Producătorii locali, în prim-plan: Târgu Mureș deschide seria târgurilor Carrefour Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2759 Vizualizări

Producătorii locali, în prim-plan: Târgu Mureș deschide seria târgurilor Carrefour

În dimineața zilei de vineri, 11 aprilie, Shopping City Târgu Mureș a devenit gazda unui eveniment dedicat gusturilor autentice și susținerii economiei locale: inaugurarea Pieței de producători locali, intitulată „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”. Proiectul-pilot organizat alături de Carrefour România și cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, își propune să creeze o punte directă între micii producători și consumatorii din marile centre comerciale.

Timp de trei zile, mai exact în perioada 11-13 aprilie, peste 20 de producători din județul Mureș, atât din rețeaua Agrointeligența, cât și parteneri Carrefour, au adus consumatorilor cele mai bune produse locale, precum: preparate din carne, produse lactate, conserve din legume și fructe, produse de panificație și patiserie. Evenimentul s-a desfășurat în prezența oficialilor locali și reprezentanți ai autorităților centrale.

În deschiderea evenimentului, Vlad Macovei, fondatorul și președintele grupului Agrointeligența și de asemenea, organizatorul acestui târg, a vorbit despre importanța proiectului-pilot care face parte dintr-un program național și, în cadrul căruia este vorba despre o serie de târguri de producători locali organizate în interiorul rețelei de supermarket.

„Este important faptul că am construit acest târg cu două obiective. Primul – să permitem interacțiunea directă între consumatori și producătorii locali, să aflăm împreună povestea, calitatea și gustul produselor și de ce ar trebui să fie cumpărate și apreciate, și al doilea obiectiv – pentru a mări șansele ca un număr cât mai mare dintre producătorii locali să intre în urma acestui târg, în lanțurile de retail”, a declarat la început Vlad Macovei.  

Mario Crețu, director pentru Afaceri Instituționale al Carrefour România a declarat că pentru ei nu este doar un simplu angajament, ci este deja în „ADN-ul” Carrefour să susțină producătorii locali: „Chiar și acum când vorbim, în acest magazin la Târgu Mureș aveți posibilitatea de a cumpăra de la 30 de producători locali din zona Mureșului. Ei sunt deja listați în magazin, însă împreună cu Vlad  ne-am gândit cum ar fi să oferim posibilitatea celor care încă nu lucrează cu noi, să-și vândă și să-și expună marfa într-un hipermarket, tocmai pentru a fi cunoscuți de către clienți”.

Târgu Mureș – linia de start în organizarea acestor târguri

La Târgu Mureș s-a organizat primul târg de acest gen împreună cu cei de la Agrointeligența. Urmează așadar încă patru târguri în acest an la Craiova, Constanța, Iași și București. Motivul pentru care Târgu Mureșul a fost linia de start a organizării acestui târg este pentru că reprezintă o zonă cu potențial agricol.

„Vreau să vă subliniez faptul că nu ne vom opri aici. Eu sunt convins că acest târg va fi un succes, mai ales că văd câți clienți avem și câți dintre dumneavoastră sunteți azi alături de noi. Sperăm să facem un obicei. Să vedem producători locali din toate zonele țării în cât mai multe hipermarketuri Carrefour”, a mai adăugat Mario Crețu.

Președintele consiliului județean Mureș, Péter Ferenc, consideră că această inițiativă este una foarte bună și utilă, mândrindu-se cu faptul că primul astfel de eveniment a avut loc chiar la Târgu Mureș: „Mureșul are un potențial deosebit de mare. Aproape 60% din terenurile din județul Mureș sunt terenuri agricole. Putem spune că pe lângă terenurile foarte bune avem și fermieri devotați. Avem oameni care într-adevăr produc produse care pot fi vândute atât în țară, cât și în străinătate”.

Barabási Antal-Szabolcs, ca zootehnist și veterinar, dar și în calitate de prefect al județului Mureș, a precizat că visul lui este ca municipiul Târgu Mureș și județul Mureș implicit, să fie nu numai un centru medical, ci să fie și un centru pentru agricultură și pentru producătorii locali: „Vreau să vă îndemn să consumați produsele mureșene. Noi, cei din Transilvania, nici nu ne dăm seama cât de norocoși suntem că putem consuma produse autohtone și bio”.

Una dintre misiunile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin politicile sale, este tocmai promovarea produselor locale ale producătorilor locali, și de asemenea, încurajarea consumului unor astfel de produse. De-a lungul anilor, Ministerul a avut mai multe parteneriate cu marile rețele comerciale, tocmai pentru a realiza aceste lucruri. În ceea ce privește județul Mureș și municipiul Târgu Mureș, reprezentanții Ministerului consideră că suntem într-o situaie privilegiată tocmai datorită faptului că avem o serie mare de producători locali care au produse locale de calitate.

„Un exemplu ar fi Telemeaua de Ibănești cu care ne mândrim și care a devenit oficial produs cu Denumire de Origine Protejată. Pe această cale vreau să atrag atenția producătorilor locali care fac demersuri pentru a-și atesta produsele, că beneficiză de tot sprijinul colegilor noștri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a declarat Secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Zoltán-József Mihály.

Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă a declarat că satisfacția este una foarte mare să observe că banii fermierilor se regăsesc în produse alimentare, subvenția fiind purtătoare de valoare adăugată: „Ne-am depășit condiția de producător de materie primă și iată-ne! Ne putem lăuda la nivelul județului Mureș, cu un județ fruntaș în ceea ce înseamnă zootehnia națională. La bovine chiar suntem pe primul loc la nivel național. Și, bineînțeles, cu mare satisfacție constatăm că din producători de materie primă, după 18 ani putem spune că subvenția vine în sprijinul fermierilor”.

Târgu Mureș – punct de referință în țară

Kovács Mihály-Levente, viceprimar al municipiului Târgu Mureș a spus în momentul discursului că Târgu Mureșul nu doar că devine un punct de referință în țară prin organizarea acestui târg, ci și capitala producătorilor locali: „În această idee, producătorii locali pot conta pe municipalitate pentru a-și desfășura activitatea, indiferent de faptul că investițiile municipalității vor continua în piețele agroalimentare, cât și în organizarea acestor târguri, indiferent unde se desfășoară pe raza municipiului Târgu Mureș”.

Péter Tamás Nagy, director al DSVSA Mureș a asigurat că toți participanții sunt înregistrați, autorizați și respectă toate standardele de calitate privind siguranța alimentară.

Fazakas Miklós, președintele Asociației Agricultorilor Maghiari Organizația Mureș (AAMO) a precizat că producătorii din Transilvania și mai exact din Mureș sunt foarte buni, având produse cu conținut ridicat și cu valori excepționale și la nivel de Uniune.

„Cred că putem fi mult mai eficienți și pentru asta vom avea spijinul autorităților locale, dar și la nivel național. Depinde și de noi, fermierii, cât de uniți și organizați suntem. Dacă nu suntem, nu avem cum să susținem inițiativele despre care am vorbit”, a declarat acesta.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!