S-a dat startul Olimpiadei de Biologie 2025: Târgu Mureș, epicentrul pasiunii pentru viață și știință Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 550 Vizualizări

S-a dat startul Olimpiadei de Biologie 2025: Târgu Mureș, epicentrul pasiunii pentru viață și știință

Începând de duminică, 06 aprilie, și până miercuri, 10 aprilie, elevi din toată țara și-au dat întâlnire la Târgu Mureș, într-un eveniment care nu este doar o competiție, ci un adevărat manifest pentru cunoaștere: Olimpiada Națională de Biologie 2025. Astfel, luni, 07 aprilie, a debutat prima probă a Olimpiadei Naționale de Biologie 2025, găzduită de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș. Peste 240 de elevi din întreaga țară participă la această competiție, incluzând probe teoretice, practice și workshopuri științifice.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în parteneriat cu UMFST, care devine pentru câteva zile o punte între liceu și universitate, între adolescență și maturitate.

„Știința vieții” prinde glas în amfiteatre și laboratoare

Deschiderea oficială a avut loc duminică, 06 aprilie, în prezența rectorului UMFST, profesor universitar doctor Leonard Azamfirei, care a oferit un discurs emoționant și inspirat. „Dacă vorbim despre biologie, sigur că o asociem cu știința vieții. Iar aici, la UMFST, această știință este o limbă vie, vorbită zilnic în laboratoare, în spitale, în amfiteatre și chiar în vacanță. O limbă a pasiunii și a curiozității nesfârșite”, a explicat rectorul UMFST, potrivit agerpres.ro.

Rememorând o altă ediție a olimpiadei găzduite acum 10 ani de aceeași universitate, rectorul a subliniat rolul simbolic al continuității și al dezvoltării prin educație, subliniind că această ediție este și un cadou oferit comunității academice la aniversarea celor opt decenii de existență a UMFST.

Mai mult decât o competiție: un spațiu de întâlnire între vocație și performanță

Luni și marți, elevii participanți susțin probele teoretice și practice, într-un ritm alert, dar încărcat de entuziasm. Dar Olimpiada Națională de Biologie 2025 nu înseamnă doar teste și bareme. Este, așa cum a spus doctorul Leonard Azamfirei, „un eveniment de excelență, care aduce laolaltă sute de elevi pasionați, profesori dedicați și o întreagă comunitate academică deschisă către viitor”.

Elevii vor lua parte și la workshopuri științifice organizate de UMFST și de organizațiile studențești, ateliere dedicate chirurgiei, medicinei de urgență, anatomiei, chimiei sau medicinei dentare. Demonstrațiile din Muzeul de Anatomie promit să lase o impresie memorabilă asupra tinerilor exploratori ai științei.

UMFST – un model de dialog între generații și sisteme educaționale

Această olimpiadă nu este un eveniment oarecare. Este felul nostru de a vă spune: vă așteptăm la UMFST. Aici, performanța și pasiunea au întotdeauna loc”, a mai declarat rectorul.

Organizatorii au pregătit și activități recreative, menite să ofere participanților o experiență completă: tururi ghidate ale campusului, prezentarea laboratoarelor și a facilităților educaționale, un tur al municipiului Târgu Mureș, precum și o excursie la Sighișoara, un cadru perfect pentru relaxare, dar și pentru inspirație.

În încheierea discursului său, profesorul Leonard Azamfirei a transmis un mesaj care a rezonat puternic cu spiritul evenimentului: „Pentru o universitate, rostul nu este doar de a forma profesioniști, ci de a inspira, de a cultiva știința încă de la rădăcini și de a crea spații reale de dialog și creștere. Olimpiada devine astfel un prilej de a recunoaște valoarea – dar și de a o încuraja, de a-i oferi repere. E pluribus unum!”.

Privind spre viitor: de la olimpici la cercetători

Cei care au pășit cu emoție în amfiteatrele UMFST ar putea reveni peste câțiva ani ca studenți, medici sau cercetători. Olimpiada Națională de Biologie 2025 nu este doar un concurs, este o sămânță plantată în teren fertil, într-un mediu în care știința și umanitatea se întrepătrund armonios, potrivit rectorului UMFST Târgu Mureș.

Pe 10 aprilie, la festivitatea de premiere, vor fi recunoscute oficial efortul și strălucirea celor mai buni. Dar adevărata victorie este deja aici: în întâlnirea dintre minți curioase, profesori dedicați și o universitate care știe să inspire.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – UMFST Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!