CL Târgu Mureș: Regulament pentru ridicarea mașinilor abandonate și staționate neregulamentar Administratie
  • Valentin Covaciu
  • 2 comentarii
  • 1331 Vizualizări

CL Târgu Mureș: Regulament pentru ridicarea mașinilor abandonate și staționate neregulamentar

Consilierii locali ai Municipiului Târgu Mureș au aprobat, în ședința de CL din 27 martie, „Regulamentul privind ridicare, transport, depozitare, eliberare sau valorificare a vehiculelor staționate neregulamentar care blochează circulația, precum şi a celor fără stăpân şi abandonate pe domeniul public sau privat al statului sau a Unității administrativ – teritoriale a Municipiului Târgu Mureș”.

Conform proiectului de hotărâre adoptat „cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredințează Executivul Municipiului Târgu Mureș, prin Administrația Domeniului Public, Direcția Poliția Locală și SC Administrator Imobile și Piețe SRL.”

Tarifele pentru ridicare, transport și depozitare

Cât plătești dacă parchezi neregulamentar și ți se ridică mașina:

– 800 lei + TVA pentru ridicarea vehiculului;
– 250 lei + TVA/zi pentru depozitare peste 6 ore până la 24 ore;
– 50 lei + TVA/zi/ suplimentar pentru vehiculul depozitat mai mult de 24 ore la locul de depozitare;
– 300 lei + TVA în cazul în care șoferul ajunge la vehicul înainte ca acesta să fie ridicat pe platformă;
– 300 lei + TVA mutarea vehiculelor pe un alt amplasament;
– 200 lei+ TVA pentru ridicare, transport și depozitare trotinete electrice.
Tarife sunt valabile și aplicabile și pentru vehiculele cu tracțiune animală.

„Cheltuielile cu activitățile de ridicare și transport pentru vehiculele de mare tonaj respectiv peste 5 tone vor fi suportate de către proprietar sau utilizator în funcție de contractele încheiate de S.C. Administrator Imobile și Piețe S.R.L. cu operatori de transport, la care se adaugă un procent de 10%”, potrivit Regulamentului, Articolul 13.

„În cazul vehiculelor abandonate și fără stăpân, plata tarifelor pentru ridicare, transport și depozitare  se va efectua de UAT Municipiul Târgu Mureș în baza facturii emise de SC Administrator Imobile și Piețe S.R.L.”, mai este menționat în Regulament, Articolul 15.

Șarlea: Nu sunt locuri de parcare și cetățenii parchează pe trotuare și alei pietonale

„Eu cred că sunt două situații care coincid sau se suprapun, pentru că se vorbește despre trotuare și alei pietonale – zone pietonale, dar, dacă stăm și analizăm logic, parcarea se face pe trotuar, nu se face pe carosabil. Așadar, dacă există deja mențiunea că acolo unde avem indicatorul cu staționarea interzisă, atunci nu cred că mai trebuie să menționăm trotuarele, pentru că știm cu toții în cartiere nu sunt locuri de parcare și cetățenii parchează pe trotuar sau pe alei pietonale. Asta înseamnă că noi creăm o situație de abuz și nu vrem asta. Așadar, să eliminăm mențiunea pe trotuare și zone pietonale”, a propus Horea Șarlea, consilier local din partea PNL.

Consilierul PNL a mai propus ca, la punctul din regulament în care este menționat faptul că nu se ridică mașinile în care sunt persoane, să fie adăugat și animale de companie. „Pentru că totuși suntem oameni.” Horea Șarlea s-a referit la situația în care, de exemplu, într-o mașină parcată neregulamentar se observă prezența unui câine, atunci să nu fie ridicată mașina cu câinele înăuntru.

Pantă/rampă și drum sub 6 m lățime

În timpul discuțiilor din ședința Consiliului Local a luat cuvântul și Valer Ujică, din partea Administrator Imobile și Piețe.

„În legătură cu amendamentul făcut în Comisia de Comerț, din câte am înțeles de la domnul Ujică, vă rog să mă corectați dacă nu zic bine: dacă scoatem aceste două prevederi și anume parcare în rampă, respectiv parcare pe drumuri publice cu o lățime mai mică de 6 metri, atunci nu avem bază legală pentru a acționa împotriva mașinilor sau a șoferilor care își parchează mașinile interzis. Tocmai, aceste prevederi vin în ajutorul Poliției Locale ca să poată să intervină în cazul unor șoferi care parchează mașina neregulamentar”, a fost intervenția consilierului local din partea UDMR Frunda Csenge. „Renunțați la amendament?”, a întrebat Frunda Csenge. Răspunsul a fost nu. 

A încercat să ia cuvântul, imediat după, Emilian Tiberiu Bungărdean, consilier local din partea AUR: „Doamna Csenge s-a referit la amendamentele propuse de mine.” I s-a permis să vorbească ulterior, conform regulamentului, după colegul său de partid, Mircea Istrate. 

„Am înțeles că sunt 5-600 de mașini abandonate. Eu aș propune: ridicarea mașinilor să se facă în două faze. Prima dată: mașinile abandonate – e de lucru cam două luni să le adune și, apoi, să trecem la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar”, a susținut Mircea Leontin Istrate, consilier AUR.

„Propuneți că dacă cineva se oprește în fața porții mele să aștept cele două luni și pe urmă să fie ridicat, de ce?”, a întrebat Kelemen Atilla Márton, consilier UDMR, președintele de ședință. Istrate a încercat să reformuleze: „Să se ridice mașinile abandonate și urgențele și, apoi, cele neregulamentare”.

„Parcarea în rampă și în pantă, din moment ce este semnul de interzis, se presupune că fiind parcarea interzisă se vor ridica”, a explicat Bungărdean, consilier AUR. „E posibil să avem străzi unde nu e semnul cu parcare interzisă și, atunci, să nu se ridice acele mașini care sunt parcate în rampă și în pantă. Cu referire la parcările pe străzi până în 6 metri, sunt cazuri de drumuri, de exemplu: strada Nucului, unde nu sunt 6 metri lățime, iar oamenii n-au cum să-și parcheze mașinile în curte și atunci le parchează pe drum. Asta înseamnă că, dacă nu trece acest amendament, acele mașini se pot ridica”, a adăugat consilierul AUR.

Horea Șarlea (PNL) a intervenit din nou și a întrebat cum vor fi măsurați cei 6 metri lățime ai străzilor.

Iszlai Tamás a propus o completare: „parcarea pe străzi avânt partea carosabilă cu lățime mai mică de 6 metri și atunci problema este clară”.

Dan Mașca: „O să ridicăm mii de mașini?”

„De zeci de ani, s-au acceptat tacit parcările peste tot, pe trotuare, orașul a devenit, clar, orașul mașinilor nu al pietonilor. Întrebarea mea la domnul Ujică și la Juridic, de exemplu: studenții care stau în căminele studențești – mașinile de pe trotuar de acolo se vor ridica? Sau facem selectiv, din mii de mașini parcare, de fapt, neregulamentar, o să ridicăm mii de mașini sau ridicăm unde sunt semne puse și atâta? (…) În afară de aceste urgențe, cum dădea exemplu domnul Kelemen Márton, cazuri în care blochează poți, accesul… celelalte din oraș nu are niciun sens să le ridicăm”, a susținut Dan Mașca, consilier local din partea POL.

Despre procedura de ridicare

„Stimați colegi, acest regulament vine ca și o completare la codul rutier care prevede expres aceste definiții: ce înseamnă un drum de 6 metri lățime, ce înseamnă rampă – toate acestea sunt definite de codul rutier. (…) În legătură cu ce a zis domnul Istrate, eu sunt de acord cu acest aspect, dar regulamentul prevede foarte clar care este procedura prin care se pot ridica mașinile. Adică, în prima fază trebuie să existe o solicitare făcută expres către Poliția Locală, care, numai după ce vede la fața locului că într-adevăr există o parcare neregulamentară, poate să solicite SC Administrator Imobile și Piețe SRL să vină cu mașina de ridicat autovehicule”, a intervenit, din nou, Frunda Csenge.

„Necesitatea ridicării mașinilor parcate sau staționate neregulamentar este stabilită de către Poliția Locală, în baza sesizărilor cetățenilor la 112 sau sesizare directă sau prin alte moduri”, a explicat reprezentantul Imobile și Piețe, Valer Ujică.

Votul pe amendamente

Amendamentul privind eliminarea sintagmei „pe pante și rampe” nu a trecut la vot. 

Amendamentul prin care e precizat „străzi cu o parte carosabilă cu o lățime mai mică de 6 metri” a trecut la vot.

Amendamentul privind eliminarea sintagmei „pe trotuare și zone pietonale” nu a trecut de votul consilierilor. În schimb, a trecut amendamentul prin care nu se permite ridicarea mașinilor în care se află animale de companie.

Regulamentul pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a trecut cu 16 voturi pentru. Au votat împotrivă ori s-au abținut consilierii PNL, AUR și unul dintre consilierii POL. 

În ce condiții vor putea fi ridicate mașinile

Situațiile în care vor fi ridicate vehiculele sunt descrise la Articolul 5 al regulamentului:

„Operațiunea de ridicare se realizează asupra vehiculelor de orice marcă și tonaj, inclusiv trotinete electrice staționate neregulamentar, fără stăpân sau abandonate, dacă acestea staționează:

– în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
– în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația Staționarea interzisă și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
– pe drumurile publice cu o parte carosabilă cu o lățime mai mică de 6 metri;
– în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăți alăturate drumurilor publice;
– pe pante și în rampe;
– în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația Staționare alternativă în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația Zona de staționare cu durată limitată peste durata stabilită;
– pe partea carosabilă a drumurilor publice; 
– în alveole și stații ale mijloacelor de transport in comun;
–  pe trotuare sau zone pietonale; 
– în zonele nepermise, semnalate corespunzător;
– pe spațiile verzi aparținând domeniului public sau privat al statului sau al U.A.T. Municipiului Târgu Mureș; 
– în fața acceselor auto amenajate pentru imobile aparținând domeniului privat ; 
– blocând alte vehicule staționate regulamentar;
– în parcări rezervate pentru autoturismele persoanelor cu dizabilități fără semn internațional pentru persoane cu handicap, amplasate la vedere, conform prevederilor O.U.G. nr.69 din 2018;
– pe piste și trasee de biciclete.

Operațiunea de ridicare se aplică și asupra vehiculelor de orice tip fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat a statului ori a unității teritoriale Municipiul Târgu Mureș.

Totodată operațiunea de ridicare se realizează și asupra trotinetelor electrice staționate neregulamentar în condițiile de mai sus.

Ridicarea vehiculelor de orice tip se realizează și din parcările publice cu plată dacă acestea staționează neregulamentar.

Ridicarea vehiculelor parcate în locurile rezervate pentru autoturismele persoanelor cu dizabilități, amenajate pe proprietăți private, se pot realiza la cererea proprietarilor ori administratorilor imobilelor.”

„Operatorul va gestiona un spațiu de depozitare corespunzător pus la dispoziție de UAT Municipiul Târgu Mureș, special amenajat în Târgu Mureș str, Depozitelor nr. 24, care să asigure securitatea totală și posibilitatea recuperării de către contravenient a vehiculului în cel mai scurt timp după achitarea contravalorii prestațiilor”, mai este precizat în regulament.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!