
- redactia
- 0 comentarii
- 434 Vizualizări
Despre calm și blândețe în educația copiilor – o conferință cu sens și profunzime
6 aprilie 2025Vineri, 28 martie, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” Târgu Mureș a avut loc cea de-a VII-a ediție a conferințelor organizate de Asociația „Generația Iubită și Ocrotită” și Asociația „Tineri pentru Tineri”. Evenimentul a purtat un titlu plin de sens, „Despre calm și blândețe în educația copiilor și în viața de familie. Costuri și beneficii medicale și spirituale”, avându-l ca invitat special pe Arhid. Lect. Dr. Adrian Sorin Mihalache.
Conferința a adus în fața publicului idei profunde despre rolul calmului și blândeții în viața de zi cu zi, dar și o analiză asupra cercetărilor din domeniul psihologiei. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Iulia Rădeanu, gazda evenimentului, care a subliniat: „Credem că doar împreună putem înfăptui lucruri, și gândul care ne călăuzește în această serie de evenimente este al lui Teofil Părăian, bunicul nostru duhovnicesc, care spunea că două lucruri l-au ajutat în viață: credința în Dumnezeu și cultura. Pe ambele le recomanda.”

Invitatul serii – Arhid. Lect. Dr. Adrian Sorin Mihalache
În discursul său, Arhid. Lect. Dr. Adrian Sorin Mihalache a evidențiat beneficiile blândeții asupra sănătății fizice, mentale și spirituale: „Persoanele care sunt blânde au reziliență foarte mare, adică rezistă la comportamente de opozabilitate, la situații adverse și rămân calme în continuare. Reacția este bună, având un nivel de stres scăzut, iar judecățile sunt corecte.”
Invitatul a amintit și de învățăturile Sfântului Ioan Scărarul, care spunea: „Cei care iubesc odihna să iubească simplitatea.” Pornind de aici, a subliniat cât de important este să ne simplificăm viața și mediul pentru a putea cultiva blândețea: „Dacă vreau să fiu ceva mai odihnit ca să pot arată blândețe pentru ceilalți trebuie să iubesc simplitatea adică, trebuie să simplific câmpul meu experiențial, să mă expun mai puțin la stimuli senzoriali care îmi stârnesc emoțiile și să trăiesc într-un mediu mai liniștit. Amintiți-vă de cei mari trei dușmani: zgomotul, suprasolicitarea senzorială și supraîncărcarea cognitivă!”.

La finalul conferinței, participanții au avut ocazia să achiziționeze cartea autorului, „Miracolul cunoașterii”, dar și să contribuie prin donații la sprijinirea activității Asociației GIO.
Într-o lume care te învață să te protejezi cu ziduri și duritate, blândețea e o formă de curaj. E o dovadă de maturitate emoțională, de empatie și de respect pentru umanitatea celuilalt. Evenimentul s-a bucurat de o atmosferă caldă și reflectivă, reamintind tuturor că blândețea nu este doar o virtute morală, ci și o resursă profundă pentru sănătatea personală și armonia în familie.
Alisia BALOGH
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu