raport buget pe cap de locuitor: 8025 de lei.
Suceava: 718,6 milioane de lei; raport buget pe cap de locuitor: 8025 de lei.
Miercurea Ciuc: 438 milioane de lei (potrivit Informația Harghitei); raport buget pe cap de locuitor: 12700 de lei; (34.484 de locuitori).
Târgu Mureș: 898,9* milioane de lei; raport buget pe cap de locuitor: 7747 de lei.
Potrivit articolului citat, pe primul loc într-un top al raportului buget pe cap de locuitor se clasează municipiul Oradea: 20235 de lei, bugetul pentru 2025 fiind de 3,7 miliarde de lei.
*În analiza Turnul Sfatului a fost folosită suma cuprinsă în prima variantă a bugetului local publicat în dezbatere publică, sumă apropiată, totuși de varianta finală adoptată.

Alte hotărâri de consiliu adoptate
În ședința Consiliului Local Târgu Mureș din 27 martie au fost adoptate peste 30 de hotărâri de consiliu local, dintre care amintim:
– Proiect de hotărâre privind aprobarea ordinii de prioritate în vederea atribuirii de locuințe din fondul locativ de stat, locuințe sociale, locuințe pentru chiriași evacuabili din locuințele retrocedate, locuințe pentru pensionari și locuințe pentru tineri (ANL), destinate închirierii, în municipiul Târgu Mureș pentru anul 2025.
– Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de sprijinire a activităților de și pentru tineret din Municipiul Târgu Mureș.
– Proiect de hotărâre privind aprobarea sprijinului financiar pentru acțiuni ale instituțiilor de învățământ în baza concursului de proiecte pentru semestrul I al anului 2025.
– Proiect de hotărâre aprobarea documentației de urbanism „Plan Urbanistic Zonal- extindere Mureș Mall – modificare prevederi P.U.Z./P.U.D. aprobat prin H.C.L. nr. 146/08.05.2008″, str. Tudor Vladimirescu nr. 51, 55, 57; str. Liviu Rebreanu nr. 3-5-7 și regulamentul local de urbanism aferent Inițiator: SC „MATRIX PROPERTY” SRL.
– Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind activitatea de ridicare, transport, depozitare, eliberare sau valorificare a vehiculelor staționate neregulamentar care blochează circulația precum și a celor fără stăpân și abandonate pe domeniul public sau privat al Statului sau a Unității Administrativ–Teritoriale a Municipiului Târgu Mureș.
– Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 din H.C.L. nr.75/30.03.2023 privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Serviciului Public de Exploatare și Întreținere a Parcărilor cu Plată și Zonelor de Staționare cu Plată aflate pe domeniul public, cu modificările și completările ulterioare.
– Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice (faza SF conf. HG 907/2016) și a indicatorilor tehnico-economici, inclusiv anexa privind descrierea investiției „Asigurarea infrastructurii pentru transport verde – Puncte de reîncărcare vehicule electrice”.
– Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economică, (faza S.F., conform H.G. nr. 907/2016 ) și indicatorii tehnico-economici, inclusiv Anexa nr. 1 cu principalii indicatori tehnico- economici ai investiției: „Construire hală comercială cu anexele aferente, împrejmuire, amenajări accese, amenajare exterioară în piața Armatei”.
– Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării și completării Anexei 1 a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș nr. 49/2024 referitoare la aprobarea Metodologiei (Regulament/Ghidul solicitantului) de acordare a finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului local al Municipiului Târgu Mureș pentru proiecte culturale.
În regim de urgență, a fost votat și un proiect privind parteneriate (finanțări) ale Municipiului Târgu Mureș pentru o serie de activități educaționale și evenimente culturale.
„Vă mulțumesc îndeosebi pentru discuțiile constructive (…). Sper să creștem nivelul execuției bugetare și să rămână cât mai puțini bani în excedentul bugetului de anul acesta”, a spus viceprimarul UDMR, Kovács Mihály-Levente, în partea finală a ședinței de CL.
„Bugetul pentru anul 2025 este orientat spre dezvoltare durabilă, modernizare urbană și creșterea calității vieții cetățenilor. Chiar și în anii mai dificili, dacă știi să te gospodărești, dacă ai un plan, o echipă pe care te poți baza, poți să faci investiții și să previzionezi și cheltuielile în așa fel încât să nu te îndatorezi”, a declarat Soós Zoltán, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Târgu Mureș.






Lasă un comentariu