
- redactia
- 0 comentarii
- 903 Vizualizări
Chetă pentru salvarea CSM Târgu Mureş, sancţionată de FIBA din cauza datoriilor BC Mureş
11 aprilie 2025Un grup de iniţiativă a lansat, joi, Asociaţia Mureş Hoops Legacy prin care se doreşte adunarea sumei de 80.000 de euro pentru plata a patru foşti jucători străini, după ce Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA) a interzis transferurile pentru Liga Naţională în cazul echipei de baschet masculin CSM Târgu Mureş, considerând-o continuatoarea BC Mureş, intrată în faliment.
„După cum este cunoscut, echipa de baschet masculin a oraşului nostru, participantă în Liga Naţională, se confruntă în prezent cu interdicţii la transferuri. Situaţia a fost generată de intrarea în faliment a fostului club BC Mureş – Maros KK, urmată de procese câştigate de foşti jucători. În consecinţă, Clubul Sportiv Municipal Târgu Mureş ar trebui să achite aceste datorii salariale. Primul obiectiv pentru noi este salvarea echipei de baschet masculin CSM Târgu Mureş. După cum ştiţi, echipa este interzisă la transferuri din cauza unor datorii mai vechi ale clubului BC Mureş, care a intrat în faliment, nu mai există de mult, dar acele datorii au fost puse în cârca oraşului Târgu Mureş, în speţă în cârca echipei CSM Târgu Mureş, care nu poate plăti această sumă (…). FIBA a pus în cârca echipei, în cârca oraşului această datorie (…). Această asociaţie şi-a propus ca să adune cât mai repede această sumă, în jur de 80.000 de euro. Aceasta este suma care se datorează, dacă ştiu eu bine, către patru jucători, foşti jucători care au activat la Târgu Mureş şi încercăm să o facem cât mai repede”, a declarat unul dintre iniţiatorii Mureş Hoops Legacy, Zoltan Kadar, într-o conferinţă de presă.
Kadar a arătat că deşi instanţele din România au stabilit că CSM Târgu Mureş, aparţinând municipalităţii, nu este continuatoarea BC Mureş, FIBA a rămas pe poziţie, iar singurul demers care s-ar mai putea face ar fi o contestaţie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
„Mai există un singur pas în care s-ar putea merge înainte, aceasta este la TAS, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, dar, din păcate, doar ca să depui hârtiile îţi trebuie vreo 20.000 de franci elveţieni şi nu se ştie în cât timp se rezolvă. Sunt o mulţime de bani băgaţi acolo în acel proces şi poate dura 3-4 ani până atunci nicio echipă din Târgu Mureş, nu doar CSM Târgu Mureş, nicio echipă din Târgu Mureş nu poate să facă transferuri pentru Liga Naţională. Chiar dacă înfiinţez eu sau noi o echipă şi intră în Liga Naţională, până când nu sunt plătite aceste datorii, acestea atârnă asupra oricărui club din Târgu Mureş, asupra oraşului Târgu Mureş. Nu este vina CSM-ului, nu este vina CSU-ului, nu este vina oraşului. Este o vină care s-a format pe vremea echipei baschet BC Mureş, care a intrat în faliment şi s-a desfiinţat”, a afirmat Kadar.
El a precizat că cei patru jucători străini au reuşit, înainte ca BC Mureş să fie declarat falimentar, să depună la FIBA un memoriu pentru sumele datorate de club.
„Acestea sunt ultimele datorii care mai atârnă. Ar fi în jur de 80.000 de euro, care nu este o sumă exorbitantă, dar pentru o asociaţie este o sumă extraordinar de mare, credem că o emulaţie cum este baschetul – şi aţi văzut voi cei care umblaţi la meciurile de baschet nu mai este doar un eveniment sportiv în Târgu Mureş, nu avem alt sport care să adune la un loc atâţia suporteri, atâţia fani. Deja este un eveniment social, pur şi simplu oamenii se întâlnesc aici, aşteaptă meciurile de baschet. Aţi văzut cu Clujul, aţi văzut cu Oradea, aţi văzut cu Galaţiul şi la meciuri mai puţin interesante. Este plină, sală este arhiplină”, a susţinut Kadar.
Pe fondul îmbătrânirii echipei, singura soluţie pentru CSM Târgu Mureş este legitimarea unor jucători de la juniori tineri, care nu au experienţă. Alături de jurnalistul sportiv Zoltan Kadar, din Mureş Hoops Legacy mai fac parte antrenoarea Florentina Pora şi fostul arbitru Zsolt Csiki.
„Îmbrăţişez această iniţiativă, tot ce înseamnă această comunitate pentru noi este foarte importantă şi vom face tot ce ne stăm putinţă pentru a salva, pentru a salva echipa. Ne dorim ca anul ce vine să avem libertatea de a face o echipă puternică, competitivă, aşa cum antrenorii îşi vor propune. Cred că este foarte provocator acest moment pentru ei şi pentru jucători, aşa că nu pot fi decât bucuroasă să mă alătura acestui proiect”, a declarat Florentina Pora, antrenoare de baschet la lotul naţional şi la Târgu Mureş.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu