
VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Apel la vigilență, împotriva febrei aftoase
6 aprilie 2025Directorul executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, Dr. Nagy Péter Tamás, a transmis vineri, 4 aprilie, crescătorilor de bovine, ovine, caprine și suine din județul Mureș, să fie ”foarte vigilenți și foarte conștienți”, în contextul apariției mai multor focare de febră aftoasă în Ungaria și Slovacia. Prezent în Studioul Zi de Zi Live, la emisiunea ”Zi tot, cu Alex Toth!”, Dr. Nagy Péter Tamás a prezentat informații extrem de utile despre febra aftoasă, boală care riscă să reapară, după aproximativ cinci decenii, în fermele din România.
Focare în Slovacia și Ungaria
Autoritățile din România au fost puse pe jar după ce recent în mai multe ferme din Slovacia și Ungaria s-au semnalat focare de febră aftoasă.
”Suntem într-o perioadă destul de dificilă, având în vedere că în jurul țării noastre, în afara granițelor, evoluează tot felul de boli care periclitează fermele autohtone. Începând de acum două săptămâni, am început o informare a fermierilor, a populației, în privința cele mai crunte epizotii care poate să apară pe teritoriul țării, este vorba de febra aftoasă, o boală extrem, extrem de contagioasă care afectează speciile biungulate, aici mă refer la bovine, ovine, caprine și suine care sunt de interes economic, dar nu numai, ci speciile din mediul silvatic biungulate, cervidee și porcii mistreți”, a precizat directorul executiv al DSVSA Mureș.
De la simptome la intervenție
Invitatul din Studioul Zi de Zi Live a făcut apoi o descriere sintetică a febrei aftoase, reiterând ideea că aceasta este o boală ”extrem de contagioasă”.
”Primele simptome care apar la animale este salivația. Animalele sunt abătute, au stare subfebrilă în prima fază, sindrom febril, anorexie, iar ulterior au o mestecare zgomotoasă. Dar semnele evidente este sialorea, adică salivație la nivelul cavității bucale, care se prelinge, apar erupții la nivelul ugerului, mă refer la bovine și la caprine, la nivelul buzelor și la nivelul ongloanelor, se reduce brusc producția de lapte, apar șchiopături. Deci sunt semne evidente. Un medic veterinar care studiază tabloul clinic al acestei boli poate ușor să diagnosticheze. Bineînțeles, diagnosticul final se face prin teste seriologice, prin metoda ELISA, la Laboratorul Central de la București. Eu vă spun, Doamne ferește că această boală să ajungă în România, pentru că consecințele sunt dezastruoase. Animalele, în momentul când apare un focar, pe o rază de 3 kilometri se instaurează o zonă de protecție, pe rază de 10 kilometri, o zonă de monitorizare”, a menționat Dr. Nagy Péter Tamás.
Ulterior, animalele diagnosticate cu febră aftoasă sunt sacrificate, iar spațiile din ferme dezinfectate, a mai arătat Dr. Nagy Péter Tamás, care a prezentat informații și despre modalitățile de transmitere a acestei boli extrem de contagioasă.
”În acest protocol, animalele se ucid pentru că, chiar dacă unele supraviețuiesc. De exemplu, oaia, chiar dacă supraviețuiește acestui virus, excretă virusul timp de 30 de zile, iar în cazul bovinelor, excretă virusul timp de patru ani. Bivolii pot excreta mai mult de doi ani acest virus. Deci, problema este că în momentul când, Doamne ferește, apare un focar foarte repede trebuie circumscris, animalele se ucid, se neutralizează, se incinerează, se fac dezinfecții. Virusul este sensibil la dezinfectanții pe bază de săruri de amoniu, pe bază de clor, dar și alți dezinfectanți care au în prospect eficiență pentru această boală. Virusul se neutralizează undeva la 58-60 de grade Celsius. De exemplu, în cazul laptelui prin pasteurizare, virusul se distruge. Este foarte important de menționat că acest virus nu se transmite la om. Omul poate să joace un rol pur de vector, de răspândire a bolii prin îmbrăcăminte, pantofi, haine, acei spori care circulă în aer, chiar și vântul poate să-i ducă. Poate să ajungă și la distanțe de peste 50 de kilometri, prin utilaje agricole, de la animal la animal, bineînțeles, prin intermediul obiectelor contaminate”, a explicat invitatul lui Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi din Târgu Mureș.
Primele măsuri, luate
Referindu-se la măsurile de preîntâmpinare a apariției în România a febrei aftoase, directorul executiv al DSVSA Mureș a declarat: ”Din câte am înțeles, la începutul săptămânii viitoare (săptămâna 7 – 13 aprilie – n.a.) se vor lua măsuri drastice în ceea ce privește circulația mașinilor cu cisternă, a autocisternelor din Ungaria, din Slovacia. Trebuie să știm că la nivelul Comitetului Național de Combatere a Bolilor s-au luat niște decizii deja. Importul de animale vii dinspre Slovacia și dinspre Ungaria este interzis. Laptele crud poate să vină deocamdată doar cu analize serologice, doar din fermă, direct către unitatea de procesare, cu dezinfectare și cu tot protocolul care trebuie respectat. Vom vedea săptămâna viitoare care va fi evoluția și în funcție de evoluție acestei boli vom vedea dacă aceste restricții vor fi mai restrictive sau vor fi flexibilizate. Deocamdată nu pot să vă spun asemenea informație, dar cu siguranță că dacă apar noi focare, aceste restricții vor fi mai stricte”.
”Ministrul Agriculturii a promis că va discuta la Guvern să vadă exact care sunt procedurile. împreună cu Autoritatea Sanitar-Veterinară și la nivel de Guvern să se ia o decizie, exact ceva asemănător cum a luat și Austria (care a închis 21 de puncte de frontieră cu Ungaria și două cu Slovacia – n.a.), pentru a ne proteja. E vorba de protecție”, a completat Dr. Nagy Péter Tamás.
Recomandări pentru fermieri
Totodată, directorul executiv al DSVSA Mureș a afirmat că atât autoritățile, cât și fermierii trebuie să fie realiști în ceea ce privește eficiența oarecum limitată a măsurilor de prevenire a răspândirii febrei aftoase, având în vedere că această boală este transmisibilă și pe calea aerului.
”Prin aceste măsuri, reducem riscurile. Dar riscurile astăzi, privind transmiterea acestei boli, exact cum am spus și anterior, că se poate transmite și prin intermediul aerului, nu putem exclude noi în totalitate. Putem doar să reducem. De aceea fiecare fermier trebuie să fie foarte responsabil, să încerce că în această perioadă acele ferme ale lor să le izoleze, să nu permite accesul persoanelor străine, neautorizate, în incinta fermei, să aplice măsuri de biosecuritate, de dezinfecție a încălțămintelor și a îmbrăcămintelor când intră în fermă, să evite mișcarea și comerțul, achiziția de animale din alte zone, pentru că nu se știe care animal poate să fie un eventual vector sau un eventual purtător”, a spus Dr. Nagy Péter Tamás.
Alte idei transmise de Dr. Nagy Péter Tamás:
– ”Vă dați seama ce dezastru economic ar fi astăzi să intre boala aici, la noi în județ, dau un exemplu, și să fii obligat să neutralizezi tot efectivul de animale din ferma respectivă. Acel fermier, vă dați seama, trebuie să repopuleze. De unde repopulează? El avea de plătit arierate, rate. Nici nu vreau să-mi imaginez ce ar fi dacă febra aftoasă ar veni în România. Tocmai de aceea trebuie luate măsuri rapide și chiar drastice pentru prevenție.”
– Această boală nu este în România, dar din păcate, vedeți, am avut și avem astăzi prezentă febra aftoasă la suine, la porcine, pe care foarte greu o stăpânim. Am închis un focar, după câteva luni apare un alt focar. Deci lucrurile sunt greu de stăpânit și în cazul pestei porcine care afectează doar suinele și mediul silvatic. Și e vorba doar de o specie.”
– ”Mureșul este al doilea județ ca și efectiv de animale, mă refer aici la bovine, per total UVM. Mureș este un județ care are foarte multe unități de procesare, atât lapte cât și carne și preparate. Vă dați seama că ar fi un dezastru, având în vedere că se blochează totul.”
– ”Am instituit permaneță. Permanența înseamnă că la autorități și la medicii oficiali și medicii concesionari este informată această permanență. Tot timpul avem personal atât pe siguranța alimentelor, cât și pe sănătatea animală de serviciu, adică trebuie să răspundă la telefon în caz că se întâmplă ceva, ca să avem un timp de intervenție rapidă. În această perioadă, mai ales premergătoare Sărbătorilor Pascale, știți foarte bine și partea de comerț cu alimente este mai intensă, mișcarea animalelor, cu această ocazie mă refer aici la miei, este mai intensă și, Doamne ferește, să avem vreo surpriză și cu vreo boală, cum e pesta micilor rumegătoare, peste porcina africană sau febra aftoasă. De aceea în fiecare sfârșit de săptămână avem personal responsabil, care trebuie să fie pe raza localității, raza județului, nu are voie să părăsească localitatea în această perioadă de weekend. Este de serviciu, răspunde la telefon și automat informează forul ierarhic ca să putem în orice situație să intervenim rapid.”
Arina TOTH
Ioana TURC
Lasă un comentariu