
- redactia
- 0 comentarii
- 392 Vizualizări
”Udatul Nevestelor la Podul Hodacului”, obicei organizat și în 2025
12 aprilie 2025Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat recent, într-o ședință ordinară de lucru, participarea Consiliului Judeţean Mureş în decursul anului 2025 la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea activităţilor culturale şi sociale de interes public judeţean. Pe lista activităților susținute de Consiliul Județean Mureș se află și evenimentul ”Udatul Nevestelor la Podul Hodacului”, care va beneficia de o finanțare în valoare de 40.000 de lei.
Evenimentul va fi organizat de Asociația Culturală ”Hodăceana” și se va desfășura în comuna Hodac, la Podul Hodacului, pe malul râului Gurghiu, în data de 9 iunie.
”Obiceiul ”Udatul Nevestelor la Podul Hodacului” în râul Gurghiu este un obicei unic în România, pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfințenie din moși-strămoși și are loc în fiecare an, a doua zi de Rusalii. Istoricii au stabilit faptul că la sfârșitul mileniului I „obștea românească a Hodacului și-a conturat formele de organizare economică, socială și juridică „însă prima atestare documentară datează din anul 1453 în documentul „Possessio sen villa Hodak”, prin care Regele Ladislau al V-lea dăruiește Cetatea Gurghiului lui Iancu Corvin de Hunedoara, cu drept de moștenire pentru merite deosebite, cu satele aparținătoare: Teleac, Petrilaca, Cașva, Adrian, Hodac și Orșova”, se preciezează în descrierea evenimentului.
Conform sursei citate, înainte cu o zi de acest obicei, în ziua de Rusalii, preotul din sat sfințește apa râului Gurghiu, astfel încât nevestele care urmează să fie udate în a doua zi de Rusalii să fie binecuvântate, să aibă noroc în căsătorie, să fie fertile pentru a naște copii frumoși și sănătoși.
”La acest obicei va participa tot satul, localnici din comunele limitrofe, invitați din comunitățile de pe Valea Gurghiului la care vor adăuga și programe artistice, Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, precum și alte ansambluri și soliști din județele limitrofe: Brașov, Cluj, Bistrița Năsăud și Ansamblul Folcloric Aromân ”Dor” din localitatea Sarighiol de Deal – Tulcea. Hodacul a fost, este și va fi vatră de cântec, obicei și joc românesc, care-și păstrează tradițiile pentru a nu-și uita obârșia neamului, izvoarele dătătoare de măreție prin chiar ce are mai drag românul: obiceiurile, jocul și cântecul popular – imaginea omului curat și mândru de obârșia lui, tradiția”, au mai precizat reprezentanții Asociației Culturale ”Hodăceana”.
(Redacția / Foto: Centrul Creației Populare Mureș)
- Etichete:
- udatul nevestelor mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu