
- redactia
- 0 comentarii
- 453 Vizualizări
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie întârzie să înflorească. Magia roșie se lasă așteptată
15 aprilie 2025La Zau de Câmpie, în județul Mureș, natura pregătește o desfășurare spectaculoasă, dar mai încet decât de obicei. Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), simbol viu al primăverii transilvănene și mândria celei mai înalte și unice rezervații botanice de acest tip din Europa, au întârziat să-și arate petalele roșii din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în această primăvară.
„Vremea rece din ultimul timp întârzie înflorirea bujorului de stepă, astfel că doar în următoarele zile o să apară primele flori! Până atunci vă rog să nu veniţi în vizită (chiar dacă ştiţi că în alţi ani erau înfloriţi), urmează în zilele următoare să definitivăm amenajarea potecilor pentru vizitare şi alte lucrări necesare”, a scris pe rețelele sociale Ciprian Cenan, custodele Rezervației.
Așteptarea e esențială: „Chiar și cele mai bune intenții pot strivi bujorii”
Deși dorința turiștilor de a admira spectacolul floral este firească, custodele reamintește că răbdarea este crucială. Bujorii tineri sunt extrem de sensibili, iar frunzele lor, încă maro și fragile, sunt greu de observat printre resturile vegetale.
„Mulţi bujori sunt foarte mici, frunzele lor încă nu şi-au schimbat culoarea din maro în verde şi astfel există pericolul să fie striviţi. Sper ca pe la sfârşitul săptămânii să apară prima floare, în rezervaţia de jos. Când apare prima floare, atunci începe oficial sezonul de vizitare”, a declarat Ciprian Cenan, potrivit agerpres.ro.

Lucrările de amenajare a potecilor sunt în desfășurare, întârziate și ele de ploi și ninsori neașteptate, însă vestea bună este că înghețul nu a afectat plantele, iar solul este suficient de hidratat pentru o înflorire bogată.
Festivalul Bujorului la Castel
Pe 26 și 27 aprilie, bujorii ar trebui să fie în plină floare, exact la timp pentru a doua ediție a Festivalului Bujorului la Castel, organizat de Asociația Visit Mureș, Primăria Zau de Câmpie și Asociația „Manifest pentru Patrimoniu”. Evenimentul are loc la Castelul Ugron, aflat la doar câțiva kilometri de rezervație, și include tururi ghidate în inima naturii, pentru a admira miile de bujori înfloriți, într-un peisaj de poveste. Custodele estimează că florile vor fi în toată splendoarea lor în acele zile.
Spectacolul bujorilor este scurt, dar memorabil. Florile apar în perioada aprilie–mai și rămân înflorite doar 7 zile. Pot atinge între 10 și 30 cm înălțime, iar culoarea roșie intensă a petalelor contrastează superb cu verdele crud al vegetației de primăvară.
Această specie rară a fost protejată încă din 1932, când academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, a înființat Rezervația de la Zau de Câmpie. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sub îngrijirea primului custode, Marcu Sâncrăianu, suprafața a fost extinsă la 3,5 hectare.

Unică în Europa, pe cel mai înalt punct din lume unde trăiește bujorul de stepă
Zau de Câmpie este nu doar un colț de natură protejată, ci și singurul loc din Europa unde bujorul de stepă a reușit să se adapteze la altitudini atât de mari, ceea ce face din această rezervație un reper de interes botanic, ecologic și turistic.
Cele două loturi, „rezervația de sus” (2,5 ha, cu peste 20.000 de exemplare) și „rezervația de jos” (1 ha, cu peste 30.000 de plante), sunt atent monitorizate și conservate, iar vizitatorii sunt invitați să respecte traseele marcate, pentru a nu periclita acest ecosistem fragil.
Cu toții așteptăm „floarea-simbol” care dă startul sezonului. Ea este semnul că natura s-a trezit complet și că poate începe ritualul anual de vizitare a acestui colț de rai. Până atunci, păstrați răbdarea și respectul pentru natură, doar așa bujorii de la Zau de Câmpie vor continua să înflorească an de an, oferind un spectacol rar și autentic, cum doar Transilvania știe să-l pună în scenă.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu