
- redactia
- 0 comentarii
- 521 Vizualizări
VIDEO: Pregătiri pentru Naționalele de Competențe în Silvicultură
30 martie 2025Liceul Silvic „Regele Mihai I” Gurghiu se pregătește intens pentru o nouă participare la Concursul Național de Competențe în Silvicultură, competiție care fi organizată de Colegiul Silvic ”Nicolae Rucăreanu” din Brașov în perioada 4-9 mai.
Cei mai tineri componenți ai echipei, cei care vor participa în premieră la Concursul Național se pregătesc intens la proba de schimbarea lanțului, în timp ce colegii lor mai mari trag din greu la probele de doborâre și cea de cepuire, atent supraveghiați de dr. ing. Cristian Teofil Albu, coordonatorul echipei de fasonatori pentru Concursul Național de Competențe în Silvicultură, ediția Brașov 2025.
Optimismul debutanților
.Sunt la prima mea participare la Concursul Național de Competențe în Silvicultură. Este o competiție extrem de interesantă, îmi place foarte mult toată această experiență generată de acest concurs și de pregătirile intense care se fac. Am început pregătirile în luna niembrie, înăntru, cu exersarea schimbatului lanțului. Am făcut această pregătire pe timp ceva mai rece, urmând ca apoi să continuăm pregătirea și afară cu celelelte probe. Avem mare încredere că voi fi selecționat și, alături de colegi vom reuși o frumoadă performanță la Brașov”, ne-a declarat Mario Farcaș, elev în clasa 10-a A, profil Silvicultură.

„Este prima dată când simt pe viu pregătirle pentru Concursul Național de Competențe în Silvicultură. Pregătirile sunt intense si sperăm să obținem rezultate foarte bune. Fiecare probă contează în concurs, de aceea este extrem de important să ai o pregătire complexă în condițiile în care fiecare probă îți aduce un punctaj care va cântări în ce privește rezultatul final. Nu pot să spun care din probe e mai dificilă, știu doar că toate sunt la fel de importante”, a spus David Costea, clasa 10-a, profil Silvicultură.
Pregătiri intense
Potrivit coordonatorul lotului, dr. Ing Cristian Albu, pregătirile au început încă din luna februarie, aceastea urmând să fie intensificate în perioada următoare premergătoare consursului național.
„Ne pregătim în fiecare săptămână, în total undeva la 15 ore pe săptămână. În ultima perioadă vom intensifica orele de pregătire, ne vom pregăti chiar și 20-30 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă timp de muncă suplimentar, un efort deosebit din partea elevilor care trebuie să stea peste program și să se pregătească. Sigur, cel mai greu este că, concomitent cu pregătirea ei trebuie să desfășoare și activitatea la clasă. Pregătirile au vizat în special două probe. Ne-am antrenat la proba de doborâre a arborelui pe un simulator și proba de cepuit sau de cepuire, de curățirea ramurilor, tot așa, simulată pe o bilă de rășinoase. Cele două probe sunt cele mai spectaculoase și probele care, până la urmă, fac diferența în concurs. Ele totalizează punctajul cel mai mare din probele cu motoferăstrău, care la număr sunt 5. Cei mai tineri se pregătesc separat la proba de schimbarea de lanț. Programul de pregătire presupune niște etape speciale. Elevii nu pot să înceapă probele pe care astăzi ați avut ocazia să le urmăriți, nu le pot începe de la început. Asta se face după o lună jumătate de pregătire. Trebuie să începem cu ce e mai puțin periculos, de exemplu proba de schimbare a lanțului și după aceea, abia la urmă, când suntem cât de cât învățați cu munca cu motoferăstrăul, ne ocupăm de probele astea. Echipa din anul acesta încă nu este definitivată, suntem în faza de preselecție. Din 9 elevi care au început inițial pregătirile, momentan avem 5 și din cei 5 vom selecta 4 care vor fi elevii de concurs. Este aproape o certitudine că 2 elevi care au fost anul trecut vor fi și în lotul de anul acesta dar vin din spate ceilalți și sperăm să nu fie surprize neplăcute pentru nimeni”, a spus dr. ing. Cristian Albu.

Speranțe pentru un rezultat bun
Anul acesta Campionatul Național va fi organizat la Brașov, la Colegiul Silvic ”Nicolae Rucăreanu” și va avea loc în perioada 4-9 mai. Câștigătorii vor reprezenta România la European Championship in Forestry Skills care va avea loc în Letonia în perioda 20-25 mai 2025.
„E pentru prima dată când Letonia organizează acest concurs în istoria concursului european. Noi nădăjnuim că vom fi pe primul loc, dar acum și o situație de podium pentru noi ar fi una favorabilă. La concursul curopean ultima dată Liceul Silvic Gurghiu a participat în 2016 în Austria la Kirschberg. A trecut ceva timp, sunt 9 ani de când n-am mai fost prezenți. Trebuie precizat că în perioada pandemiei, acest concurs nu s-a organizat, respectiv edițiile din 2020, 2021, cea din 2021 având loc online. Ne dorim foarte mult o nouă prezență la campionatul european, sperăm că vom reuși anul acesta, în condițiile în care suntem cu pregătirile pe drumul cel bun, deci lucrurile sunt favorabile pentru a obține un rezultat favorabil”, a precizat dr. Ing. Cristian Teofil Albu.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu