Buget Târgu Mureș 2025. Ce investiții sunt bugetate și ce șantiere noi se deschid. Care dintre poduri? Administratie
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 832 Vizualizări

Buget Târgu Mureș 2025. Ce investiții sunt bugetate și ce șantiere noi se deschid. Care dintre poduri?

Prin adoptarea Bugetului Municipiului Târgu Mureș pentru anul 2025, pentru investiții, au fost alocate 170 de milioane de lei pentru investiții majore în infrastructură și mobilitate urbană, 96,13 milioane de lei pentru regenerare urbană și revitalizarea centrului orașului, 217 milioane de  lei pentru educație, iar pentru cultură, recreere și sport a fost alocată suma de 99,5 milioane de lei. Informațiile au fost transmise de Primăria Târgu Mureș, în urma conferinței de presă despre bugetul local susținută de primarul Soós Zoltán. 

Bugetul Municipiului Târgu Mureș pentru anul 2025 a fost adoptat în ședința de Consiliu Local din 27 martie. Conferința de presă a avut loc luni, 31 martie, de la ora 10.00. L-am întrebat pe Soós Zoltán, primarul Municipiului Târgu Mureș, ce șantiere noi preconizează că vor fi deschise anul acesta pentru obiective de investiții ale Primăriei. 

Sume mari, proiecte multe, șantiere – mai puțin 

„În acest an, preconizăm că se va începe tronsonul 6, construcție ocolitoarei (Inelul Ocolitor Târgu Mureș n.r.). Aici, avem deja toate avizele, așteptăm să sosească avizul final ca să pornim licitația. S-ar putea să pornim construcția chiar și la podul Mureș, din Aleea Carpați. Aici, avem toate avizele obținute. Avem solicitarea depusă la Guvern pentru cofinanțare și dacă se termină licitația înseamnă cî în acest an, cel puțin lucrările de pregătire se vor începe”, a răspuns primarul Municipiului Târgu Mureș.

„Desigur, sunt o serie de investiții mai mici, reparații pe școli, investiții pe diferite clădiri educaționale, drumuri care sunt prevăzute în bugetul din 2025”, a adăugat Soós Zoltán.

Cu podul peste Mureș, mai ușor

A iscat un oarecare entuziasm declarația primarului Municipiului Târgu Mureș, privind o eventuală începere a lucrărilor la nou pod peste Mureș din zona Aleea Carpați. Dacă punem cap la cap informațiile disponibile public, nu spun că nu există o posibilitate ca lucrările să înceapă, însă tind să cred că probabilitatea se apropie de domeniul miracolului.

Obiectivul de investiții Pod peste Mureș în Aleea Carpați nu este cuprins cu sume consistente în bugetul orașului, pentru 2025, și nu este menționat nici în listele cu investiții majore menționate în comunicatul despre buget transmis presei de Serviciul de Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei Târgu Mureș.  

În plus, primarul Soós Zoltán a declarat că există solicitare depusă la Guvern pentru cofinanțare, nu că există finanțare. Apoi, tot în timpul conferinței de presă, primarul a precizat că în cazul în care ar fi obținută finanțarea s-ar putea apela la o rectificare bugetară pentru Podul peste Mureș din Aleea Carpați.

În aceste condiții, având în vedere și că licitațiile se pot prelungi, apreciez slabe șansele să vedem mobilizare în 2025 pentru podul peste Mureș, cel puțin în ce privește podul din Aleea Carpați.

Podul din Aleea Carpați în bugetul pe anul 2025

„Studiu de circulatie și soluții de trafic – zonele de descărcare de pe Podul nou peste râul Mureș, Aleea Carpați”, alocare totală: 300.000 de lei, din care în 2025: 50.000 de lei, și credite multianuale: 250.000 de lei.

„SF – Pod peste turbina, zona Aleea Carpati”, alocare: 150.000 de lei.

„Pod de legătură peste râul Mureș, zona Aleea Carpați – Proiect tehnic de execuție”, suma alocată: 255.000 de lei.

„Pod de legătură peste râul Mureș , zona Aleea Carpați – Proiect tehnic de execuție – Verificare tehnică a proiectului”, suma alocată: 80.000 de lei.

„Pod de legătură peste râul Mureș , zona Aleea Carpați- -avize, acorduri, autorizatii”, suma alocată: 84.000 de lei.

Mai este bugetat un studiu de fezabilitate pentru un pod nou peste Mureș în zona Sâncraiu de Mureș.

„SF – Strada de legătură între Autostrada Transilvania și DJ 152A- Sâncraiu de Mureș și Pod nou peste râul Mureș”, suma alocată: 1.110.000 de lei.

Tronsonul 6 al Inelului ocolitor Târgu Mureș

„TRONSONUL 6 – PRELUNGIRE CALEA SIGHIŞOAREI ÎN DIRECŢIA DN13:

–  Inelul 6 este în faza cea mai avansată, adică faza de proiect tehnic, proiect care a fost finalizat. Urmează obținerea autorizației de construire. Documentațiile vor fi analizate apoi de către comisiile de specialitate ale CNAIR și din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Coridorul de expropriere a fost actualizat prin grija SPADP. Mai este nevoie de stabilirea modalității de obținere a terenului (care este proprietate privată).

– Dacă totul merge bine, va fi bugetat în anul 2025 și urmează demararea lucrărilor de execuție propriu-zise, după semnarea contractului de finanțare”, potrivit informațiilor primite de la Direcția Tehnică, din cadrul Primăriei Târgu Mureș, în data de 18 martie 2025.

Investițiile majore ale Primăriei Municipiului Târgu Mureș

„1. Investiții majore în infrastructură și mobilitate urbană

Și în 2025 municipalitatea va depune eforturi pentru modernizarea infrastructurii de mobilitate. Unul dintre cele mai importante obiective pentru acest an este modernizarea și fluidizarea traficului din oraș. Pentru acest scop, sunt alocate 170.17 milioane de lei la:

– Finalizarea parcării din spatele Hotelului Parc – 259 locuri de parcare;

– Realizarea parcării subterane de la Teatrul Național.  Proiectul este în faza de aprobare și va oferi  400 locuri de parcare (inclusiv 39 stații de încărcare electrică);

– În plus, vom avea parcările din cartiere : Aleea Hațeg: 366 locuri și Ceahlău-Ciucaș: 298 locuri, cu stații de încărcare electrică;

– Continuăm să parcurgem pașii pentru începere lucrărilor la inelele de ocolire ale orașului, menite să reducă traficul din zonele aglomerate și să îmbunătățească accesul rutier;

– Extindem rețele de transport public și creăm  noi piste pentru biciclete pentru a încuraja mobilitatea alternativă.

– 50 de străzi sunt cuprinse în bugetul pentru modernizare și reabilitare: 7 străzi – vor fi finalizate anul acesta; 17 străzi – vor fi reabilitate, cu rețele de apă noi; 14 străzi – sunt în etapa studiului de fezabilitate; 29 străzi – sunt în proces de proiectare iar execuția va fi finalizată în 2026;

– În plus, alte 37 străzi beneficiază de reparații prioritare! Continuăm investițiile pentru un oraș modern și bine conectat. 

– Siguranța pietonilor rămâne o prioritate:  vom crește numărul de treceri de pietoni suprailuminate și semaforizate, prin Sistemul de Management al traficului”, potrivit comunicatului transmis presei de Primăria Târgu Mureș în 31 martie.

„2. Regenerare urbană și revitalizarea centrului orașului

Buget alocat: 96.131.000 lei

Prin proiectul de regenerare urbană a zonei centrale, se vor realiza lucrări de reconfigurare a infrastructurii rutiere și pietonale, creând un mediu mai prietenos pentru locuitori și turiști. 

– Se va interveni asupra zonei centrale, de la intersecția străzilor Gh. Doja cu Cuza Vodă, până la intersecția dintre străzile Revoluției și Piața Mărășești;

– Reabilitarea infrastructurii care conectează cartierele Tudor Vladimirescu și 22 Decembrie 1989 cu centrul orașului;

– Crearea unor spații urbane moderne, cu alei pietonale, mobilier urban și iluminat eficient energetic.

– În același timp, alocăm fonduri pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și modernizarea spațiilor dintre acestea, inclusiv trotuarele, căile de acces și parcările aferente.

În acest an  vom finaliza  reabilitarea energetică a 15 blocuri prin PNRR, care vor avea în plus panouri fotovoltaice, adică 300 de familii vor beneficia gratuit de facturi mai mici la întreținere. 

În plus, alte 38 de blocuri vor intra pentru modernizare energetică, prin alte surse financiare. 

– Începem instalarea celor 200 de insule ecologice digitale pentru colectarea separată a deșeurilor. Avem deja finanțarea pentru acestea iar primele 80 vor veni în următoarele luni.

3. Educație, recreere și cultură – o comunitate puternică se bazează pe cunoaștere și tradiție

Educația rămâne o prioritate, cu un buget alocat de 217 milioane lei pentru:

– Reabilitarea și dotarea unităților de învățământ;

– Continuarea investițiilor prin fonduri europene pentru modernizarea școlilor și grădinițelor.

Susținerea evenimentelor culturale și a activităților sportive prin modernizarea infrastructurii existente și promovarea inițiativelor locale. Inclusiv – Sere, Grădina Zoo, Centrul de Cultură de Artă și Agrement. Avem alocat un buget de aproape 100 milioane de lei

Stadionul Municipal va deveni un centru modern pentru tinerii sportivi, iar elevii să poată practica atletismul și fotbalul în condiții moderne, cu o  pistă de atletism omologată pentru competiții naționale și internaționale.” (Comunicat de presă, Primăria Târgu Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!